• Pregleda: 3449

Božićne čestitke građanima Subotice

Hrišćanske crkve i vernici koji vreme računaju po Julijanskom kalendaru danas proslavljaju Badnji dan, a dan kasnije Božić - dan rođenja Isusa Hrista. Tim povodom upućene su čestitke građanima.
Božićne čestitke građanima Subotice

Danas je Badnji dan za one koji slave po Julijanskom kalendaru. Svečana trpeza je posna, te će riba i pasulj biti na stolu gotovo svih koji danas slave, dok će se dan kasnije, za Božić, uživati u pečenici, ali i slasnim đakonijama.

Svima koji slave ovaj veliki hrišćanski praznik po Julijanskom kalendaru redakcija portala SUBOTICA.com želi srećan Badnji dan, a zatim i srećan Božić, u nadi da će ga provesti u toplom domu, uz porodicu i najbliže, u duhu praznika rođenja Hristovog.

SREĆAN BADNJI DAN, SREĆAN BOŽIĆ!

* * * * * * * * * *

Božićna poruka Bogdana Labana, gradonačelnika Subotice

Svim sugrađanima koji slave Božić po julijanskom kalendaru upućujem najsrdačnije čestitke, uz želju da praznične dane provedu u miru, blagostanju i porodičnoj sreći.

Neka nas ovaj veliki hrišćanski praznik podseti na značaj međusobnog poštovanja, uvažavanja i razumevanja. Mir Božji, Hristos se rodi!

* * * * * * * * * *

Božićna poruka Tivadara Bunforda, predsednika Skupštine Subotice

U ime Skupštine grada Subotice i u svoje ime, svim našim sugrađanima koji slave Božić po julijanskom kalendaru čestitam Božić.

Želim vam da praznične dane provedete u krugu svojih najmilijih, miru, sreći i blagostanju.

Mir Božiji, Hristos se rodi!

* * * * * * * * * *

Božićna poruka Dragana Stokina, starešine Hrama Vaznesenja Gospodnjeg

Ono za čim je čeznulo i za čim žedni vascelo kosmičko biće desilo se, i to baš onako kako su Proroci najavljivali da će se zbiti.

U skromnoj vitlejemskoj pećini, u tamnoj noći, rodio se Onaj kome se obradovalo i nebo i zemlja.
Rodio se Spasitelj, Izbavitelj, Utešitelj... unevši u istoriju Višnji, nepropadljivi Mir; Mir koji i mi sada ispovedamo i propovedamo svima koji imaju uši da čuju, kličući: MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

* * * * * * * * * *

Božićna poruka dr. Ivana Penzeša, subotičkog biskupa

Hrišćanska braćo i sestre. Ivanovo jevanđelje započinje viđenjem Reči prisutne kod Boga pre stvaranja. Ono što je Isus trebao biti u trenutku rođenja od Device Marije bio je od početka, pre stvaranja sveta: „U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog“. Između dva Isusova
rođenja – rađanja odveka kao Reč Božja i rođenja u Betlehemu kao Marijino dete – Ivanovo jevanđelje smešta borbu između svetla i tame. „I svjetlo svijetli i tama ga ne obuze.“

Isus se otkrivao u svakom i najmanjem deliću svetlosti: „Bijaše na svijetu i svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna.“ Svaki put kada su dobrota i iskrenost odbijeni, borba između svetla i tame se nastavlja. Svetlo je nastavilo svetliti više puta i na različite načine.

Celi naš život je ispisan ovom Rečju. U životu nismo sami, bačeni u arenu pa ko preživi. Naša istorija ima plan, ima svoj početak u Bogu. „Ja sam početak i svršetak, alfa i omega, prvo i posljednje slovo.“ Sva slova, sve reči, sve knjige i svi govori napisani su ovim pismom, ovim imenom. U svemu možemo uživati u njegovoj prisutnosti.

Božić nam daje da svi budemo važni i da nam sve u životu bude bitno. Od one najpovršnije predbožićne ispovedi, do one najbanalnije čestitke. Od neke gorke svađe i rastanka do najlepšeg poznanstva i susreta. Od rađanja i krštenja i drugih sakramenata do bolesti drage osobe i preseljenja sa ovoga sveta. Od želja za malo više novca do potrebe za malo više skromnosti. A sve zato jer Božja večnost postaje naš mali život, postaje telo. A telo, kao i svako telo, ima svoje rane. A rane nisu bajka. One su naše, one su stvarne. One nas drže budnima. Rane nas vraćaju u život, uče nas razmišljati. Kao Marija i Josip. Daleko od svega, a blizu svemu. Blizu Onome koji nas sve daruje svojom puninom.

Božić nas prati od detinjstva i uvek mu se iznova vraćamo jer on lakoćom ruši sva ograničenja koja život pred nas postavlja. Uprkos digitalnoj i nervoznoj svakodnevici, glad za Božićem neće prestati zato što on nije ništa drugo nego sunčana strana zdravog ljudskog razuma.

Zato božićno otajstvo nije pitanje apstrakcije, nego proces rasta. Uz zakone prirode, vidljivog sveta postoje i drugi zakoni, drugačiji i neočekivani. Zakon duhovnoga, Božjega sveta. To nije svet nekog mraka koji nas treba plašiti. To je svet kojeg oslikavaju anđeli. To je svet čuda u kojem se bude deca i uživaju, u kojem je sve moguće, to je svet u kojem nema ograničenja koja postavlja ozbiljni život odraslih. Božić nam govori da postoji svet u kojem je moguće prevladati strah, tamu, tromost i nepokretnost, suprotnosti, okrutnosti prirode i njenih sila, čak i smrti.

S pravom govori današnje Jevanđelje: „Onima koji ga primiše, koji vjeruju u njegovo Ime, koji su rođeni od Boga, dade moć da postanu djeca Božja.“

Ovim mislima želim svima srećan Božić i blagoslovljenu Novu godinu!

* * * * * * * * * *

Izvor: Subotica.com
14
ČINJENICA Odgovori
Svaka svečana atmosfera, pa tako i ova, podrazumeva i primerenu retoriku ali naravno ne za jednokratnu upotrebu što, nažalost, obično biva. jer, ako nije utemeljena u svakodnevnom međusobnom obraćanju i aktivnostima, onda je neiskrena, a kao takva ništa drugo do - licemerna. Dakle, više delima a manje ispraznim rečima i badnjacima okićenim vozilma dokazujmo da sledimo NJEGOV put. Pritom ne mislim na Luciferov!
Omladinac
??? Smeta ti što ima badnjak na autu...?
Realan
I, "slucajno", vozilo parkirano na sred trotoara.
juhu
OMLADINAC, objasni svrhu badnjaka na automobilu.
ČINJENICA
OMLADINAC
Kad odrasteš, kad porasteš, samo ti se kaže šta je poenta. U međuvremenu, nije sramota da pitaš.
Od posle rata Odgovori
Sta je poenta tog badnjaka na autima? A posebno me odusevljava paljenje badnjaka gde na bini piše MIR BOŽIJI HRISTOS SE RODI a u publici kao na ratištu!!! Svima koji slave ovaj prelepi praznik zelim da ga u miru i blagostanju provedu sa najmilijima.
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Гранчица бадњака, би треабла да симболизује исчекивање радости која карактерише Бадњи дан, односно да покаже да је неко тога дана свечар. Као кад неко окачи рузмарин на свадби. Дакле није за подсмех. Што се тиче ратне атмосфере, ако нисте злонамерни, да не кажем неискрени, мораћете да признате да је већ годинама нема. Чак шта више, да се много више пуцало за дочек нове године, а у мом крају чак и за божић по григоријанском календару За дочек, баш као у рату. Петарде, ватромет... Дакле, пуцање и ватромет нису карактеристични само за Србе и православље. Типични су за све народе, култуе и меридијане
Vojvoda Odgovori
Ovi sto im smeta badnjak badnji dan i bozic porucio bi da se osvrnu oko sebe zive u SRBIJI ovo su sve SRPSKI obicaji tako da kome smeta torbu u ruke i voz
ALISA U ZEMLJI ČUDA
Ne zaslužuješ odgovor, ni slični tebi, ali ipak...Nije u pitanju nikakav animozitet prema bilo čijim običajima, već je sporno ponašanja navodnih hrišćana neprimereno raspojasanim navijačima, a kamoli čeljadi koja tobož slavi rođenje Isusa Hrista. Uostalom, koji si pa ti... (samocenzurisano), pa da bilo kome priželjkuješ "srećan put"? Tim pre, što te je možda upravo strada (akcenat je najmanje na džadi), moguće i nanela u ove krajeve. Pa, čak i onda dobrodošao, ali smanji-te doživljaj, ne bi li ova vojvođanska pitomina i dalje ostala takva. Za opšte dobro.
juhu Odgovori
Cetiri barabe.
X Odgovori
Zamisljam Isusa kako u koloni vozila visi iz automobila mrtav pijan i dere Srbija sa sajkacom i kokardom na glavi. Ne uklapa se u sliku. On je rodom iz tog dela sveta odakle izbeglice dolaze koje suboticka populacija mrzi. Da bi se on pojavio u SU bio bi ispljuvan i prebijen od strane mase jer svi bi mislili da je izbeglica musliman i da hoce da izmeni hriscanske obicaje koja pravoslavna crkva a i katolicka odobrava.
Nele Odgovori
Smeta vam bozic,smetaju cirilicne table pa draga braco hrvati niste u hrvackoj!
Grunf
Драга браћо Срби, описмените се!
Politikolog
@NELE: Необично је када се љубав према земљи не пресликава и на љубав према граматици и правопису језика исте те земље. Божић не смета ником, али алкохолисани (возачи) на Бадњи дан, као и петарде, да. Инцидент са уништавањем ћириличне табле се догодио у Хрватској, а не овде.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.