Komentara: 13
Pregleda: 3472

Borba za radnička prava traje - Radnik nije broj!

25.09.2018. u 17:50h
Izvor: Subotica.com
O pravima radnika se ne govori samo za Prvi maj, već ona svakodnevno moraju da budu u fokusu društva. Zbog toga UG „Solidarnost“ počinje intenzivno da se bavi nadzorom implementacije Zakona o radu i položajem zaposlenih u Subotici, te pozivaju sve zaposlene koji trpe neki oblik kršenja prava iz radnog odnosa da im se jave.
Borba za radnička prava traje - Radnik nije broj!

Nadležne institucije, inspekciju rada, obudsmana i sredstva informisanja, UG „Solidarnost“ poziva na saradnju kako bi se sprečila eksploatacija zaposlenih i poboljšao njihov položaj.

- Želja nam je da se privreda još bolje razvija i da rezultati budu još bolji, jer smo svi svedoci odlaska mladih iz Subotice i Srbije. Cilj nam je da ostvarivanje Zakona o radu ne bude tabu tema, da radnici imaju oslonac, ali se o ovome dosta ćuti – ističe Mikloš Olajoš Nađ. - Jasno nam je da će to biti težak posao, ali mi smo spremni da se bavimo sa ovom problematikom. Dosta radnika nam se već javilo sa svojim problemima. Nećemo targetirati određene firme jer ćemo se baviti i javnim i privatnim sektorom.

Radnici su im se do sada obraćali jer su zaposleni na određeno vreme više od dve godine, jer se traži od radnika da potpišu da neće tražiti odštetu ako se povrede ili razbole na radu, a i zbog toga što im se godinu ili dve mesečno skida 20 do 30 evra, a ne znaju zbog čega.

- Takođe, zbog nedostatka radnika u firmi u Malom Bajmoku, zapošljavaju se penzioneri na četiri sata, a rade osam sati, kod jednog privatnog trgovca radnik prima minimalac, a gazdi vraća pet hiljada dinara – predočava Olajoš Nađ.

Prava i obaveze zaposlenih i poslodavaca su Zakonom o radu vrlo jasno regulisana, ali njihova primena u praksi vrlo često nije takva.

- Nismo oduševljeni nekim od tih rešenja. Od prava do ostvarivanja tih prava, dalek je put i vidi se kako je u praksi, jer mnogim radnicima mesecima nisu isplaćivane zarade. Trebalo bi da stoji da je isplata zarada obaveza poslodavca, a ne da radnik na nju ima pravo, a onda se često za to svoje pravo bori na sudu – objašnjava Vanja Dragojlović, predsednik UG „Solidarnost“. - Poslodavci rade šta hoće, radno vreme nije osam sati nego koliko poslodavac kaže, dok radnici ne smeju da se žale, jer je pitanje da li će pronaći drugi posao. Socijalizma više nema i neće ga ni biti, ali to ne znači da radnik treba da bude u takvom položaju.

Svi koji žele da se obrate za pomoć UG „Solidarnost“ to mogu da učine utorkom i petkom, od 18 do 20 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 3472
Povezane teme

udruženje solidarnost

radnici

mikloš nađ olajoš

prava radnika

radnička prava

vanja dragojlović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.