Komentara: 0
Pregleda: 1498

Borba protiv trgovine ljudima je proces koji traje

30.07.2021. u 11:45h
Izvor: Subotica.com
Tokom prošle godine Više javno tužilaštvo u Subotici je zaprimilo četiri predmeta za krivično delo trgovine ljudima, što je za jedan više nego u 2019. godini. Žrtve su najčešće bile žene između 20 i 35 godina, a u svim slučajevima je bilo reči o krivičnom delu seksualne eksploatacije, podaci su s kojima dočekujemo ovogodišnji Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima.
Borba protiv trgovine ljudima je proces koji traje

Kako objašnjavaju iz Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, u poslednje dve i po godine pred Višim javnim tužilaštvom u Subotici je pravosnažno okončano pet predmeta, a ono što zabrinjava, jeste da su uz žene, deca sledeća najranjivija kategorija stanovništva koja je u povećanom riziku od trgovine ljudima.

- Trgovina decom je jedan od najtežih i, po posledicama, najsloženijih oblika nasilja, koje ostavlja ozbiljne zdravstvene, psihološke, socijalne i razvojne posledice po dete. Deca postaju žrtve trgovine ljudima s različitim ciljevima, a to mogu biti seksualna eksploatacija, prinudni brak, prisilni rad, prisilno prosjačenje i prisilne kriminalne aktivnosti - kaže Ilija Đukanović koordinator Lokalnog tima, ukazujući na to da se deca suočavaju s mnogim rizicima i u digitalnom okruženju. - Mogu da dožive kršenja ljudskih prava i potencijalno štetna ponašanja i sadržaj, kao što su nasilje i samopovređivanje, prinudu na pornografiju, materijale koji sadrže seksualno zlostavljanje dece, diskriminaciju i rasizam, govor mržnje, posredovanje u svrhu seksualne eksploatacije, maltretiranje ili uznemiravanje, nezakonitu obradu ličnih podataka, kršenje prava intelektualne svojine, što treba smatrati eksploatacijom dece.

Borba protiv trgovine ljudima je proces koji traje

Svesni da se ovaj problem neće rešiti sam od sebe, Lokalni tim svake godine organizuje i učestvuje u brojnim projektima, radionicama, tribinama i konferencijama na temu trgovine ljudima, kako bi podigao svest i edukovao građane kako da se zaštite u potencijalno rizičnim situacijama. Posebna pažnja posvećena je upravo deci, kao najranjivijoj kategoriji, pa tako sa predstavnicima Osnovne škole "Sečenji Ištvan" više puta u toku školske godine organizuju radionice na ovu temu, a podršku im pruža i Udruženje građana "Atina", s ciljem da se, kako ističe Đukanović, ovaj model rada preslika i na druge osnovne škole u našem gradu.

- Lokalni timovi u našoj zemlji i jesu formirani iz razloga da se podigne svest kod građana o krivičnom delu trgovine ljudima ili decom kao jednom od najtežih oblika kršenja ljudskih i dečjih prava. Sve aktivnosti koje smo do sad realizovali bile su usmerene na podizanje svesti, edukaciju, prevenciju, organizovanje različitih tribina i konferencija kako bi se građani upoznali sa kompleksnošću koju nosi ovaj problem. Ciljne grupe naših aktivnosti jesu bila deca u osnovnim i srednjim školama, njihovi roditelji, ali i stručna javnost u našem gradu - ističe Đukanović.

Borba protiv trgovine ljudima je proces koji traje

Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima osnovan je 2018. godine i broji 20 članova, koje čine predstavnici Policijske uprave, Osnovnog i Višeg javnog tužilaštva, ustanova socijalne zaštite i zdravstva, komunalne milicije, inspekcije rada, Nacionalne službe za zapošljavanje, obrazovnih ustanova, kao i četiri organizacije civilnog društva iz našeg grada. Kroz unapređenje saradnje i međusobno partnerstvo, njihov osnovni zadatak je da zaštite žrtve trgovine ljudima i promovišu ljudska prava.

- Subotica kao pogranični grad, grad koji je veza ka Evropskoj uniji, grad u kome je fluktuacija radne snage, gde deo građana odlazi iz Subotice u inostranstvo, a jedan deo iz unutrašnjosti naše zemlje dolazi u naš grad, grad u kome se nalazi Privremeni centar za smeštaj migranata i gde je ogroman broj migranata u prethodnim godinama prolazio kroz ovo područje i odlazio ka Zapadnoj Evropi, jesu pokazatelji da treba da imamo Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima koji će svojim aktivnostima podići svest građana o krivičnom delu trgovine ljudima ili decom i upoznati ih sa kompleksnošću koju nosi ovaj problem - poručuje Đukanović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1498
Povezane teme

trgovina ljudima

ilija đukanović

lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.