Komentara: 1
Pregleda: 2832

Bolnica raspolaže sa dovoljno zaliha krvi

18.08.2017. u 17:04h
Izvor: TV Subotica
Dok određeni broj zdravstvenih ustanova tokom letnjih meseci ima deficit u zalihama krvi, u Opštoj bolnici Subotica situacija je sasvim drugačija – krvi ima dovoljno, i to zahvaljujući velikom broju donatora koji redovno daju krv.
Bolnica raspolaže sa dovoljno zaliha krvi

Peter Čolić u Opštoj bolnici radi punih 36 godina kao transfuzijski tehničar, i kako kaže, zbog toga je u jednoj vrsti prednosti – krv donira na svaka tri meseca.  Peter je ukupno krv dao 139 puta, i kaže da je svaki put bilo dragoceno, jer je znao da je pomogao drugom. Ipak, u posebnom sećanju ostala mu je donacija za bebu.

Prema rečima načelnice Službe za transfuziju, dr Anastazije Mrđe, Opšta bolnica raspolaže dovoljnim zalihama krvi, zahvaljujući velikoj bazi donatora koji redovno dolaze da daju krv. Osim toga, ne postoji potreba za nekom posebnom krvnom grupom, budući da su zalihe ravnomerno raspoređene.

Ni tokom godine, Bolnica nema problema sa nestašicom dragocene tečnosti. U 2016, na primer, donirano je čak 6.800 jedinica, što zadovoljava sve potrebe ove zdravtsvene ustanove. Na žalost svih zaposlenih, ali i donatora, prema novom Zakonu o transfuzijskoj medicini, Služba opšte Bolnice više neće obavljati prikupljanje krvi, već će to činiti ovlašćene transfuzijske ustanove, dok će Služba za tranfuziju krvi, od 1. januara 2019. godine postati Banka krvi. Do tada, svi zainteresovani mogu dati krv svakog radnog dana od 7 do 10 časova.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2832

Povezana vest

Povezane teme

subotička bolnica

dobrovoljno davanje krvi

bolnica

opšta bolnica

transfuziologija opšta bolnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.