Komentara: 13
Pregleda: 14896

Subotica postaje banka krvi, a ukida se prikupljanje ove dragocene tečnosti

14.06.2017. u 11:46h
Izvor: Subotica.com
Po novom Zakonu u transfuzijskoj delatnosti Subotica će biti jedan od centara koji će biti Banka krvi, što automatski znači da više neće biti organizovanog prikupljanja krvi dobrovoljnih davalaca.
Subotica postaje banka krvi, a ukida se prikupljanje ove dragocene tečnosti

Svetski Dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se zvanično na današnji dan, 14. jun. Služba za transfuziologiju Opšte bolnice Subotica tradicionalno ovaj dan obeležava radno, u saradnji sa Crvenim krstom Subotica, akcijom „Humana subota“ kada se kroz druženje i lepo provedeno vreme na Paliću i prikupi dodatna količine krvi za predstojeći period.

Ovogodišnja akcija održala se u subotu, 10. juna, na Velikoj terasi na Paliću, na koju se odazvalo 77 dobrovoljnih davalaca krvi, a krv je dalo njih 55, što je u oko 28 litara ove dragocene tečnosti.

Iz Službe transfuziologije Opšte bolnice Subotica ističu da ima dovoljno zaliha svih krvnih grupa, a to je svakako zahvaljujući svim davaocima koji redovno dolaze u Službu transfuziologije svakodnevno od 7 do 10 časova ili se odazivaju na njihove terenske akcije po godišnjem rasporedu.

Subotica postaje banka krvi, a ukida se prikupljanje ove dragocene tečnosti

Novi Zakon o transfuzijskoj delatnosti izglasan je u Narodnoj skupštini Republike Srbije 25. aprila 2017. godine i sa njim je definisano da će u Srbiji postojati četiri Ovlašćene transfuzijske ustanove i banke krvi u sklopu zdravstvenih ustanova. Služba za transfuziologiju Opšte bolnice Subotica bi trebalo da bude banka krvi, a to znači da više neće obavljati delatnost prikupljanja, procesuiranja i obrade krvi od dobrovoljnih davalaca. Kako se navodi, Zakon će se primenjivati od januara 2019. godine.

Po rečima dr Anastazije Mrđe, načelnice Službe transfuziologije Opšte bolnice Subotica, ova ustanova će pokušati da se organizuje da nastavi dobru tradiciju i humanost Subotičana.

- Naša želja i mogućnost da obavljamo delatnost Ovlašćene transfuzijske ustanove i dalje postoji, a
sve na temelju dobro razvijenog dobrovoljnog davalaštva krvi u ovom regionu i naših stabilnih rezervi krvi. - ističe dr Mrđa - Zahvaljujem se svim našim dobrovoljnim davaocima krvi što su svojim humanim činom omogućili da Opšta bolnica u Subotici nikada nije ostala bez ove dragocene tečnosti.

Načelnica subotičke Službe za transfuziologiju čestitala je svim dobrovoljnim davaocima njihov dan i poželela im dobro zdravlje, uspeh i sreću privatnom životu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 14896

Povezane vesti

Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

transfuziologija opšta bolnica

dr anastazija mrđa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.