Komentara: 6
Pregleda: 3441

Bolesti zavisnosti se mogu sprečiti

24.10.2013. u 17:11h
Izvor: RTV Yueco
Prema podacima u Vojvodini ima 10.000 narkomana, mada se smatra da je stvarni broj daleko veći. A kada je alkololizam u pitanju procene Instituta za javno zdravlje Srbije ukazuju da je 83 odsto ukupnog stanovništva pod rizikom da razvije alkoholizam.
Bolesti zavisnosti se mogu sprečiti

Kako bi skrenula pažnju na bolesti zavisnosti, dr Zorica Dragaš iz ZZJZ održala je predavanje gimnazijalcima posvećeno ovom problemu. Predavanje, koje predstavlja deo Nacionalnog programa za borbu protiv upotrebe droge, će posle gimnazijalaca, imati priliku da čuju svi srednjoškolci sa teritorije grada.

Iako, kako kažu, nisu čuli za konkretan slučaj osobe koja koristi drogu, upotreba duvanskih proizvoda je uobičajena i javna u srednjoškolskom uzrastu. Gimnazijalci kao primer navode dozvoljeno pušenje ispred školske zgrade.

Upotreba psihoaktivnih supstanci dovodi do drastične i sveobuhvatne promene kako mentalnog, psihičkog, tako i organskog zdravlja. Menja se socijalni položaj osobe, a promena se vrlo brzo reflektuje i na celu porodicu. Iako nije odmah lako prepoznati promene koje ovakve supstance ostavljaju na mozak, srce i jetru, promene mentalnih funkcija brzo postaju vidljive.

Kako se zavisnost razvija, sve su prisutniji i fizički znaci upotrebe psihoaktivnih supstanci. Promene se pre svega vide na očima, zenice su ili male ili velike, retko normalne, oči crvene i suzne. Osoba pod dejstvom psihoaktivnih supstanci ne može da gleda u izvor svetlosti, izostaje sa časova i menja krug prijatelja. Predavanje ima za cilj da osnaži srednjoškolce, da im pruži informacije kako bi napravili pravilan izbor u korist zdravlja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3441
Povezane teme

alkohol

narkomanija

bolest zavisnosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.