Komentara: 0
Pregleda: 7741

Bogat program XIII Etnofesta (21-26.jun)

16.06.2016. u 14:07h
Izvor: Subotica.com
U vremenskom periodu od 21. do 26. juna na više lokacija u Subotici i na Paliću održaće se trinaesti po redu festival muzike sveta - ETNOFEST. U pitanju je festival koji godinama unazad prkosi krizi (finansijskoj i kulturnoj) i iz godine u godinu dovodi odlične izvođače iz celog sveta.
Bogat program XIII Etnofesta (21-26.jun)

Od prvog izdanja 2004. godine pa sve do ovogodišnjeg trinaestog, na Etnofestu su nastupili brojni izvođači, manje ili više afirmisani, domaće ali prevashodno svetske muzičke kulture, kao što su Vlatko Stefanovski, Orthodox Celts, Braća Teofilović, Tamara Obrovac & Transhistria Ensemble (Hrvatska, Italija, Slovenija), Ebo Taylor & The Afrobeat Academy (Gana, Nemačka), Garifuna Collective (Belize), BaBa ZuLa (Turska), La Troba Kung-Fu (Španija), Fatima Spar und die Feedom Fries... i mnogi drugi.

Ovogodišnji festival, na kojem učestvuju izvođači iz 8 država iz celog sveta, se održava na više lokacija u Subotici i na Paliću (Muzička škola Subotica, Klein House društveni bar, Velika terasa Palić), od 21 – 26. juna 2016. godine. Program čine uglavnom koncerti, ulaz za sve programe je besplatan, a početak svake programske večeri je zakazan za između 20.00 i 20.30 časova.

Program festivala

Utorak, 21.06.2016.

Dvorište Muzičke škole u Subotici

20.00h – učenici Odseka za tradicionalno pevanje i etnomuzikologiju Muzičke škole u Subotici (SRB)
20.20h – GULAZA (ISR)

Klein House social bar, Subotica

21.30h – DAVID YENGIBARIAN TRIO (ARM/HUN)

Bogat program XIII Etnofesta (21-26.jun)

Petak, 24.06.2016.

Velika terasa, Palić
20.30h – BUSH MAD SQUAD (Novi Sad, SRB/UK)
22.00h – UPRIZE (Senta, SRB)
23.30h – KILLO KILLO DJ/MC (Novi Sad, SRB)

Subota, 25.06.2016.

Velika terasa, Palić
20.30h – MATTHIAS LOIBNER (AT)
21.30h – SHIRA U’TFILA (Beograd, SRB/IND/ISR)
23.30h – RROMANO SUNO, DJ (Beograd, SRB)

Nedelja, 26.06.2016.

Velika terasa, Palić
20.30 h – BAKOŠ-JOVANČIĆ-FRANCZIA (SRB, HUN)
21.30 h – PATRICK WALKER TRIO (UK/CRO)
22.30 h – Zatvaranje festivala

Izvođači

Odsek za tradicionalno pevanje i etnomuzikologiju Muzičke škole u Subotici će na Etnofestu izvesti repertoar za koji se veruje da sadrži u sebi arhaičniji zvuk, odnosno pesme koje se u etnomuzikološkom svetu svrstavaju u pesme starijeg stila izvođenja. Za njih je karakteristično bilo da ih u obrednim prilikama posebno izvode grupe muškaraca ili žena.

Gulaza (Izrael) aranžira i izvodi prirodnu, organsku evoluciju muzike jemenskih Jevreja. Mistični tekstovi koji su se vekovima prenosili sa majki na ćerke, u izvođenju ovog mladog sastava dobili su savremeno tumačenje i specifičnu instrumentalizaciju. Kombinacija tradicionalnih saharskih žičanih instrumenata, perkusija, violončela i akustične gitare, vodi nas u do sada nepoznat, vrlo specifičan muzički ambijent.

Bogat program XIII Etnofesta (21-26.jun)

David Yengibarian trio (Jermenija, Mađarska) je poznati peštanski sastav čije kompozicije obiluju fuzijama tradicionalne muzike i džeza, pri čemu su primetni snažni uplivi jermenskih muzičkih i neizbežno prisustvo melanhoničnog zvuka argentinskog tanga. Uz ipak lepo nijansiranu i balansiranu postavku ostalih instrumenata, trio Davida Yengibariana donosi na scenu mnogo svežine i inovacija u interpretaciji.

Bush Mad Squad (Novi Sad, UK) su predstavnici dancehall i reggae zvuka, a njihova imena vezuju se za mnoge festivale kao što su EXIT, Trenchtown, Seasplash, InMusic, Seadance, Unity i mnogi drugi. Svojim autorskim radom, oni doprinose razvoju jamajčanske muzike na ovim prostorima, a njihova prva izdanja očekuju se tokom ove godine.

UpRize (Senta) je možda i najmlađa rege grupa u našoj zemlji, koja u sadašnjem sastavu i pod ovim imenom radi tek od početka 2015. godine. Ipak, članovi benda su tokom predhodnih godina već sarađivali i svirali u mnogim klubovima, na ulicama ili festivalima, tražeći konačnu definiciju svog muzičkog izraza. Konačno, Uprize se pronašao u vodama klasičnog rege zvuka iz 70-tih i 80-tih godina, pri čemu njihova mladost i poletnost donose neophodnu svežinu na festivalske bine u Vojvodini i Mađarskoj.

Vojislav “Killo Killo” Malešev (Novi Sad) je čovek koji svoje muzičke i performerske talente iskazuje na različite načine: bilo da peva u operskom horu novosadskog SNP-a, bilo da se pojavljuje kao frontmen pop-reggae sastava Drum’n’Zez ili Killo Killo Bande. Kao DJ/MC je imao mnoge zapažene nastupe i saradnju sa kolegama iz čitave Evrope. Zvuk koji donosi i predstavlja na Etnofestu je inspirisan tradicionalnom muzikom Kariba, Amazona i Afrike, ali i prožet ekstatičnim doživljajem savremenih elektronskih ritmova.

Matthias Loibner (Austrija) je vrlo značajno ime centralno-evropske muzičke scene u proteklih 20 godina. Za sebe kaže da nije muzičar, već osmatrač ljudskih raspoloženja, te je u skladu sa tim muzika koju stvara puna emocija, različitosti, improvizacija. On svira na jednom krajnje neobičnom instrumentu – njenjerama tj. vrtećoj lauti (hu. tekerőlant, eng. Hurdi-gurdy, it. Ghironda, esp. Zanfonia, fr. vielle à roue).

Shira U’tfila (Beograd, Indija) se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za muzičke fuzije i improvizaciju. Bend kreira jedinstven zvuk kroz moderan pristup istorijskom nasleđu.

DJ Rromano Suno a.k.a. Bojan Đorđević (Beograd) najveći je jugoslovenski poznavalac “nove” muzike i direktor festivala Ring Ring, selektor programa Todo Mundo festivala, autor i urednik emisije Disco 3000 na radio Beogradu. Na Etnofest donosi zvuke klezmera i afro beata, do latin groove-a i oriental zvuka. Od Zapadne Afrike do Irana i Japana, pa nazad do Balkana!

Bakoš – Jovančić – Franczia trio (Subotica, Mađarska) Još od sredine 90-tih kada je oformljen sastav Ethnokor, započinje saradnja Arpada Bakoša i Miroslava Jovančića na polju istraživanja tradicionalne muzike našeg okruženja. Dok je prvi revnosan sakupljač i interpretator mađarske, balkanske i moldavske muzike, drugi je sklon improvizacijama koje obogaćuju i unapređuju navedeni muzički fundus. Njihove različitosti spajaju se na bini u  izuzetnoj  zvučnoj slojevitosti i pokazuju nam da se granice između tradicionalne muzike i savremenog stvaralaštva odavno potiru, zatim ujedinjuju pod kapom muzike sveta (world music).

Patrick Walker trio (UK, Hrvatska) je muzički sastav osnovan 2013. godine u Zagrebu. Članovi sastava su muzičari koji dolaze iz različitih bendova i muzičkih pravaca, a spojio ih je interes za irsku tradicionalnu muziku. Repertoar tria čini veselu i brzu instrumentalnu plesnu muziku (Irish jigs & reels), pevljive ljubavne balade i vesele poskočice iz Irske.

Više informacija možete dobiti na sajtu ili na FB stranici Festivala.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 7741

Povezana vest

Povezane teme

etnofest

festival etnofest

festival kultura sveta etnofest

program etnofest festivala

dejan vujinović

etnofest palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.