• Pregleda: 2668

Bogat program 25. Nedelje pravoslavlja

U Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava“ u ponedeljak, 3. aprila u 19 časova besedom vladike bačkog Irineja svečano će biti otvorena 25. po redu Nedelja pravoslavlja. Sedmodnevni program će obeležiti književne tribine, predavanja, izložba i muzičko veče.
Foto: Ilustracija (arhiva)
Bogat program 25. Nedelje pravoslavlja

U galerijskom prostoru Zadužbine Dušana Radića prve večeri  će biti otvorena izložba pod nazivom „Savremena pravoslavna slika“, koju su priredili Dušan Milovanović, istoričar umetnosti i Rajko Karišić, umetnički fotograf. U okviru programa, nastup će imati i Mešoviti hor SKC“ Sveti Sava“, pod dirigentskom palicom profesora Veselina Jevtića.

Druge večeri, u utorak 4. aprila od 19 časova, biće održana promocija knjige „Istorija na delu“, koju je priredila dr Jelena Popov. Knjiga u izdanju Matice srpske sadrži 82 intervjua  sa akademikom Čedomorom Popovim objavljenih u „Novostima“.  O delu će govoriti prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, prof.dr Branko Bešlin, potpredsednik Matice srpske i dr Đorđe Đurić, generalni sekretar ove kulturne institucije.

Na duhovnoj tribini u sredu, 5. aprila predavanje na temu „Dar oca svetlosti vera u stvaralaštvo“ održaće Janja Todorović.  Početak predavanja  zakazan je za 19 časova.

Još jedno književno veče biće održano u četvrtak, 6. aprila od 19 časova, kada će biti predstavljena knjiga „Kralj Milutin“, Luke Mičete. O biografiji srpskog vladara, koji je na prestolu srpske srednjovekovne države proveo četiri decenije,  govoriće autor knjige.

Predavanje „Božansko nadahnuće istorije srpske  nauke“ o velikanima naše nauke, Mihajlu Pupinu, Nikoli Tesli i Milutinu Milankoviću održaće u petak, 7. aprila takođe, sa početkom u 19 časova, prof. dr Aleksandra Ninković Tašić, potpredsednica Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“ iz Beograda.

Sopran, Tanja Andrijić prirediće u sali Zadužbine u subotu, 8. aprila od 19 časova muzičko veče „Ljubi bližnjeg svoga“.

Nedelju pravoslavlja će, po tradiciji, zatvoriti duhovna tribina po blagoslovu vladike bačkog Irineja.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
panonski čamac Odgovori
"Predavanje „Božansko nadahnuće istorije srpske nauke“ o velikanima naše nauke, Mihajlu Pupinu, Nikoli Tesli i Milutinu Milankoviću"

Ej, imate svoju nedelju pravoslavlja pa terajte svoju priču, ali ostavite Teslu i Milankovića na miru. Nemaju oni veze sa vašim božanskim nadahnućima, već sa marljivim radom i godinama učenja i truda.

Ovo prisilno vezivanje nauke za religiju mora da prestane. Ako su Tesla i Milanković bili božanski nadahnuti, što im niste kao crkva pomogli u tim vremenima da rade "božju volju"? A ne, nego sada kada su nešto postigli, kao oni su vrhunski reprezentativni uzorci stada SPC. Ma nemoj.
boa Odgovori
Otac Nikole Tesle je bio pravoslavni sveštenik otuda i njegova povezanost sa Hrišćanstvom .
Vajar Meštrović se susretao sa Teslom tridesetih godina i te mu je ovaj govorio kako se ne moli kao nekada svake večeri na kolenima ali je sve to u suštini isto. Kao i kada su ga pitali da li je video struju , odgovorio je da je to isto kao sa Bogom, ne vidimo ga a svi verujemo u njega.Čak je i Leonardo Da Vinči doživeo veliko " prosvetljenje" u mladosti u nekoj pećini i od tada je počeo sa pokazivanjem genijalnosti , a bio je homoseksualac te ga je katolička crkva prezirala i kažnjavala time da nije htela da finansira njegove maestralne pronalaske, baš kao i sve ostale nadarene ljude koji su se protivili katoličkim strogim dogmama, kao npr. što je Galileo Galilej imao sukobe sa katoličkom inkvizicijom i papama...što međutim nije bio slučaj sa Teslom i ostalim srpskim naučnicima i srpske pravoslavne crkve. Možda ti je to problem ali to je činjenica.
panonski čamac
Možda ti niko nije rekao da su Teslu terali da bude pop svim silama, a on je taj koji je odbijao. Toliko o crkvi i nauci.
Srbin Odgovori
Licemerje "velikih Srba" niskog morala. Tesla, Pupin, Milanković i još mnogo njih... za njih su svi oni "naši" posthumno, a za života stoka. Eto, gde su danas učeni Srbi? Ili izbegli ili preturaju po kontejnerima. A "masteri", "doktori" i "magistri" stoluju i veličaju one koje su najurili njihovi preci.
Ehhhh Odgovori
Dolazim obavezno da čujem vladikinu besedu, sigurno će biti korisna i poučna, [*...*]
ГОРАН Odgovori
Tесла , Пупин и Миланковић су Срби који су били верници и умрли су као верници . Поноси човечанства , људи по којима су небеска тела добила имена .Благо нама имамо кога и славити ! Све то негога боли , али то је његов проблем .
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.