Komentara: 9
Pregleda: 4530

Bivši radnici "Solida" dobili rešenja o isplati zaostalih plata

04.09.2020. u 16:13h
Izvor: Subotica.com
Bivši radnici "Solida" dobili rešenja o isplati zaostalih plata

Oko 140 bivših radnika „Solida“, koje je sredinom godine otišlo u stečaj, a koji su se za pomoć obratili Fondu solidarnosti, dobilo je danas rešenja o isplati zaostalih zarada.

- Radnici se  Fondu solidarnosti obraćaju kada se završi stečajni postupak i Privredni sud prizna  potraživanja radnicima, kao što je slučaj sa „Solidom“ koji je otišao u stečaj i nema puno imovine.  Radnici dugo nisu dobijali plate, imaju mnogo neuplaćenih doprinosa, i zato smo zajendo sa zaštitnikom građana učinili sve da im pomognemo – kaže Ištvan Huđi, predsednik Saveza samostalnih sindikata Subotice. - Radnicima će se isplatiti zarade devet meseci unazad, povezaće im se staž za taj period. Tačno je da se mnogima duguje više zarada, ali Fond solidarnosti isplađuje maksimalno za devet meseci i taj iznos će dobiti 90 radnika koji su zatečeni kada je počeo stečaj. Tu sistemski nije urađeno dosta toga, „Solid“ je bio društveno preduzeće i tu je trebalo ranije da se reaguje. Zato su ti ljudi prošli ovako.

Bivši radnici "Solida" dobili rešenja o isplati zaostalih plataMeđu onima koji će dobiti zaostale plate je Goran Mandić, koji je u „Solidu“ proveo deceniju i po i odatle otišao u invalidsku penziju.

- Duguju mi četiri plate i otpremninu, u vrednosti o takođe četiri plate koju ne mogu dobiti jer spada u treći isplatni red.  Ni ostali neće dobiti onoliko koliko im se duguje, što nije u redu, to je kao kada vam neko ukrade bicikl a kada ga pronađu dobijete samo točkove nazad – kaže Mandić, kome nekadašnji poslodavac  duguje i tri godine neuplaćenog radnog staža. – Sve što su mogli da uzmu radnicima uzeli su. Ja sam zbog dijabetesa otišao u invalidsku penziju i to se pokazalo kao spas.

Bivši radnici "Solida" dobili rešenja o isplati zaostalih plataIako neće dobiti kompletan dug, mnogi su saglasi da je bolje išta nego ništa.

- Vreme ne možemo da vratimo. Ni sami ne znamo koliko nam se tačno duguje kada su nam se plate „cepkale“  na više delova. Ja sam našla novi posao, ali mnogi nisu i ovaj novac će im svakako dobro doći – priča nam jedna od radnica.

Nekada čuveni „Solid“ u trenutku otvaranja stečaja nije više proizvodio nijednu cipelu. Proizvodnja je opala već na proleće prošle godine, jer suostali bez inostranog partnera i više nisu bili konkurentni na tržištu. Privredni sud u Subotici otvorio je stečaj 6. juna 2019. godine, i u tom trenutku, račun firme bio je blokiran iznosom koji premašuje 73 miliona dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4530

Povezane vesti

Povezane teme

fabrika solid

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.