• Pregleda: 2539

"Bezbedan grad-bezbedni građani" u Gerontološkom centru

Korisnici usluga Gerontološkog centra danas su imali priliku da od policijskih službenika saznaju na koji način da se zaštite, kako ne bi bili žrtve teških krađa i drugih krivičnih dela.
"Bezbedan grad-bezbedni građani" u Gerontološkom centru

Na edukativnoj radionici koja je deo projekta "Bezbedan grad-bezbedni građani", koji Gerontološki centar realizuje sa Policijskom upravom, učestvovao je veliki broj naših najstarijih sugrađana.

- Našim najstarijim sugrađanima savetujemo da prilikom vožnje bicikla tašnu ne nose na njemu ili korpi na zadnjem delu, jer na taj način postaju lake žrtve izvršilaca krivičnih dela - objašnjava Nemanja Broćilović, pomoćnik komandira policijske ispostave Subotica 1. - Kad podignu penziju ili izađu iz prodavnice novac ne treba da nose u rukama i tako spreče da budu meta.

Žrtva lopova jednom prilikom bila je naša sugrađanka Jelisaveta Nađ Kanas. Njoj je napadač, dok se vraćala sa pijace, strgao lančić sa vrata.

- Toliko sam se uplašila da mi je pozlilo. Od tada sam jako oprezna kada izlazim iz Doma - kaže naša sugrađanka.

Iako je u poslednje dve godine, tri korisnika bilo na meti napadača, veoma je važno da svi znaju kako da deluju preventivno, ali i kako da odreaguju u takvim situacijama.

- Nama je svaki korisnik važan i ako je jedan imao problem, za nas je to mnogo. Upravo zato to želimo da svedemo na najmanju moguću meru, odnosno da bude iskorenjeno - poručuje Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra. - Kada se desio prvi slučaj, pa onda i drugi, zamolili smo policiju da pojača broj pripadnika u okolini Gerontološkog centra i oni su nam izašli u susret.

U Policijskoj upravi u Subotici, inače, beleže smanjenje krivičnih dela krađe i to za 86 odsto u odnosu na isti period prošle godine – prijavljeno je sedam drskih krađa, od čega su četiri rasvetljene.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

15
Stefko Odgovori
Znači da je istina da se ovaj čovek sprema da preuzme kormilo upravljanja gradom?!
Овца за шишање Odgovori
Џеј, да надокнади оправдано одсуство. Очекујемо још једно сликање, макар сутра.
I.S.
Juče ni manje ni više nego delegacija UN, danas zamenik komandira policijske stanice 1. Ko li mu dolazi sutra na slikanje? Tramp? Putin? Engleska kraljica?
Lozika Odgovori
Nekada sam se osećala potpuno bezbedno u rodnom gradu. Sada bogami ne, non stop se osvrćem, otkada me grupica Roma napala na Radijalcu- hteli su da mi otmu ogrlicu. Na sreću, ili na nesreću (pošto su mi dobro oderali vrat), nije im uspelo. Sad maltene od svakog Roma vidim te napadače.
Neko mi je savetovao da nosim biber sprej u torbi, ali čujem da je to protivzakonito. Još bih ja bila kriva
FL
Biber sprej je u potpunosti u skladu sa zakonom,necete imati nikakvih problema zbog biber spreja al ako vas neko napadne itekako hoce.
Petar
Lozika, biber sprej više nije nezakonit.
Ima ga u slobodnoj prodaji.
Ja sam svojoj majci i sestri uzeo po jedan u radnji lovačke opreme i dobio i fiskalni račun uz sprejeve.
Pogledajte na internetu, može se naručiti, da vam stigne na kućnu adresu i platite pouzećem.
NN
"Članom 5 Zakona između ostalog predviđeno je da se oružje za samoodbranu kao što su biber-sprejovi i električni šokeri može nabavljati i držati bez isprave i obaveze prijave nadležnom organu.

Članovima 3 i 4 Zakona propisano je da u kategoriju D oružja spada:
gasni sprejevi - naprave namenjene civilnom tržištu, koje sadrže i prilikom upotrebe raspršuju nadražujuća hemijska jedinjenja (CS, CN, OC) u koncentracijama dozvoljenim po prihvaćenim međunarodnim standardima;
uređaji za izazivanje elektrošokova (elektrošokeri ili paralizatori) - ručne naprave koje pomoću visokog električnog napona privremeno onesposobljavaju ljude i životinje;"
Milan024 Odgovori
Uh, dobro ie, uplasih se jer ga nevideh na prve dve fotografije.
Gpran Odgovori
Pa dje babama drzis predavanje..vidis da te gledaju kao da si pao sa marsa...takva predavanja se drze deci...
Nema tacno se planeta nakrivila..sto bi reko moj djed..hahahaha
u prolazu Odgovori
Obucavate stare kako da ne budu opljackani a poznata grupica koja otima veselo seta gradom i posecuje kladionicu,kockarnicu u Borovo ulici.......sramota da im niko ne moze stati na kraj.
Nedim Odgovori
Ako policija želi i hoće može da bude brza efikasna i agresivnija.Ministar policije Stefanović tako je lepo naučio svoju ženu da čim primeti da je kao vozača neko remeti zapamti broj kola i marku.I dogodilo se da je njen auto od pozadi udario jedan vozač i pobegao.Zapamtila je broj i marku javila mužu i patrolama u Bgd i u roku od 2 sata vinovnik je bio uhapšen.Znači i te kockare po gradu policija može da uhvati samo ih treba locirati i pratiti i na kraju privesti.
Lozika Odgovori
Hvala svima na odgovoru. Odsad ni u poslugu ne idem bez tog spreja. Žalosno, ali tako je.
A što se tiče one grupice koja junački napada stare, dešava se da i njima neko vrati. Često su u gipsu. E,
sad da li im se neko odupre, ili se međusobno pobiju, ne znam. Znam samo da su zaštićeni, jedan njihov mi je rekao kad sam mu zapretila policijom,neka me hapse, imamo dobrog advokata, biću napolje za 5 minuta. Toliko
Petar
Ima leka za takvu drskost. Ako na mene ili moje krene, džabe mu dobar advokat. Trebaće mu ili dobar ortoped ili dobar pop.
Malena Odgovori
Petre jedno ne zaboravi, oni kao i sve kukavice napadaju samo u grupi. Znači, uvek ih je više od dvoje, i imaju noževe
Uvek u pravu Odgovori
Vas penzionere je najviše opljačkao onaj koga vi volite i za njega glasate do poslednje kapi krvi tako da su svi ovi drugi bezazleni.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.