• Pregleda: 5949

Bez dogovora o naknadi putnih troškova zaposlenih u prosveti

Na jučerašnjem sastanku predstavnika Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine sa Etelom Jerinkić, članom Gradskog veća zaduženom za obrazovanje, nije postignut dogovor o pokretanju postupka izrade novog sporazuma kojim bi se regulisala naknada putnih troškova zaposlenih u prosveti u Subotici na zakonom propisan način, čime bi se rešio problem umanjenja ove naknade zaposlenim, a koji odluče da im se ona isplaćuje u novcu.
Bez dogovora o naknadi putnih troškova zaposlenih u prosveti

Kako se navodi u saopštenju sindikata, Etela Jerinkić je iznela stav gradske vlade da se, u ovom trenutku, poštuje presuda Apelacionog suda u Novom Sadu koji je zauzeo stav da su zaposleni prihvatili isplatu od 75% cene mesečne karte za prevoz i da im ne pripada pravo na naknadu u punom iznosu.

Iako je ostavljena mogućnost da sindikat izađe sa svojim predlogom sporazuma, stav je da je to besmisleno, jer je očigledno da ga druga strana neće prihvatiti.

Sindikat će sačekati da se završi postupak revizije presude Apelacionog suda koju je tražio, kao i postupak pred Ustavnim sudom, pa će u zavisnosti od ishoda tih postupaka, preduzimati dalje korake, navodi se u saopštenju Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Izvor: RTV City

povezane teme

17
Marija Odgovori
Kako vas nije sramota u ovakvoj krizi kada 30 000 hiljda rađana Subotice nemaju posao i izvor prihoda, kada 2200 građana je na na kazanu narodne kuhinje , kda 6000 građana prima socijalnu pomoć vi našli da tražite pored redovne plate i putni trošak sram da vas bude ni malo neznate da cenite posao koji imate, umesto da radite sa decom i da deci pružite što više pažnje i znanja vi se uhvatili putnog troška, raspitajte se dali zaposleni imaju putni trošak kod privatnika i kolika im je plata.Sve vas treba menjat dosta mladi obrazovani ima na birou.
bukin Odgovori
Ovi prosvetari su "ziva" bruka.
З Odgovori
Причате нешто у вези нечег -са чиме нисте упознати. Просветни радници по закону имају право на месечну карту ако живе даље од 2,5 км од школе или на износ од 75% вредности месечне карте. Нормално је да се питају у чему је проблем ако им дају карту месечну,а неће износ у висини месечне карте. Некима више одговара да долезе на посао својим колима него аутобусом.
Господо драга,МаРИЈА И БУКИНУ Учитељски факултет вам није далеко па изволите завршите га и покажите своји примером како треба да раде и која праве да траже просветни радници.
bukin Odgovori
@3:Hvala na ponudi ja sam davno zavrsio fakultet koji sam hteo.
Ako niste znali, a znam da znate, Uciteljski fakultet su upisivali oni studenti koji nisu uspevali da upisu zeljeni fakultet pa im je on bio zadnja sansa. Naravno izvinjavam se casnim izuzetcima.
Milan Odgovori
Prosvetni radnici koji žele putovati kolima ne treba ni dinara da dobiju za putne troškove jer ako svi drugi mogu putovati javnim prevozom neka izvole i oni, ili neka sami plaćaju troškove! Nije nimalo svejedno za društvo i državu da li plaća nekome troškove za luksuz kakva je vožnja automobilom ili mesečnu kartu javnim prevozom čime se posredno pomaže i javni prevoznik, smanjuju se izduvni gasovi tj. zagađenje itd.
Vesko Odgovori
Nebi hteo da me krivo shvate prosvetari , ali mislim da ne treba preterivati u zahtevima, jer ipak su plate u proseku vece od ostalih zaposlenih.Postijem i cenim svacii rad pa i nasih prosvetara , kao i njihovu skolsku spremu.Ni jedan fkaultet se ne moze olako zavrsiti.
Sve u svemu mislim da se vasa struka majvise izborila za plate i ostala davanje,Unazad nekoliko godina ne secam se ni jene godine da niste strjkovali i skrenuli paznju celoj javnosti.Jedino zelim da shvatite da mnogim radnicima nije lako, prvenstveno zbog malih plata i uslova rada , a mnogi pogotovo privatnici ne daju ni regres , topli obrok a pogotovo putne troskove.
Млади просветар Odgovori
Када би госпођа Марија и Букин и њима слични, мало пажљивије кућно васпитали своју дечицу и наш посао просветара би био много лакши. Мање би времена проводили да им умиримо комплексе које доносе од куће, да им објаснимо својим личним примером, да има наде и за њих. У суштини Вас не кривим, с обзиром да ни вама није лако, као ни осталима, 99% грађана Србије, али морам да вам нагласим, с обзиром на ваше коментаре, да мислим да немате појма шта коментаришете, и кога коментаришете. Они о којима ви причате постоје, али су мањина у нашем просветном окружењу, и стварно су брука, али би било претерано глобализовати.
Што се путних трошкова тиче, ако мислите да нам не следи, не морате нам ни давати, с обзиром да је скресан, колико је год могуће, стиже са кашњењем, па нам пада као "керу вечера после девет увече". Хвала, толико...
io Odgovori
sto se tice naknade za putne troskove ne slazem se.da li imaju pravo il ne, neki zakoni bi se mogli ponovo reguisati i promenITI.
Sto se tice prosvetnih radnika, team na koju su mnogi alergicni jer se boje da ne budu otkriveni: koliko je tih prosvetnih radnika bez fakulteta koji su se usunjali u srednje skole ko zna na koje nacine???Neka neko zaviri i istrazi fakultetske diplome nekih prosvetnih radnika u ekonomskoj i elektrotehnickoj skoli???
peky Odgovori
Ako su do juče isplaćivali 100% putne troškove gde se dede onih 25% ko se finasira možda *** cenzurisano ***
bukin Odgovori
@Mladi prosvetar:Pa vidi se da si em mlad em neiskusan. Kada se obracas nepoznatom coveku, kako mozes da mu solis pamet, kako da vaspitava svoju decicu, ako neznas kolika su ta decica, sta rade itd..
Mislim da vam je " Vesko" sve korektno rekao.
samo toliko Odgovori
Podržavam prosvetare!Oni nerade sa alatom,sa mašinama,nisu kojekakvi menadžeri, oni rade sa Vašom decom!(a tek kakvih maminih i tatinih kćeri i sinova ima....a nesmeš ih ni sa časa izbaciti)
I onda se uvek nađe neko da sere po prosvetarima!Jadno i žalosno!
A da,samo na kraju, imate i "stručne" privatne škole
Млади просветар Odgovori
Господине/це bukin, логично је да сам мислио на истомишљенике са Вама, а да ли имате такву децу или не, у овом моменту можда није ни важно, пошто сте и Ви и ја само контари без лица на овом сајту.
Јесам млад, али не и неискусан, с обзиром да сам радио у приватном сектору, био сам и свој газда, али ме држава није заштитила од "хијема". Наплаћивао сам се овој држави пореза, доприноса и разних измишљотина, па тако знам да није ни то лако, можда ћу поново пробати - некад, никад се незна. Знам само да сам увек радио свој посао савесно, и са поштовањем, па ме "вређа" Ваш коментар - ""жива" брука".
А онај фамозни путни трошак није довољан да месечно платим студентски кредит, који ми је у оно време помагао да завршим студије, да постанем инжењер.
Можете слати реплику, ја се нећу више доказивати, посебно не ономе ко на сваку могућу вест има нешто "паметно" да добаци.
Vesko је човек рекао, има право на то и никога није вређао.
Поздрав
Milan Odgovori
@samo toliko - Nijedno društvo ne može napredovati bez onih koji rade sa alatom i mašinama, jer sveopšti napredak čovečanstva omogućen je upravo industrijskom revolucijom. Prosvetne radnike treba poštovati ali oni ne mogu imati privilegovan položaj u društvu. Jednostavno oni moraju deliti sudbinu društva u kojem žive. Ako njihov komšija radnik u fabrici ima malu platu ili je ostao bez posla ne mogu ni prosvetni radnici očekivati da imaju siguran posao i visoke plate, a pogotovo ne očekivati još i dodatke. I kakav je to argument što oni "rade sa decom"?Pa sa decom je najlakše raditi, i to je mnogo manja odgovornost nego medicinskih radnika, inženjera, radnika za mašinama...
@mladi prosvetaru i ostali Odgovori
ja radim u jednoj školi , deca su ne vaspitatana, bezobrazna, ne znaju se ponašati ni slično kao što smo se mi ponašali u školi. Čast izuzecima jer ima đaka na kojima se vidi da su vaspitani i imaju poštovanjaprema drugim ljudima. Ova nevasptanost dolazi od kuće ,roditelji rade od jutra do večeri , to je još oprvdano. ili neki gledaju serije isto od jutra dio večeri pa ih baš briga za decu. U školi ni vi nastavnici ,profesori se ne znate ponašati, Za ponašanje dece baš vas briga isto ima izuzetaka nastavnika koji se baš trude da vaspitaju decu i ta se baš vidi na njihivom ponašanju. ne mogu dati nikome istinu jer niko od vas nije potpunosti u pravu.
roditelj Odgovori
@ io , Upravu si diplome bi se mogle proveriti , pouzdano znam da se u mnoge škole primaju bez fakulteskih diploma, da rade apsolventi , da se do diplome dolazi na razne nezakonite načine i da takvi imaju prioritet u školama, političari nam vode kadrovsku politiku po školama i zapošljavaju se nekvalitetni profesori koje oni preporuče, treba prosvetna ispekcija da uđe u školu Lazar Nešić pa da vidi ko su profesori zadnjih godina koji su primljeni u radni odnos i kojoj stranci pripadaju, po meni prosvetni radnici i trba da se bore za svoj status ako spremačica u Tržnici sa 6 razreda osnovne ima 40 hiljada onda profesori treba da imaju 140 hiljada, u svim javnim preduzećima obični šalterski radnici imaju plate veće od fakultetski obrazovani profesora.A što se tiče dece , roditelji treba da vaspitavaju decu a prosvetni radnici da ih uče.
bukin Odgovori
@Mladi prosvetar:Sustina moje price je da ste vi ucenjivacko drustvo.Zasto se ne pojavljujete u julu i avgustu sa zahtevima. Uvek zapocinjete strajk kada pocne skolska godina. Jeli to briga za decu? To je čist ucenjivački metod. Zbog toga sam rekao da ste "živa" bruka.
To dali ćeš mi replicirati ili nećeš, svejedno mi je, jer to nije bio povod moga obraćanja da bih se sa nekim nadgornjavao.
zmija Odgovori
Vecina prosvetara nece ni da strajkuju ni ove putne troskove, to dolazi od sindikata, a kako sindikat kaze tako oni rade!!. Primaju ljude bez fakulteta minimum 4 godine nego dolaze sa kojekakvim kursevima zavrsenim. Kada bi zakon dosao da moraju da imaju fakultet 4 godine za struku koju predaju! i jos plus pedagosku, i kada bi proverili sve one diplome sto su "izgorele" nebi imali skolski kvalifikovane ucitelje ni profesore!. A isto tako drzava previse dozvoljava deci tj. roditeljima da se ponasaju extremno bezobrazno, jer ih nemogu izbaciti sa casa niti ispisati iz te skole pa neka ide u specijalne skole!!, jer ostala deca pate od tih pojedinaca zasto ono dete koje ima potencijal da se razvije u prepametno bice nema sanse jer nastavnici izgube ceo cas smirivajuci te osobe!! Zakon definitivno treba da da malo slobode uciteljima da ako neki nisu mogli da vaspitaju decu, da probaju oni!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.