Komentara: 11
Pregleda: 2656

"Bez antifašizma nema slobode!"

09.10.2018. u 15:13h
Izvor: Subotica.com
Uoči obeležavanja Dana oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu, članovi Društva za istinu o NOB-u poručili su da bez antifašizma nema slobode, te upozorili na sve prisutniju marginalizaciju vrednosti antifašizma u društvu.
"Bez antifašizma nema slobode!"

Na konferenciji za novinare, koja je simbolično održana na Trgu žrtava fašizma, članovi Društva za istinu o NOB-u poručili su da je antifašizam civilizacijska tekovina koju baštini i Evropska unija i podsetili na činjenicu da je u borbi za slobodu, život dalo preko 7000 građana Subotice.  Sekretar GO Društva za istinu o NOB-u, Mikloš Nađ Olajoš, izneo je podatak da je u poslednjih osam godina u gradu nestalo čak deset spomenika.

- Neki kažu da je antifašizam vreme preglazilo, da je to prevaziđena stvar. Da li žrtve mogu da se zaborave? Molimo Komisiju za podizanje spomenika da bar jedan spomenik obnovi, predlažemo da to prvo bude bista Jovanu Mikiću u istoimenoj školi,  a posle da to budu biste Matka Vukovića, Ištvana Kizura i Lazara Nešića ispred Vojvođanske banke. Ne smemo dozvoliti da se na ovaj način brišu tragovi istaknutih ljudi, koji su život dali za slobodu – poručio  je Nađ Olajoš dodajući da je jasno da se gube vrednosti antifašizma, jer se na komemorativne skupove više ne dovode deca iz subotičkih škola.

Nađ Olajoš je rekao i da je  poslednjih godina primetna revizija istorije u udžbenicima.

- Vršili smo analizu knjiga za istoriju, umesto narodnooslobodilačkog rata u nekim udžbenicima piše da je bio građanski rat. Po nama,  nezavisni i nepartijski istoričari bi trebalo da pišu i govore o tome. U nastavnom programu, koji je odobrilo Ministarstvo prosvete, govori se o narodnooslobodilačkoj borbi, a imamo dokaze da pojedini profesori iz Subotice  izbegavaju da o tome govore. Te pojave ćemo prijaviti prosvetnoj inspekciji - poručio je Nađ Olajoš.

Članovi Društva za istinu o NOB-u  najavili su da će  dati svoju doprinos očuvanju ideje antifašizma kroz izradu murala partizanke i učesnice Narodnooslobodilačke borbe, Ide Sabo, koja je pre dve godine, u 101. godini, preminula u Novom Sadu.

- Ida Sabo  je najveći deo svog života i rada, pred rat, provela i borila se u Subotici, predlažemo da se na jednoj zgradi uz saglasnost grada i stanara napravi jedan mural Sabo Idi na kojem će pisati “Smrt fašižmu, sloboda narodu” - istakao je Nađ Olajoš.

Iz Društva za istinu o NOB-u pozivaju građane da sutra u što većem broju dođu na komemorativni skup, koji će biti održan na Trgu žrtava fašizma, povodom Dana oslobođenja Subotice od fašizma, i na taj način odaju počast stradalima za slobodu Subotice. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 2656
Povezane teme

dan oslobođenja subotice

antifašizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.