Komentara: 0
Pregleda: 3196

Besplatno zemljište i za "Kalcedoniju"

29.03.2012. u 23:33h
Izvor: RTV Yueco
Besplatno zemljište i za "Kalcedoniju"

Italijanska kompanija „Kalcedonija“, prema jutrošnjoj jednoglasnoj odluci odbornika Skupštine grada Subotice, dobiće 8 hektara gradskog građevinskog zemljišta u Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku bez naknade, za gradnju fabrike u kojoj će posao dobiti 1.000 Subotičana.

Vrednost investicije je 20 miliona evra.

- Na osnovu plana kompanije da do 2014. godine uposli hiljadu radnika, pretpostavlja se da će oni u periodu od pet godina ostvariti ukupno 8,7 miliona evra neto zarade, što će velikim delom biti utrošeno u Subotici po raznim osnovama. Osim pozitivnih efekata za budžet Subotice, korist će imati i mala i srednja preduzeća, naročito iz oblast usluga, jer će ovolika fabrika zahtevati određene usluge iz oblasti dorade, transporta, održavanja objekata i ishrane zaposlenih. Istovremeno, na gradnji fabrike biće angažovana i domaća građevinska industrija – rekao je Branko Guslov, direktor preduzeća „Privredno-tehnološki parkovi“.

Iako su i odbornici opozicionog Saveza vojvođanskih Mađara glasali za ovu odluku, njihov odbornik Endre Čuso smatra da je osam hektara previše zemljišta koje je dato Italijanima besplatno, „jer će proizvodne hale biti izgrađene na daleko manjoj površini od pomenutih osam hektara“.

- Ne može se izlaziti u susret svakom zahtevu investitora, pogotovo onim koji su nerealni. Šta bi bilo da su tražili više, da li bismo im dali celu Industrijsku zonu – pita se Čuso.

Branko Guslov je potvrdio da je italijanski investitor bio zahtevan, jer želi da gradi fabriku prema standardima svoje zemlje, što podrazumeva i dosta zelenila. Šef odborničke grupe „Za evropsku Suboticu“, Petar Balažević, dodao je da ne vidi ništa sporno u tome što rukovodstvo „Kalcedonije“ želi da izgradi i parkovsku površinu pored svog objekta.

- Za tu parkovsku površinu oni plaćaju naknade i poreze, a pritom će njihovi zaposleni imati priliku da pauze provode u normalnom okruženju. Zaista ne vidim u čemu je problem – istakao je Balažević.

Osim ove odluke, na vanrednoj sednici skupštine, između ostalog, usvojeno je i nekoliko planova detaljne regulacije, te o referendumu u Mesnoj zajednici „Novo selo“, na kome će se građani izjašnjavati o ukidanju samodoprinosa.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 3196
Povezane teme

Skupština grada Subotice

Branko Guslov

Privredno tehnološki parkovi Subotica

calcedonia

kalcedonija

fabrika kalcedonija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.