Komentara: 2
Pregleda: 1539

Besplatno testiranje na hepatitis u četvrtak

26.11.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
U okviru Evropske nedelje testiranja na hepatitis, Zavod za javno zdravlje organizovaće u četvrtak, 28. novembra, besplatno testiranje na viruse hepatitisa B i C u dva termina, od 9 do 14 časova i od 19 do 24 časa. Testiranje će se obavljati na prvom spratu ove zdravstvene ustanove, a zainteresovani sugrađani mogu da dođu bez uputa i zdravstvene knjižice.
Besplatno testiranje na hepatitis u četvrtak

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, od početka godine u Subotici je otkriveno petoro novoobolelih od akutnog hepatitisa B, troje od hroničnog hepatitisa B i troje od hroničnog hepatitisa C. Kako objašnjava epidemiolog, dr Nebojša Bohucki, problem predstavlja što u većini slučajeva osobe koje obole nisu ni svesne da žive sa ovim virusima, jer ne osećaju nikakve tegobe, ali da to ne znači da ih telo, pre svega jetra ne trpi.

- Upravo je smisao Evropske nedelje testiranja na hepatitis da otkrijemo realno stanje kod ljudi, jer često nisu ni svesni da žive sa ovim virusima. Mi još uvek možemo da govorimo samo o procenjenom broju osoba koje žive sa hepatitisom, dok realan, tačan broj obolelih ne znamo. Zato je važno da se otkrije na vreme i započne sa lečenjem, jer ukoliko se to ne uradi, bolest polako vodi u cirozu jetre, a nakon toga može da dođe i do malignog oboljenja, jer je poznato da virus hepatitisa C može da izazove rak jetre - objašnjava dr Bohucki.

Ipak, kako ističe naš sagovornik, prevencija u našem zdravstvenom sistemu postoji, te se u Kalendaru imunizacije od 2005. godine nalazi i vakcina protiv hepatitisa B, dok za hepatitis C ne postoji vakcina, ali postoji adekvatna terapija sa visokim procentom izlečenja.

- Za hepatitis C sve su bolje mogućnosti lečenja, tako da ako neko nema najteži oblik komplikacije na jetri, a tu pre svega mislimo na malignu bolest, onda je izlečenje moguće u oko 98 odsto slučajeva. Međutim, za hepatitis B terapija nije ovako uspešna, to je još veliki problem za lečenje, tako da se sve sastoji u prevenciji putem vakcina - poručuje dr Bohucki.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 meseci i 1 nedelju
Komentara: 2
Pregleda: 1539
Povezane teme
hepatitis dr nebojša bohucki
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.