Komentara: 28
Pregleda: 2663
Foto

Besplatni udžbenici za đake iz romske zajednice

28.10.2022. u 14:28h
Izvor: Subotica.com
Iz lokalnog budžeta izdvojena su sredstva u visini od gotovo milion dinara za kupovinu udžbenika namenjenih đacima iz romske zajednice. Besplatne udžbenike danas je predao školama član Gradskog veća Ilija Đukanović.
Besplatni udžbenici za đake iz romske zajednice

Više od 120 đaka iz šest subotičkih osnovnih škola dobilo je besplatne udžbenike, a iz lokalne samouprave poručuju da je cilj da se deca iz romske populacije motivišu na školovanje, kao i da se pomogne njihovim roditeljima.

Besplatni udžbenici za đake iz romske zajedniceObezbeđeni su udžbenici za ukupno 123 đaka. Kao i ranijih godina, to su deca koja pohađaju osnovne škole "Matko Vuković, "Đuro Salaji", "Sečenji Ištvan", a od ove godine uključeni su i đaci iz OŠ "Jovan Jovanović Zmaj". Takođe, besplatne udžbenike dobila su deca iz romske zajednice koja pohađaju školu u Bajmoku ili Čantaviru - objasnio je član Gradskog veća i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma, Ilija Đukanović - Na ovaj način želimo da podstaknemo i motivišemo učenike na školovanje, ali i da pružimo podršku njihovim roditeljima, a sve sa ciljem da se smanji procenat učenika koji rano napuštaju školovanje - istakla je Milanka Kostić, član Gradskog veća.

Besplatni udžbenici za đake iz romske zajedniceKupovina i podela besplatnih udžbenika, onim osnovcima iz romske populacije koji nisu obuhvaćeni programom besplatnih udžbenika Ministarstva prosvete, realizuje se u cilju prevencije ranog napuštanja školovanja.

U Osnovnoj školi "Đuro Salaji" ostvaren je veliki pomak po tom pitanju. Ranije se dešavalo da, naročito devojčice, tamo negde u 6. razredu napuste školu zbog različitih tradicionalnih razloga. Međutim, poslednjih godina to se nije dešavalo. Uglavnom svi koji upišu našu školu i završe ciklus osnovnog obrazovanja - izjavila je Mimica Andrić, direktorka ove subotičke osnovne škole.

Besplatni udžbenici za đake iz romske zajednicePodršku deci iz romske zajednice u procesu obrazovanja pružaju i pedagoški asistenti, kojih u Subotici ima 8.

Oni se bave našom decom, pomažu im tokom procesa školovanja, izlaze na teren i vode evidenciju o tome koliko njih pohađa školu. Obrazovanje je od izuzetnog značaja za integraciju Roma u širu društvenu zajednicu i na nama je da stvorimo jednake šanse za sve - kazala je Klaudija Kurina, koordinatorka za inkluziju Roma Grada Subotice.

Besplatni udžbenici za đake iz romske zajednice

Izvor: Subotica.com
Podela udžbenika učenicima nižih razreda iz Romske zajednice Podela udžbenika učenicima nižih razreda iz Romske zajednice Podela udžbenika učenicima nižih razreda iz Romske zajednice Podela udžbenika učenicima nižih razreda iz Romske zajednice Podela udžbenika učenicima nižih razreda iz Romske zajednice Podela udžbenika učenicima nižih razreda iz Romske zajednice Podela udžbenika učenicima nižih razreda iz Romske zajednice Podela udžbenika učenicima nižih razreda iz Romske zajednice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 28
Pregleda: 2663
Povezane teme

Romska zajednica

besplatni udžbenici

ilija đukanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.