Komentara: 46
Pregleda: 3949
Foto

Badem jeftiniji od oraha! Hoće li poskupljenja osiromašiti prazničnu trpezu?

22.12.2023. u 10:42h
Izvor: Subotica.com
Sveža riba, meso, obilje povrća i voća, prelepi božićni aranžmani, mlado žito i med od lokalnih pčelara - na Mlečnoj pijaci svega ima, jedino nedostaju kupci. Zbog visokih cena, vele prodavci, narod kupuje "na kašikicu" čak i pred praznike, a kupci ne pamte da je ikada orah bio skuplji od badema.
Badem jeftiniji od oraha! Hoće li poskupljenja osiromašiti prazničnu trpezu?

Na Mlečnoj pijaci ponuda pred praznike je bogata, ali zbog visokih cena prodaja ide slabo. Red je jedino ispred ribarnice, a kupci se uglavnom kući vraćaju polupraznih cegera i  praznih novčanika.

Sve cene su otišle u nebo. Ove godine sam rešila da umesto prasetine ispečem fašir, od kolača će biti samo jedna vrsta. Riba je skupa užasno, ali ona mora biti na stolu za Badnje veče tako da ću pazariti jednog šarana. Trpeza možda neće biti bogata kao ranije, ali ćemo svečano i u porodičnoj atmosferi proslaviti Božić - veli Eržika dok čeka u redu ispred ribarnice.

Badem jeftiniji od oraha! Hoće li poskupljenja osiromašiti prazničnu trpezu?Da će praznična trpeza u mnogim domovima ove godine biti nešto skromnija svedoče i prodavci koji kažu da se namirnice koje se tradicionalno koriste za pripremu božićnog ručka kupuju "stidljivo". 

- Ima nešto više posla nego početkom meseca, ali ni blizu kao prethodnih godina pred božićne i novogodišnje praznike. U ponudi imamo prasetinu, svinjetinu, ćuretinu i piletinu. Dakle, ponuda je bogata, ali meso je poskupelo i narod kupuje u znatno manjim količinama - objašnjava Tina Kovačić, vlasnica mesare na Mlečnoj pijaci.

Badem jeftiniji od oraha! Hoće li poskupljenja osiromašiti prazničnu trpezu?Orašasto i suvo voće takođe su neizostavni deo praznične trpeze, a domaćice će, čini se, ove godine zaobilaziti recepte koji podrazumevaju orahe, bademe, lešnike i kandirano voće.

- Cene su se menjale u odnosu na prošlu godinu, a paradoksalno je da su bademi jeftiniji od oraha. To nikada nije bilo. Pazar je ove nedelje nešto bolji, ljudi kupuju orašaste plodove samo da bi ispoštovali tradiciju. Nema više onoga da neko pazari kilogram oraha ili pola kilograma maka, već sad kupuju po 100, 200 grama - tvrdi prodavac Ištvan Jo.

Badem jeftiniji od oraha! Hoće li poskupljenja osiromašiti prazničnu trpezu?Izgleda da se neće opariti ni prodavci jelki koji se nadaju da će prodaja biti bolja za vikend.

Godinama prodajem jelke u Subotici pred katolički Božić, ali ove godine je potražnja slabija iako se cene nisu menjale. Nadam se da će biti bolje u narednih nekoliko dana - navodi Sreten Smiljanjić sa Zlatibora i dodaje da su za razliku od jelki vunene čarape "planule" za svega nekoliko dana - Kupuje narod vunene kape, džempere i čarape. Skoro sve sam rasprodao. Svima zebu noge, u zimi nema junaka.

Badem jeftiniji od oraha! Hoće li poskupljenja osiromašiti prazničnu trpezu?Kilogram živog šarana na Mlečnoj pijaci košta od 700 do 750 dinara, dok za kilogram šnicli od ove ribe treba izdvojiti čak 1390. dinara. Pastrmka se može pazariti po ceni od 849 dinara za kilogram. Kilogram pasulja kreće su u rasponu od 200 do 300 dinara, dok za kilogram luka i krompira treba izvojiti 100 dinara. 

Izvor: Subotica.com
Pijačna patrola Pijačna patrola Pijačna patrola Pijačna patrola Pijačna patrola Pijačna patrola Pijačna patrola Pijačna patrola
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 meseca i 1 nedelju
Komentara: 46
Pregleda: 3949
Povezane teme

mlečna pijaca

novogodišnji praznici

božić

kupovina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.