Komentara: 5
Pregleda: 2956

Bački Vinogradi - selo bez protivgradne zaštite, strelac bez posla, šteta kod voćara

14.05.2014. u 17:05h
Izvor: RTV Yueco
Pojedini voćari iz Bačkih Vinograda kraj Subotice pretrpeli su velike štete od grada koji je zahvatio ovo mesto pre par nedelja. Protivgradna zaštita u ovom naselju i dalje ne funkcioniše, jer nema ni raketa ni strelaca, a lokalna samouprava i dalje nema podatke o stanju na protivgradnim stanicama. Dobra vest je da je Grad Subotica u međuvremenu raspisao tender za nabavku 100 do 150 protivgradnih raketa.
Bački Vinogradi - selo bez protivgradne zaštite, strelac bez posla, šteta kod voćara

Voćar iz Bačkih Vingrada Vilmoš Fogaš bavi se voćarstvom već više od 40 godina. Na 3,5 hektara gaji jabuke, koje uglavnom, kao i ostali proizvođači iz ovog voćarskog kraja, izvozi u Rusiju. Tog izvoza, po njegovim rečima, teško da će ove godine biti pošto je pre dve nedelje grad u njegovom voćnjaku oštetio 80 odsto roda jabuke, tako da će je moći prodati jedino kao industrijsku, što znači mnogostruko nižu otkupnu cenu. Kada se na ovo dodaju i prošlogodišnji grad i preptrošlogodišnji mrazevi, ovo je samo jedan od proizvođača koji je zbog vremenskih neprilika pretrpeo velike štete.

Protivgradna stanica u Bačkim Vinogradima jedna je od 23 koliko ih ima na teritoriji Subotice. Sastoji se od dve betonske kućice i lansirnih mesta, na kojima nije instaliran lanser, pošto na ovoj stanici nema raketa, ni strelaca. Dosadašnji strelac Ferenc Mora tim poslom se bavio 12 godina, a ove godine nije angažovan i to zbog tumačenja izmena određenih zakona po kojima on, koji je zaposlen kao poljočuvar, ne može biti angažovan i kao protivgradni strelac.

Zbog cele situacije sa protivgradnom zaštitom u Subotici, gde zbog nedostatka raketa i strelaca poljoprivrednici trpe velike štete, prošle nedelje gradonačelnik Subotice je zatražio od načelnika Radarskog centra u Bajši da dođe na sastanak u Suboticu. On je to, po rečima člana Gradskog veća zaduženog za poljoprivredu Šimona Ostrogonca – odbio. I zatražio da svu buduću komunikaciju obavljaju pismenim putem. Ostrogonac kaže da su se obratili pismenim putem, ali da nisu dobili nikakav odgovor, tako da se u ovom momentu ne zna da li je i koliko protivgradnih raketa obezbeđeno za Suboticu, kao ni ostali parametri po pitanju stanja na protivgradnim stanicama. U međuvremenu, lokalna samouprava je dobila tehničke parametre iz Ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi mogla raspisati tender za nabavku protivgradnih raketa, za šta je u budžetu obezbeđeno skoro četiri miliona dinara, što je dovoljno za nabavku 100 do 150 raketa koje će biti donirane MUP-u.

Prema njegovim saznanjima, stanje na stanicama je i dalje loše, jer je od 23 stanice u funkciji njih osam ili deset. Na svakoj od njih trebalo bi da ima po dvoje zaposlenih, ali je u stvarnosti zaposlen po jedan.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2956

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.