Komentara: 13
Pregleda: 5441

Automatizovani pružni prelazi na Bajskom putu i Koparskoj ulici

01.02.2021. u 14:43h
Izvor: Subotica.com
Na pruzi Subotica - Bogojevo, puštena su u rad dva nova automatizovana putna prelaza, na kojima su rekonstruisani i modernizovani uređaji za osiguranje putnih prelaza.
Automatizovani pružni prelazi na Bajskom putu i Koparskoj ulici

Automatsko podizanje rampe dobili su putni prelaz na mestu ukrštanja jednokolosečne pruge i lokalne drumske saobraćajnice, u ulici Bajski put (mesto poznato kao „Stražara 104") i prelaz na ukrštanju pruge i lokalne drumske saobraćajnice u Koparskoj ulici, koji su udaljeni svega oko šesto metara.

- Prilikom automatizacije ova dva putna prelaza primenjeno je jedinstveno tehničko rešenje, koje je obezbedilo njihovu međusobnu zavisnost.Tehničkim rešenjem definisano je da oba putna prelaza moraju biti opremljeni automatskim elektronskim uređajem istog tipa – objašnjavaju na naš sajt u JP „Infrastrukture železnice Srbije“. - To je postignuto tako što su oba putna prelaza opremljena automatskim elektronskim uređajima  tipa ELC kompanije Signalling & Control iz Beograda sa dva polubranika, koja zatvaraju obe kolovozne trake sa obe strane drumske saobraćajnice, kao i  dva svetlosna putoprelazna signala sa jakozvučnim zvonima, sa obe strane prelaza na drumskoj saobraćajnici. Sa pružne strane zona oba ukrštaja je zaštićena kontrolnim signalima.

Automatizovani pružni prelazi na Bajskom putu i Koparskoj uliciS obzirom da je pre automatizacije, mehaničkim uređajem sa branicima na putnom prelazu „Stražara 104" obezbeđivan i susedni putni prelaz u Koparskoj ulici i da se oba nalaze u gradskoj sredini, bilo je neophodno pronaći tehničko rešenje, koje će obezbediti njihovu međusobnu zavisnost. Ovakvo tehničko rešenje za podizanje nivoa osiguranja na dva susedna putna prelaza i to na maloj udaljenosti karakteristično je za gradske sredine, a u Srbiji je primenjeno prvi put davne 1985. godine, na teritoriji opštine Zrenjanin.

Automatizovani pružni prelazi na Bajskom putu i Koparskoj uliciU Subotici su najpre bili završeni radovi na automatizaciji putnog prelaza „Stražara 104", koje je finansirala „Infrastruktura železnice Srbije",  u saradnji sa Gradom Suboticom i „Javnim preduzećem za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje" Subotica. Do kraja 2020. godine završeni su i radovi na putnom prelazu u Koparskoj ulici, za koje je sredstva obezbedila „Infrastruktura železnice Srbije".

Tokom januara 2021. godine obavljeno je funkcionalno ispitivanje oba putna prelaza i njihovo puštanje u saobraćaj.

Automatizovani pružni prelazi na Bajskom putu i Koparskoj ulici

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 5441
Povezane teme

željeznički saobraćaj

pružni prelaz

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.