Komentara: 3
Pregleda: 3418

Atletičar Đuro Stantić dobija spomenik u Subotici

03.07.2019. u 17:59h
Izvor: Subotica.com
Odlukom Gradskog veća, atletičar Đuro Stantić (1878 - 1918), svetski prvak i osvajač zlatne međuolimpijske medalje u brzom hodanju, dobiće spomenik u blizini svoje nekadašnje kuće na Beogradskom putu broj 24.
Atletičar Đuro Stantić dobija spomenik u Subotici

Predlog za podizanje spomenika podnela je Nada Kozarić, rođena Stantić, iz Subotice, a prihvatila ga je Komisija za podizanje i održavanje javnih spomenika na teritoriji Grada Subotice, a saglasnost je dalo i Ministarstvo kulture i informisanja. 

- Đuro Stantić je jedan od velikih sportskih likova koji je proneo slavu Subotice osvajanjem svetskog prvenstva 1901. godine u Berlinu i 1906. godine, na proslavi deset godina od održavanja modernih Olimpijskih igara u Atini, gde je proglašen za prvaka i doneo u Suboticu prvo zvanično priznanje za brzo hodanje u trci na 3.000 metara - navodi se u obrazloženju odluke.

Spomenik Đuri Stantiću postaviće se u vidu skulpture od sitnozrnog belog veštačkog kamena u prirodnoj veličini sportiste, izvedene zajedno sa postamentom. Ispred postamenta sa spomenikom će se postaviti ploča od belog granita sa uklesanim imenom, godinom rođenja i smrti, kao i povodom njenog postavljanja.

Sredstva za postavljanje spomenika obezbediće podnosilac zahteva, a o njegovom održavanju staraće se Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3418
Povezane teme

atletika

spomenik đuri stantiću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.