Komentara: 11
Pregleda: 3563
Foto

Američki ambasador razgovarao i sa predstavnicima hrvatske manjine

12.05.2017. u 17:42h > 20:37
Izvor: Subotica.com
Tokom dvodnevne radne posete Subotici ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot iskoristio je priliku i da se sastane sa predstavnicima mađarske i hrvatske nacionalne manjine. Upravo sastanak u HNV mu je bio poslednji pred povratak u Beograd.
Američki ambasador razgovarao i sa predstavnicima hrvatske manjine

Ambasador Skot se u Hrvatskom nacionalnom veću (HNV) sastao sa predsednikom Veća Slavenom Bačićem i predsednikom DSHV, odbornikom gradske skupštine i republičkim poslanikom Tomislavom Žigmanovim.

Nakon razgovora u sedištu HNV u Subotici Kajl Skot je izjavio da je imao priliku da se pobliže upozna sa problemima hrvatske zajednice, ali i kako kaže sa aktivnostima koje HNV realizuje kako bi poboljšao status ove nacionalne manjine u Srbiji.

- Imali smo veoma interesantan razgovor sa gospodinom Bačićem, zaključili smo da HNV, kao institucija koja predstavlja interese hrvatske manjine, može da bude dobra spona u unapređivanju odnosa između Hrvatske i Srbije, razgovarali smo o evropskom putu Srbije i podršci HNV da Srbija postane punopravni član EU. - rekao je Skot

Ambasador je istakao da Srbija i Hrvatska moraju zajednički da grade bolje odnose jer smatra da nije normalno da dva tako bliska naroda imaju tako loše odnose.

- Mislim da se u Srbiji i Hrvatskoj previše gleda u istoriju, umesto da se svi okrenu budućnosti. Mislim da je to nešto što opterećuje odnose ove dve države - zaključuje Skot

Na pitanje novinara da li je Srbija dobro uredila odnos sa manjinama američki diplomata je izneo mišljenje da je to na papiru vrlo dobro, ali da je tema kako se ta pitanja implementiraju. 

- Ne može se reći da su odnosi između dve države dobri dok manjine ne kažu da je tako. One to najbolje osećaju, kako manjina u Srbiji tako i manjina u Hrvatskoj. - dodaje ambasador SAD u Srbiji.

Američki ambasador razgovarao i sa predstavnicima hrvatske manjine

Sa druge strane Bačić je ponovio da upravo manjine treba da budu spona u izdizanju saradnje i učvršćivanju dobrih odnosa između dve države.

- Manjine moraju i trebaju biti most između dve države i u tom smislu HNV ima odličnu saradnju sa Srpskim narodnim većem (SNV) iz Zagreba. Sa druge strane ono što se konstantno vraća kao problem u otvaranju tog mosta jeste kada nastanu problemi između samih država na političkom nivou, a onda se to oseti i među narodima. Hrvatsko nacionalno veće, kao što sam siguran da je slučaj i kod drugih manjina, snažno podržava Srbiju na putu ka članstvu u EU. - rekao je Slaven Bačić i dodao da postoji još nekoliko otvorenih pitanja, pretežno iz poglavlja 26, odnosno oblasti obrazovanja - Za nas je posebno značajno sprovođenje bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina, a to je konkretno političko predstavljanje manjina, odnosno ukidanje izbornog cenzusa za garantovano učešće naših predstavnika na najvišim parlamentarnim instancama.

Američki ambasador razgovarao i sa predstavnicima hrvatske manjine

Bačić: Nedostaje partnerski dijalog sa vlastima

Predsednik HNV smatra da bi do značajnog poboljšanja i unapređenja odnosa države Srbije i hrvatske nacionalne manjine došlo kada bi postojao iskren i partnerski dijalog sa vlastima.

- Neophodno je da stavimo sva otvorena pitanja na stol i da ih rešavamo. Mi ne očekujemo da budu rešena za jedan dan, kod nekih pitanja to je čitav proces, ali da se npr. za početak uvaži kod nas političko predstavljanje. - kaže Bačić - Nije nam cilj da u Parlamentu budemo zato što to volimo, već smatramo da bismo tako bili uključeni u proces odlučivanja o pitanjima koja se tiču manjina.

Izvor: Subotica.com
Ambasador SAD u poseti HNV Ambasador SAD u poseti HNV Ambasador SAD u poseti HNV Ambasador SAD u poseti HNV Ambasador SAD u poseti HNV Ambasador SAD u poseti HNV Ambasador SAD u poseti HNV Ambasador SAD u poseti HNV
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 3563

Povezana vest

Povezane teme

hrvatsko nacionalno veće

slaven bačić

hrvatska nacionalna manjina

kajl skot

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.