• Pregleda: 2809

Američki ambasador razgovarao i sa predstavnicima hrvatske manjine

Tokom dvodnevne radne posete Subotici ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot iskoristio je priliku i da se sastane sa predstavnicima mađarske i hrvatske nacionalne manjine. Upravo sastanak u HNV mu je bio poslednji pred povratak u Beograd.
Američki ambasador razgovarao i sa predstavnicima hrvatske manjine

Ambasador Skot se u Hrvatskom nacionalnom veću (HNV) sastao sa predsednikom Veća Slavenom Bačićem i predsednikom DSHV, odbornikom gradske skupštine i republičkim poslanikom Tomislavom Žigmanovim.

Nakon razgovora u sedištu HNV u Subotici Kajl Skot je izjavio da je imao priliku da se pobliže upozna sa problemima hrvatske zajednice, ali i kako kaže sa aktivnostima koje HNV realizuje kako bi poboljšao status ove nacionalne manjine u Srbiji.

- Imali smo veoma interesantan razgovor sa gospodinom Bačićem, zaključili smo da HNV, kao institucija koja predstavlja interese hrvatske manjine, može da bude dobra spona u unapređivanju odnosa između Hrvatske i Srbije, razgovarali smo o evropskom putu Srbije i podršci HNV da Srbija postane punopravni član EU. - rekao je Skot

Ambasador je istakao da Srbija i Hrvatska moraju zajednički da grade bolje odnose jer smatra da nije normalno da dva tako bliska naroda imaju tako loše odnose.

- Mislim da se u Srbiji i Hrvatskoj previše gleda u istoriju, umesto da se svi okrenu budućnosti. Mislim da je to nešto što opterećuje odnose ove dve države - zaključuje Skot

Na pitanje novinara da li je Srbija dobro uredila odnos sa manjinama američki diplomata je izneo mišljenje da je to na papiru vrlo dobro, ali da je tema kako se ta pitanja implementiraju. 

- Ne može se reći da su odnosi između dve države dobri dok manjine ne kažu da je tako. One to najbolje osećaju, kako manjina u Srbiji tako i manjina u Hrvatskoj. - dodaje ambasador SAD u Srbiji.

Sa druge strane Bačić je ponovio da upravo manjine treba da budu spona u izdizanju saradnje i učvršćivanju dobrih odnosa između dve države.

- Manjine moraju i trebaju biti most između dve države i u tom smislu HNV ima odličnu saradnju sa Srpskim narodnim većem (SNV) iz Zagreba. Sa druge strane ono što se konstantno vraća kao problem u otvaranju tog mosta jeste kada nastanu problemi između samih država na političkom nivou, a onda se to oseti i među narodima. Hrvatsko nacionalno veće, kao što sam siguran da je slučaj i kod drugih manjina, snažno podržava Srbiju na putu ka članstvu u EU. - rekao je Slaven Bačić i dodao da postoji još nekoliko otvorenih pitanja, pretežno iz poglavlja 26, odnosno oblasti obrazovanja - Za nas je posebno značajno sprovođenje bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina, a to je konkretno političko predstavljanje manjina, odnosno ukidanje izbornog cenzusa za garantovano učešće naših predstavnika na najvišim parlamentarnim instancama.

Bačić: Nedostaje partnerski dijalog sa vlastima

Predsednik HNV smatra da bi do značajnog poboljšanja i unapređenja odnosa države Srbije i hrvatske nacionalne manjine došlo kada bi postojao iskren i partnerski dijalog sa vlastima.

- Neophodno je da stavimo sva otvorena pitanja na stol i da ih rešavamo. Mi ne očekujemo da budu rešena za jedan dan, kod nekih pitanja to je čitav proces, ali da se npr. za početak uvaži kod nas političko predstavljanje. - kaže Bačić - Nije nam cilj da u Parlamentu budemo zato što to volimo, već smatramo da bismo tako bili uključeni u proces odlučivanja o pitanjima koja se tiču manjina.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
Bunja munja Odgovori
Dje Gojko??
Lausanne Odgovori
Došao da potpaljuje? Bolje da je očistio Palić od one bombcine sa kojom su nas bombardovati dok je njihov predsednik Clinton drndao Lewinsky sa cigarom... Ako ima Boga u koga oni veruju onda je taj Bog Lucifer kao i svi ti Globalisti.... Prodaju "denokratiju" i bombarduju sve redom... Eto sta su uradili sa "arapskim prolecem"..... Seju smrt i provociraju TREĆI SVETSKI RAT!!! Treba im Iran, Koreja i Rusi pokazati zube i poslati sve nuklearne rakete odjedanput pa nek sve ide u p.m. Nek gori sve kad amerikanci sami nisu sposobni da uzmu kontrolu nad svojom vladom i državom nego im Soroš, Kissinger i ostala bagra kao Clinton, Bushevi itd vladaju.
[*...*]
GEORG
'' Ukrade mi gosp. LAUSSANNE -komentar . Red bi bilo da gospodin Kajl , da ne kazem (Skat ) finansira vadjenje te skalamerije iz Palica . A ovima sto su za tu ideju 'minusirali' , hvala im . Bolje i to nego da mole gospodina Skota , da nam opet udari Kajlu !
panonski čamac
Ne smeju da izvade bombu, ne mogu da nađu nekog dovoljno ludog da priđe Paliću :)
Gastajbajter
A ko diriguje USA i OTAN??
Zidovi..oni sve zakuvavaju a ne Americki narod..
Dzon KERY sekretar NATO pakta i Sarkozy 2zidova Askenazi iz Budimpeste i oni su zakuvali u Libiji Iraku itd sa Izraelom i Arabijskom Saudijom placaju i djijadiste u IRaku i siriji jer Suniti Muslimani Saud Arabija Katar Turska ne podnose Shite muslimane Sadata i Iran koji su opasnost za Izrael
Sve ZIDOVI i Izrael zakuvavaju imaju banke medije vojnu silu i politicare svugde po svetu i EvropskojUNIJI..zadnji predsednik FRA zidov
SIONISTI Zidovi vode svet a za to nisu krivi ni Americki ni Ruski ni Evropski narod
ffilozoff Odgovori
Ovaj skot doso i u SU da zakuvava
Peko Odgovori
Bila je Josipa???
kope
Šta će Josipa? Da nas samo blamira.
KK
Ne, trenira koš....
boa Odgovori
''Nije nam cilj da u Parlamentu budemo zato što to volimo, već smatramo da bismo tako bili uključeni u proces odlučivanja o pitanjima koja se tiču doručka, ručka i večere u skupštinskoj kantini pa bagatelnim cenama, a mi bismo dobili nekoliko stotina puta više novca od proseka plata u Subotici"

PRAVI RAZLOG, kao i svima ostalima....
GEORG
Tako je BOA . A oko problema da imamo '' previse istorije '' ( Srbija ) , kako to spominje gospodin Kyle Scott u nasoj varosi , tj. Kajl Skat , pa taman da istorija '' zaraste u korov '' , a vasi gospodine Skat , poseju osiromaseni uranijum ! A to znaci dugotrajno zracenje ! A to opet znaci , dugotrajno mrcvarenje i crkavanje sa RAKOM . Obogatiste nam istoriju , a sledeci put ako tako snazno i prekomerno krenete ( palo je ponesto i kod nasih severnih komsija , bas je to podalje od Milosevica ) nemojte sa OSIROMASENIM . Da saljemo kletvu , to oko RAKA , ne ide iz najmanje dva razloga . Prvi je da bi cenzurisaki , ne bacanje teskih metala - nego kletve . A drugi je ( od cega koristi nema ) , da nisu svi u Americi takvi . Al da imate '' interesantnih '' osoba u vrhu 'al bas imate !!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.