Komentara: 2
Pregleda: 4049

Alergičan svaki peti Subotičanin

04.05.2013. u 10:52h
Izvor: SuMedija
Sezona cvetanja nekih biljaka ove godine je počela ranije nego lane i uveliko je u toku. Poleni tih biljaka već pokazuju visoke vrednosti. To je ovih dana izazvalo jače zdravstvene tegobe kod velikog broja građana, pa su ambulante prepune pacijenata koji se žale na alergijske simptome.
Alergičan svaki peti Subotičanin

Najgore je astmatičarima koji već imaju problema sa disanjem, ali i drugim alergičnim osobama koje imaju intenzivno curenje nosa, oticanje i svrab očiju i kapaka, kašalj i gušenje. Subotica je grad sa velikim brojem zakorovljenih površina, a upravo cvetanje trava, odnosno korova, izaziva jake alergijske tegobe koja prave probleme građanima. Na nivou grada se redovno sprovodi košenje i održavanje javnih površina, ali samo ako se uključe svi stanovnici u redovno uklanjanje trava i korova na svojim njivama, baštama, površinama oko zgrada... može se očekivati smanjenje koncentracije polena u vazduhu.

Prema podacima Kabineta za imunologiju i alergologiju u subotičkoj Opštoj bolnici, broj pacijenata koji obolevaju od alergijskih bolesti se svake godine povećava, a starosna granica pomerena je i ka starijim uzrastima. Najbolje je raditi na prevenciji, kažu lekari, ali nažalost nije mali broj nesavesnih građana koji ne vode računa o održavanju i košenju trave u svojim dvorištima i prostoru ispred kuće.

- Imamo povećan broj pacijenata alergičnih na polen trava, stabala i korova, a primećujemo i produženje sezone polinacije zbog klimatskih promena otopljavanja. Ranije je u našem području sezona polinacije trajala 6 do 7 meseci, a sada traje i do 9 meseci, od kraja januara do sredine oktobra. Polen korova je izuzetno raširen i zbog konfiguracije našeg terena, nije čudo što se Panonska nizija još naziva i „kolevkom korova”. Ne postoje precizni statistički podaci o broju pacijenata obolelih od alergijskih bolesti, ali se procenjuje da je to oko 20 odsto stanovnika na našem području - rekla je dr Mirjana Dukić Jovanović, imunolog i alergolog u subotičkoj bolnici.

U našem gradu Zavod za javno zdravlje već godinama unazad radi merenje koncentracijei i vrste polena u vazduhu, a ti podaci se svakodnevno mogu naći na zvaničnoj internet prezentaciji, kako ove ustanove, tako i našeg grada.

Pacijentima koji se jave za pomoć, najpre se uradi alergo-test, nakon kojeg se propiše adekvatna terapija lekovima. Poslednjih godina u svetu, a i kod nas, sve više se pored klasičnih lekova primenjuje i sublingvalna imunoterapija. Nju pacijenti sprovode u kućnim uslovima, putem primene alergena u vidu tačno određenog broja kapi koje stavljaju pod jezik.

Kod većine pacijenata ova terapija u znatnoj meri ublažava ili prekida neprijatne simptome bolesti i, ukoliko je efikasna, sprovodi se tokom tri do pet godina. — Sklonost ka alergiji se nasleđuje. Zatim, da bi neko dobio alergiju trebalo bi da dođe u kontakt sa alergenom, a treći faktor koji potpomaže nastanak alergija je promena okoline pod kojom podrazumevam zagađenje prirode za koju smo sami krivi — dodala je dr Dukić Jovanović. Većina lekova, osim onih za astmu, koje koriste pacijenti koji su alergični, uglavnom se ne može dobiti na recept, odnosno na teret RFZO.

Srećom, za decu koja su alergična deo lekova se može dobiti na recept. Česti su primeri da se pacijentima za osnovnu početnu terapiju već pri prvom dolasku kod alergologa ispiše paleta lekova koja košta i do dve hiljade dinara, što je za mnoge veliki izdatak. Ipak, poseta lekaru i uzimanje propisane terapije jedini je put ka lečenju bolesti.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4049
Povezane teme

ambrozija

sezona alergija

polen

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.