Komentara: 15
Pregleda: 5692

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, dobitnik zvanja Počasni građanin Grada Subotice

01.09.2023. u 16:19h
Izvor: Subotica.com
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, dobitnik zvanja Počasni građanin Grada Subotice

Pomoć Subotici kada je najviše trebalo, zalaganje za dolazak stranih investicija, podrška u završetku kapitalnih projekata koji su godinama tavorili samo su neki od razloga zbog kojih će predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas dobiti zvanje Počasni građanin Grada Subotice.

Predsednik Srbije dao je ogroman doprinos i privlačenju stranih investicija i najvećih svetskih brendova u svojim oblastima u Suboticu, među kojima je i kompanija „Bojsen“, gigant u proizvodnji izduvnih sistema u automobilskoj industriji, investicija vredna više od 70 miliona evra. U rad je pustio i pogone „Ameteka“,  „Kontinentala“, „Kalcedonije“, „Svarovskog“, koji takođe posluju u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“ gde je zaposleno oko šest hiljada ljudi iz Subotice i okoline.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, dobitnik zvanja Počasni građanin Grada Subotice

I od projekta Brze pruge Srbije, čiji je idejni tvorac,  Subotica će, kao centralna tačka na pružnom pravcu Beograd-Budimpešta, imati ogromne benefite. Sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsednik Vučić ozvaničio je i početak radova na pruzi Subotica-Segedin, na kojoj će krajem oktobra početi i putnički saobraćaj.

Vlada Srbije je uložila sredstva a predsednik Srbije svojim prisustvom uveličao otvaranje obnovljene Sinagoge.  Kraju se privode i radovi na izgradnji, rekonstrukciji i adaptaciji zgrade Narodnog pozorišta,koji je upravo Vučić, još kao premijer stavio kao projekat od nacionalnog značaja.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, dobitnik zvanja Počasni građanin Grada Subotice

Krajem decembra 2019. godine otvoren je kompletan „Ipsilon“ krak, obilaznica oko Subotice duga 24 kilometra, čija je gradnja je trajala skoro tri decenije, koja povezuje Granični prelaz Kelebija sa auto-putem Horgoš–Novi Sad. Zahvaljujući predsedniku Aleksandaru Vučiću  u decembru 2020. godine, tokom pandemije virusa korona,  Subotica je dobila ubedljivo najveću pomoć od svih lokalnih samouprava iz tekuće budžetske rezerve države Srbije u visini od 215 miliona dinara, čime su stabilizovane finansije Grada.

- Predsednik Vučić je mudar i odgovoran političar koji vodi politiku mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja Subotice na najbolji mogući način, sa velikom posvećenošću da obezbedi sve uslove da Subotica i cela Srbija budu jedno lepo mesto za sve građane.  Napravio je ambijent u kojem možemo da se planira,  projektuje i potom to i realizuje. Ovo je način da mu Subotičani kažu hvala za sve što je uradio i radi za naš grad – obrazložio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, dobitnik zvanja Počasni građanin Grada Subotice

Kako se navodi u obrazložnju predloga, Aleksandar Vučić je u politici od 1993. godine, kada je kao član Srpske radikalne stranke  izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Imenovan je za ministra informisanja u Vladi nacionalnog jedinstva 1998. godine. Bio je poslanik u Saveznoj skupštini SRJ u tri mandata: u Veću republika od februara 1998. i od maja 2000. godine, a od 24. septembra 2000. godine izabran je za poslanika na saveznim izborima. Sa Tomislavom Nikolićem osniva Srpsku naprednu stranku, a na osnivačkoj konvenciji u oktobru 2008. godine izabran je za zamenika predsednika stranke. Nakon opštih parlamentarnih izbora održanih 2012. godine preuzima funkciju ministra odbrane i prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije zaduženog za borbu protiv korupcije i kriminala. Posle ostavke Tomislava Nikolića zbog izbora za predsednika Srbije na predsedničkim izborima 2012. godine postaje v.d. lidera Srpske napredne stranke 24. maja 2012. godine. Na Drugom kongresu stranke održanom 29. septembra 2012. godine jednoglasno je izabran za predsednika te stranke. Obavljao je funkciju ministra odbrane od 27. jula 2012. godine do rekonstrukcije Vlade Republike Srbije 2. septembra 2013. godine. Aktivno učestvuje u pregovorima Vlade Republike Srbije i privremenih institucija vlasti u Prištini pod pokroviteljstvom Evropske unije. Doprineo je tome da u aprilu 2013. godine dođe do potpisivanja briselskog sporazuma, čime je po prvi put od 1999. godine stvorena realna osnova za to da srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji uspostavi institucije koje će biti priznate od međunarodne zajednice. Od septembra 2013. godine zadržava samo funkciju prvog potpredsednika Vlade zaduženog za borbu protiv korupcije i kriminala.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, dobitnik zvanja Počasni građanin Grada SuboticeNakon pobede SNS na izborima održanim 16. marta 2014. godine izabran je za predsednika Vlade Srbije, koja je formirana 27. aprila 2014. godine. Funkciju premijera obavljao je do avgusta 2016. godine, kada je, nakon pobede SNS na izborima održanim 24. aprila 2016. godine, započeo novi mandat na mestu predsednika Vlade Srbije. Vlada koju je vodio Aleksandar Vučić postigla je istorijski uspeh provodeći najteže ekonomske reforme u savremenoj srpskoj istoriji. Privremeno smanjujući penzije i plate u javnom sektoru, Srbiju je spasao od bankrotstva, oporavio budžet i počeo da smanjuje javni dug Srbije. Nakon pobede na predsedničkim izborima održanim 2. aprila 2017. godine izabran je za predsednika Republike Srbije.

- Srbiju vidi kao ekonomski obnovljenu, uređenu, modernu evropsku državu, regionalnog lidera u ekonomiji, politici, infrastrukuri, energetici, stabilnosti svake vrste, afirmaciji ljudskih prava i sloboda, ali i u obrazovanju, kulturi, nauci, prosvećenosti, sportu i natalitetu – dodaje predlagač..

Izvor: Subotica.com
Svečana sednica povodom Dana grada Svečana sednica povodom Dana grada Svečana sednica povodom Dana grada Svečana sednica povodom Dana grada Svečana sednica povodom Dana grada Svečana sednica povodom Dana grada Svečana sednica povodom Dana grada Svečana sednica povodom Dana grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 meseci i 5 dana
Komentara: 15
Pregleda: 5692
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.