• Pregleda: 3001

"Akt i van" u OŠ "Matko Vuković"

"Akt i van" u OŠ "Matko Vuković"

Iako je letnji raspust u toku, u Osnovnoj školi „Matko Vuković“ živo je kao da je školska godina u punom jeku. Kako bi svojim đacima ispunila slobodno vreme i učinila ga zanimljivijim, škola je organizovala niz sekcija i radionica, koje se održavaju u prostorijama škole i gradskim ustanovama kulture

- Reč je o programu „Akt i van“, nastao od reči „aktivan“, koji je osmišljen sa željom da delujemo izvan učionica i nastavnog sadržaja. Deca koja su želela da obogate svoje znanje novim sadržajima došli su u školu dve nedelje pre početka školske godine. Već prvih dana, na sekcijama je đaka, a sudeći prema interesovanjima, u programe će biti uključeno oko 120 učenika od četvrtog do osmog razreda – objašnjava direktorka škole Mirjana Stevanović. - Program podrazumeva vannastavne aktivnosti, odnosno organizovano i stručno vođenje učenika tokom školskog raspusta. Pored bogađenja slobodnog vremena, naš cilj je i učenje dece solidarnosti, jer imamo decu različite socijalne i verske strukture dece, kao i razvijanje smisla kod mladih generacija za zdravo, vedro i kulturno bavljenje raznim aktivnostima. To su prvenstveno sadržaji koji se obrađuju u školi, ali na zanimljiviji način.

Tako su đacima na raspolaganju šahovska, lutkarska, istorijsko-geografska, sportska i novinarska sekcija, na kojoj će se pisati izveštaji o svim aktivnostima.

- Đaci su najmanje zainteresovani za hemiju, ali za sve ostale sekcije imamo dosta zainteresovanih. Naravno, sport je među omiljenima, a veoma se raduju posetama Istorijskom arhivu i Gradskom muzeju, gde će učiti o prošlosti grada, crtati mapu Subotice... - dodaje direktorka. - Svi sadržaji su dostupni i đacima iz drugih škola, svima koji žele da na malo drugačiji način provedu dane raspusta.

Među brojnim đacima koji učestvuju u radionicama su i Nađa Cvijin i Mirna Ivekić, koje su se opredelile za hemijsku sekciju.

- Činilo mi se da će biti interesantno i da ćemo naučiti dosta stvari koje se mogu iskoristiti u životu – priča Mirna. - Na primer, kada su nam pokazali sliku Palića nisam imala predstavu kolika je zaista njegova površina i kako izgleda iz tog ugla.

Njena drugarica Nađa dugo nije znala za šta da se odluči, kako nije imala priliku da sluša nastavu hemije, izbor je pao na ovaj predmet.

- Htela sam i biologiju, i istoriju i geografiju da uklopim i mislim da će sve biti zanimljivo za slušanje. Uz to, na sekcijama je i dosta naših drugara, tako da dobrog raspoloženja ne manjka – dodaje Nađa.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.