• Pregleda: 9391

Akcija uređenja Kelebijske šume

U okviru projekta „Otpad je briga svih nas“, koji realizuje Udruženje Terra’s, juče je organizovana akcija uređenja Kelebijske šume. Tom prilikom sakupljena su 32 džaka sa oko 3,5 kubika otpada i 3 džaka plastike i PET ambalaže.
Akcija uređenja Kelebijske šume

Pre godinu dana, sa lokacije koja je juče uređivana, radnici Javnog preduzeća „Vojvodinašume“, koji gazduju ovim dobrom,  uklonili su divlju deponiju. Međutim, zbog bahatog i neodgovornog ponašanja pojedinaca, koji kućno smeće i razne vrste otpada ne odlažu tamo gde bi trebalo, nego gde im je najzgodnije, ne mareći pritom za životnu sredinu, divlja deponija je opet nikla. Iako se ovakve akcije poslednjih godina često organizuju, svest o značaju zaštite i očuvanja okoline u kojoj živimo, čini se, nije doživela značajniji napredak.

Smeća je sve više, a ekološke svesti i savesti sve manje. Iz „Vojvodinašuma“, koje su obezbedile vozilo i ljudstvo za akciju, apeluju na građane da u prirodi uživaju i u njoj ostave  samo tragove svojih stopa, jer jedino ličnim angažovanjem i disciplinom možemo da doprinesemo da slika poput ove iz Kelebijske šume više ne bude.

Projekat „Otpad je briga svih nas“, čija realizacija je počela pre pet meseci, finansira se sredstvima koja su obezbeđena preko javnih radova na osnovu konkursa koji je raspisao Grad, a osim uređenja pojedinih lokaliteta, podrazumeva i prikupljanje podataka o količini i vrsti ambalažnog otpada u domaćinstvima.

Do oktobra su u okviru projekta planirane još tri akcije: ponovo u Kelebijskoj šumi, oko jezera Kudeljara u Bajmoku i oko tzv. Žedničkog kanala. Prikupljeni otpad otkupljuje Eco Fenix B Team, a sredstva će, po okončanju projekta, biti uplaćena u humanitarne svrhe.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

7
Pajo Odgovori
Vidi a Gde su Zeleni?Gbe Je ta Ekoloska????
Arsen Lupen Odgovori
Komunalnu policiju u šumu da patrolira i koga uhvate da baca smece kazniti sa po 100-200 hiljada dinara. Ko nema da plati u zatvor da odradi tu sumu. Za mesec dva suma bi bila cista da ne moze bit cistija.
zavrzlama Odgovori
aj da je to samo po sumama... pogledajte ove kanale za odvodnjavanje..sve puno ...to je srbija.
tetka Odgovori
Ove akcije su lepe ali džaba dok se svest i savest ljudi ne promeni! Verujem da na tome treba raditi koliko u kući ali polaskom dece u obdanište i školu. Možda zvuči drastično ali bi možda starije osnovce i srednjoškolce trebalo voditi u ovakve akcije pa da na svom iskustvu vide kako sve to izgleda i da je lakše i lepše otpad bacati u kontejnere a ne u šumu i po ulicama.
kojot Odgovori
@Arsen Lupen
Ovaj negativni glas je verovatno od nekog ko svoje đubre baca gde stigne. Niko normalan na vaš komentar ne bi stavio negativan glas.
kojot Odgovori
No ipak mislim da ne neko greškom pritisnuo crvenu ikonicu. Verujem da Subotica nije baš u toj meri grad bolesnika i paćenika
psihološkinja Odgovori
Hoće li ikad iko odati priznanje organizaciji Terras i operateru Eco Fenix B Team za sve akcije koje preduzimaju a u cilju čišćenja okoline i osveštenja ovog stanovništva kako i kome predavati otpad?!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.