• Pregleda: 2947

Akcija kontrole zdravlja u Crvenom krstu

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima u prostorijama Crvenog krsta održana je promotivna akcija kontrole zdravlja u organizaciji Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja i Apoteke Subotica.
Akcija kontrole zdravlja u Crvenom krstu

Građani su besplatno i bez zdravstvene knjižice imali priliku da prekontrolišu svoje faktore rizika. Pored nivoa šećera u krvi, holesterola i krvnog pritiska, pušačima su merene i vrednosti ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu.

-Svi aktivni pušači su bili iznenađeni visokim vrednostima ugljen-monoksida. Ljudski organizam ne bi trebalo da sadrži ugljen-monoksid, jer trebalo da udišemo samo čisti kiseonik. Pušači u organizam unose ugljen-monoksid, toksični gas, koji ima sposobnost da se vezuje za belančevine u crvenim krvnim zrncima, te potiskuje kiseonik. Zato je tačno, kako se u narodu kaže, da su pušači „kratkog daha“, jer nemaju dovoljno kiseonika-kaže načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, dr Nada Kosić Bibić.

Nakon zdravstvene akcije, održane su radionice za učenike Hemijsko-tehnološke škole i Medicinske škole na temu „Odgovorno donošenje odluka“ i „Medijska pismenost“.

Izvor: Subotica.com
0

Ova vest još uvek nije komentarisana.