Komentara: 2
Pregleda: 3205
Foto

Agrar Severnobačkog okruga za primer

31.03.2016. u 18:23h > 19:26
Izvor: Subotica.com
Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković obišla je danas Severnobački okrug i sa privrednicima i poljoprivrednicima razgovarala o aktuelnom stanju i problemima agrara u ovoj regiji.
Agrar Severnobačkog okruga za primer

Ministarka sa timom saradnika obišla je danas Mali Iđoš, gde se upoznala sa realizacijom projekta kanala i veštačkog jezera, investicije vredne oko sedam miliona evra, a potom obišla farmu pilića „Agriromagna“, Bačku Topolu i Industriju mesa „Topola“, i na posletku, Suboticu gde je posetila Vinariju „Zvonko Bogdan“ i u Regionalnoj privrednoj komori prisustvovala sastanku Odbora za poljoprivredu, prehrambenu industriju, vodoprivredu, šumarstvo i zadrugarstvo. Domaćin posete bila je Regionalna komora Subotica.

- Mogu da kažem da sam vrlo pozitvno iznenađena onim što sam videla, zadovoljna sam što su njive obrađene, što je sve pripremljeno za predstojeće radove, što farme i preduzeća uspešno posluju. Jednom rečju, zatekla sam optimizam i dobar ambijent koji najavljuje dobru proizvodnu godinu – istakla ministarka Snežana Bogosavljević Bošković.

Po rečima ministarke, Srbija je u protekle dve godine zabeležila dobre rezultate u poljoprivredi, sa suficitom koji prelazi milijardu evra, prošle godne beležila se veća proizvodnja voća, povrća, mesa i mleka.

- Moramo napomenuti da je cena poljoprivrednih proizvoda bila niža nego 2014 za gotovo 19 procenata, što još više govori o dobrim rezultatima u poljoprivrednoj proizvodnji – istakla je ministarka. - Međutim, naši potencijali su daleko veći, ali smo pokazali da umemo i možemo da radimo i da za poljoprivredu dolaze bolji dani. Poljoprivreda i prehrambena industrija su oblasti u kojima se krije na hiljade radnih mesta i verujem da ćemo svi zajedno uspeti da te potencijale sve više koristimo.

Agrar Severnobačkog okruga za primer

Najviše polemika ovih dana vodi se oko Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim državne oranice po pravu prečega mogu da zakupe stočari i to po sistemu „jedan hektar za jedno grlo“. Zbog ove odluke najviše negoduju ratari, a u nekim lokalnim samoupravama, kao što je naš grad, ima više grla nego raspoloživih hektara.

- U izradi zakona učestvovali su i ratari i stočari, nije moguće svima udovoljiti, ali sve treba saslušati. Zakon ne može preko noći da reši ogromne nagomilane probleme, a donet je da bismo državno poljoprivredno zemljište stavili u funkciju, jer oko 500 hiljada hektara nije legalno korišćeno ili se nije uopšte obrađivalo i država je gubila ogromna sredstva – objasnila je ministarka, dodajući da je svih 145 opština u Srbiji podnelo godišnji program za zakup državnih oranica. - U lokalnim samoupravama gde ima problema, poljoprivrednici i čelnici opština zajedničkim dogovorom došli su do rešenja, kao što je slučaj u Bačkoj Topoli. Prioritet je na stočarstvu, koje je u velikom problemu, mere podrške smo zadržali a neke podsticaje i povećali, organizovali interventan otkup mleka i svinja i učinili sve što je u našoj nadležnosti. Nismo se bavili prodajom zemlje strancima, već prodajom domaćim poljoprivrednicima, fizičkim licima i to smo jasno definisali, da onaj ko ima do 30 hektara može da kupi još najviše 20 ali pod uslovom da ima prebivalište na teritoriji opštine i registrovano gazdinstvo najmanje pet godina.

Izvor: Subotica.com
Poseta ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine Poseta ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine Poseta ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine Poseta ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine Poseta ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine Poseta ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine Poseta ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine Poseta ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 2 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 3205
Povezane teme

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.