Komentara: 38
Pregleda: 7776

Advokati Srbije: Obustava rada traje do ispunjenja naših zahteva

05.11.2014. u 17:28h
Izvor: Subotica.com
Preko 200 subotičkih advokata prisustvovalo je danas na Konferenciji advokata na kojoj su potvrdili i dalju obustavu rada dok se njihovi zahtevi ne ispune. „Ovo je još jedan način pokazivanja jedinstva profesije u ovako teškom trenutku za građane Srbije“ rekao je Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, jedan od govornika današnje Konferencije koja je održana u Subotici, u Velikoj većnici Gradske kuće. Kompletno pravosuđe ne funkcioniše gotovo dva meseca jer pregovori ne daju rezultata, dogovora sa nadležnim Ministarstvom pravde nema, a građani se mogu jedino sami zastupati u sudskim postupcima.
Advokati Srbije: Obustava rada traje do ispunjenja naših zahteva

Advokati su u celoj Srbiji započeli obustavu rada 17. septembra zbog eksluzivnih prava koja su dodeljena javnim beležnicima pri zaključivanju ugovora u prometu nepokretnosti, te zbog uvećanog paušalnog poreza. Obustavu rada će ukinuti kada se ostvare tri ključna zahteva, a to je izmena Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona koji regulišu promet nepokretnosti na način da se advokatima vrati mogućnost sastavljanja ugovora, smanjenje paušalnog poreza i smena ministra pravde Srbije, Nikole Selakovića. "Nemamo ništa protiv javnih beležnika, naprotiv, samo se borimo za zaštitu ustavnog poretka i slobodu građana Srbije da prilikom sastavljanja ugovora izaberu ko će ih zastupati" piše u njihovim zahtevima.

Zakoni donešeni bez javne rasprave

„Ovo je jedan od sistemskih zakona kojim se menja život građana Srbije koji nikad nije bio predmet, verovali ili ne, javne rasprave u Srbiji. Takođe, ovo je jedan od zakona koji nije prošao ocenu Evropske Komisije i valorizaciju. Početak primene je počeo sa gomilom nezakonitosti. Izabran je predsednik Javnobeležničke komore bez da su ispunjeni uslovi za osnivanje a ono što advokatura ističe jeste da je i pravna tradicija na ovim prostorima prekršena“ istaknuo je Dragoljub Đorđević.

Advokati, napominju, nemaju nikakav problem sa postojanjem javnih beležnika, „naš problem jeste što je primena tog zakona počela na krajnje neprimeren način, za koga možemo da kažemo da je eksperiment in vivo, koje je već za sobom ostavilo bojno polje na kome se nalaze samo ostaci pravde koji su nekad mogli da se nazovu vladavinom prava. Katastrofalne posledice osete se i na budžetu. Jedan od beogradskih sudova koji je prosečno zarađivao 17 miliona dinara na ime overa u oktobru je zaradio 2 miliona. Razlika je završila u džepovima javnih beležnika. Zadnji predlog Vlade da javni beležnik od svojih prihoda 30% uplaćuje u budžetska sredstva znači da se nešto pomerilo“ objasnio je Đorđević.

Advokati Srbije: Obustava rada traje do ispunjenja naših zahteva

Kozmetičke izmene zakona

Iako je Vlada Srbije, na predlog Ministarstva pravde uputila u skupštinsku proceduru izmene Zakona o javnom beležništvu i pratećeg seta zakona koji regulišu promet nepokretnosti, advokati se sa ovakvim izmenama ne slažu. Najveći problem jeste da je na javnim beležnicima u predloženim izmenama ministarstva i dalje ostavljena nadležnost solemnizacije ugovora, odnosno davanje nejavnoj ispravi pravnu snagu javne isprave. U praksi, to znači da bi po predlozima koje je Vlada predala Skupštini, građani mogli ići kod advokata radi sastavljanja ugovora, ali bi taj ugovor morao proći solemnizaciju kod javnih beležnika, a to se naplaćuje u visini od 60% tarife. Ono što advokati traže jeste vraćanje na stanje pre 1. septembra 2014., te davanje ovlasti javnim beležnicima da overavaju izjave, odnosno da ih legalizuju, kao što su to sudovi i radili, a za šta je tarifa bila puno manja. Advokati smatraju da se izmenama zakona koje je predložilo nadležno ministarstvo i Vlada radi samo „kozmetička izmena“ koja u praksi ne znači ništa jer je forma javnobeležničkog zapisa jedina koja i dalje ostaje.

„Mi samo hoćemo da svi oni privatni pravni poslovi koji su bili predmet overe sudova to i ostanu, a sa druge strane svi poslovi koji su bili predmet potvđivanja, solemnizacije, od strane sudija u vanparničnom postupku, to i ostanu. Javnobeležnički posao sada može da vas košta do 720.000 dinara, odnosno maksimalna nadoknada je 600.000 dinara, a PDV oko 120.000 dinara. Do sada ste najvišu sudsku taksu plaćali 39.000 dinara. Zamislite koja je to razlika“ zaključio je Đorđević.

Advokati Srbije: Obustava rada traje do ispunjenja naših zahteva

Potporni fond za advokate

Obzirom da advokati ne rade gotovo dva meseca, nemaju ni prihode, a to je posebno teško, moglo se danas čuti, za advokate koji imaju porodične kancelarije i gde svi zavise od prihoda kancelarije. „Neki od nas imaju ušteđevine, ali se zadužujemo. Međutim, nećemo odustati. Idemo do kraja“ rekao je jedan subotički advokat, a Skupština Advokatske komore Vojvodine donela odluku o osnivanju potpornog fonda. Kako je je rekao predsednik AK Vojvodine, Srđan Sikimić, u ovom trenutku se radi o izradi pravilnika na koji način funkcionisati, te kako će se novčana pomoć deliti kolegama koji za to budu imali potrebu.

Čeka se odluka Ustavnog suda

Iz Ustavnog suda Srbije izvestili su kako će se po hitnom postupku odlučiti o inicijativama vezano za ocenu ustavnosti zakona koji se tiču nadležnosti javnih beležnika. Za sada, odluka još nije donesena. „Mi smo javno iskazali stav o tome da li je za nas očekujuća odluka Ustavnog suda u pogledu sudbine našeg protesta. Institiramo na našim zahtevima, čekamo odluku Ustavnog suda ali se bojimo da ćutanje pokazuje određenu predstavu Suda u pogledu vrste odluke“ zaključio je Sikimić.

Izvor: Subotica.com
Konferencija advokata Ogranka Advokatske komore Vojvodine u Subotici Konferencija advokata Ogranka Advokatske komore Vojvodine u Subotici Konferencija advokata Ogranka Advokatske komore Vojvodine u Subotici Konferencija advokata Ogranka Advokatske komore Vojvodine u Subotici Konferencija advokata Ogranka Advokatske komore Vojvodine u Subotici Konferencija advokata Ogranka Advokatske komore Vojvodine u Subotici Konferencija advokata Ogranka Advokatske komore Vojvodine u Subotici Konferencija advokata Ogranka Advokatske komore Vojvodine u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 38
Pregleda: 7776

Povezane vesti

Povezane teme

advokatska komora Subotica

advokat

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.