Komentara: 5
Pregleda: 5797

90 pacijenata je na metadonskoj terapiji

12.11.2014. u 21:28h
Izvor: RTV Yueco
Na Odeljenju psihijatrije u Opštoj bolnici u Subotici se mesečno leči dva pacijenta protiv bolesti zavisnosti od opijata, a za metadonsku susptitucionu terapiju odlučilo se 90 pacijenata.Upotreba ilegalnih droga, bar jednom u toku života, zabeležena je kod 8% građana Srbije starosti od 18 do 64 godine. Prema Izveštaju Batuta najčešće korišćena ilegalna droga među odraslom populacijom je kanabis, odnosno marihuana i hašiš, čija je upotreba, bar jednom u toku života, zabeležena kod 7,7% ispitanika uzrasta od 18 do 64 godine.
90 pacijenata je na metadonskoj terapiji

U Subotici je manje zavisnika od opojnih droga prema podacima Opšte bolnice u Subotici. Iako je u protekle dve godine najavljivano da će da se otvori Metadonski centar u Subotici i obezbeđena je prostorija, nedostaje dva miliona dinara za realizaciju celokupnog projekta. Bez obzira na to, pacijentima u Subotici nije uskraćena metadonska terapija.

Narkomanija spada u bolesti zavisnosti od neke psihoaktivne supstance, koja, uneta u organizam, menja svest ali i druge psihičke funkcije. U grupu psihoaktivnih supstanci spadaju opijati i stimulansi od kojih su najpoznatiji heroin i morfijum, halucinogene supstance kao što je LSD, ali i marihuana koja je istovremeno stimulans i halucinogen. Većina mladih prvi kontakt uspostavlja sa marihuanom, ali to svakako ne znači da će obavezno završiti i u kandžama takozvanih teških droga, kao što je, primera radi, heroin. U Fondaciji “Ekspekto” objašnjavaju da za sada nema potrebe da se formira grupa za Anonimne narkomane, kao što je formirana za anonimne alkoholičare.

Marihuana je najčešće zastupljena droga, a isto tako i najdostupnija, prema proceni stanovnika Srbije. Upotreba drugih ilegalnih droga je vrlo retka, 1,6% ispitanika koristilo je druge ilegalne droge, izuzev kanabisa nekad u toku života, a svega 0,4% od ukupnog broja ispitanika u prethodnih 12 meseci i 0,1% u poslednjih 30 dana, piše u izveštaju Batuta.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 5797
Povezane teme

metadonska terapija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.