Komentara: 0
Pregleda: 2373

80 filmova na 19. palićkom festivalu Evropskog filma

15.06.2012. u 15:52h
Izvor: RTV Yueco
80 filmova na 19. palićkom festivalu Evropskog filma

Devetnaesti po redu festival evropskog filma na Paliću biće održan od 14. do 20. jula, a na njemu će biti prikazano oko 80 filmova u devet takmičarskih celina. Posetioce ove godine u Takmičarskom programu očekuje pet filmova prikazanih na Festivalu u Kanu, bogat prateći program i zabave. Sve ovo je pripremljeno uz budžet koji je gotovo prepolovljen u odnosu na 2008. godinu.

Kako navode organizatori, na Letnjoj pozornici biće i ove godine prikazana najrelevantnija evropska ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu. Festivalski program čini devet filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi švedski film, Novi mađarski film, Eco Dox i Dečji program. Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa, u kojem se nadmeće 13 filmova od kojih 5 dolaze sa festivala u Kanu, biće dodeljene nagrade - Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Specijalna nagrada žirija.

80 filmova na 19. palićkom festivalu Evropskog filma

Festival će imati i bogat prateći program, u okviru kog posetioce očekuju radionice, promocije dve nove festivalske publikacije – “Kratka istorija Vojvođanske kinematografije od 1896 do 1941.” i “Filmska lica Subotice”, kao i okrugli stolovi na teme „Klimatske promene i politika“ i „Dometi srpske kinematografije u 2011.“ sa značajnim gostima.

Po prvi put od osnivanja, kako je rečeno, festival nema novčanog sponzora, već samo podršku kroz robu i usluge. Budžet festivala, izraženo u evrima, iznosi 230.000 evra i gotovo je prepolovljen u odnosu na 2008. godinu. Uz sve to, Festivalske lokacije moraju da se prilagođavaju novim tehnologijama.

Prestižnu nagradu „Aleksandar Lifka“, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, ove godine će dobiti francuski glumac, reditelj i producent Žan Mark Bar i srpski kompozitor i muzičar Zoran Simjanović. Laureatima će nagrade biti uručene na Festivalu, a biće priređen i omaž program.

80 filmova na 19. palićkom festivalu Evropskog filma

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2373
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

festival na paliću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.