Komentara: 0
Pregleda: 1988

60 godina Odeljenja za transfuzionu medicinu

24.05.2013. u 16:36h
Izvor: RTV Yueco
Odeljenje za transfuzionu medicinu u subotičkoj Opštoj bolnici postoji već 60 godina. Ovo odeljenje pokriva potrebe pacijenata sa teritorije Subotice, Bačke Topole, kao i Kanjiže. Zahvaljujući dobroj organizaciji i stručnom kadru ovog Odeljenja, pacijentima, osiguranicima Filijale Subotica RFZO nikada se ne odlažu operacije zbog nedostataka hemoprodukata, čak iako se leče van matične ustanove.
60 godina Odeljenja za transfuzionu medicinu

Odeljenje za transfuzionu medicinu, tj. tadašnja Stanica za transfuziju krvi  osnovana je 15. marta 1953. godine. Te davne 1953. godine Odeljenje beleži 763 dobrovoljna davaoca, da bi danas taj taj broj porastao na čak 10 000 humanih ljudi godišnje. Za 60 godina, ova grana medicine, kao i odeljenje doživelo je mnoge promene kako u tehničkom, tako i stručnom pogledu, rečeno je danas na svečanosti koja je povodom jubileja održana u kongresnoj sali Velike terase na Paliću. 
 
Odeljenje za transfuzionu medicinu snabdeva krvlju populaciju od čak 250 000 stanovnika. Zbog odličnog kadra i dobre organizacije, pacijentima osiguranicima Filijale Subotica RFZO nikada nisu nedostajali hemoprodukti, čak i ako su se lečili van matične ustanove. 
 
Po broju prikupljenih jedinica krvi, Odeljenje za transfuzionu medicinu, nalazi se odmah iza Odeljenja u Novom Sadu. Na svečanosti koja će u Novom Sadu biti održana 14. juna na Svetski dan davalaca krvi, subotičkom Odeljenju biće dodeljeno priznanje.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1988
Povezane teme

opšta bolnica

transfuziologija opšta bolnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.