Komentara: 9
Pregleda: 6042

6 adolescentkinja prekinulo trudnoću za prvih 6 meseci 2013.

10.07.2013. u 18:03h
Izvor: RTV Yueco
Broj pobačaja kod adolescentskih trudnoća je u protekle tri godine konstantan, kažu stručnjaci. U toku prošle godine bilo je 11, a za prvih 6 meseci ove godine, 6 adolescentkinja je prekinulo trudnoću u Opštoj bolnici Subotica. Psiholozi kažu da nastavak trudnoće, isto kao i prekid iste, predstavlja traumatično iskustvo za maloletnice.
6 adolescentkinja prekinulo trudnoću za prvih 6 meseci 2013.

U toku prošle godine, u Opštoj bolnici Subotica, preko 400 žena je prekinulo trudnoću, od čega je 11 adolescentkinja. Za prvih 6 meseci ove godine, bilo je 222 abortusa, a od tog broja, 6 adolescentkinja je prekinulo trudnoću. U odnosu na druge gradove u Srbiji, u Subotici nije veliki broj adolescentskih trudnoća. Stručnjaci kažu da je rezultat toga bolja edukacija maloletnih sugrađanki.

Adolescencija je period kada ličnost nije socijalno, telesno i emocionalno zrela i bez obzira na to da li je trudnoća željena ili neželjena, ona predstavlja jedno traumatično iskustvo, kažu psiholozi. Stručnjaci kažu da do adolescentskih trudnoća najčešće dolazi zbog nedovoljne obaveštenosti, odnosno zbog nedovoljne informisanosti mlade osobe o mogućim posledicama ranog stupanja u seksualne odnose.

U okviru dispanzera postoji "Savetovalište za mlade" koje, između ostalog, radi i na podizanju svesti adolescenata o tome kako sačuvati zdravlje i adekvatno se ponašati da ne bi došlo do npr. neželjene trudnoće. Od naredne školske godine, u planu je da se i u škole uvede predmet seksualno vaspitanje koje će, prema rečima stručnjaka, pomoći smanjenju broja adolescentskih trudnoća.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 6042
Povezane teme

pobačaj

prekid trudnoće

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.