• Pregleda: 2973

15 miliona evra za prekogranične programe

15 miliona evra za prekogranične programe

Za podršku prekogranične saradnje Mađarske i Srbije 1. marta raspisan je novi IPA konkurs za koji je namenjeno preko 15 miliona evra – rekao je za „Mađar so“ direktor Kancelarije Vojvodine u Briselu Predrag Novikov, navodeći da partnerske organizacije iz dve zemlje na ovaj konkurs mogu da se prijave do 30. maja.

-Od te sume 7,4 miliona evra biće izdvojeno za modernizaciju i razvoj pokranične infrastrukturne mreže, popravku lokalnih puteva, kao i za podršku razvoja saobraćajne mreže. Oko četiri miliona evra namenjeno je ekološkim projektima. Tu u obzir dolaze projekti vezani za vodoprivredu, zaštitu od poplava, rekonstrukciju kanalske mreže, uništavanje ambrozije i slični. Dva i po miliona evra planirano je za programe jačanja privredne saradnje, aktivnosti razvijanja istraživanja, za verske zajednice, ali i za razvoj turizma, sa naglaskom na očuvanju kulturnih vrednosti što je za Vojvodinu naročito važno. Za prekogranične obrazovne, edukativne i programe razmene u kojima mogu da učestvuju i studentske organizacije i sportski klubovi planirano je 1,2 miliona evra – rekao je Novikov. On je naveo da vreme trajanja projekata kojima se konkuriše može biti od šest do 18 meseci i da je potrebno obezbediti sopstveno učešće od svega 15 odsto od ukupne vrednosti projekta, što znači da 85 odsto predstavlja nepovratnu podršku. Među partnerima koji projektima konkurišu mora biti najmanje po jedan partner iz Mađarske i jedan iz Vojvodine – dodao je Novikov.

Prekogranična saradnja Srbija Mađarska

Prema rečima direktora Kancelarije Vojvodine u Briselu, Vojvodina je tokom prošle godine iz Evropske unije dobila podršku za preko 150 projekata „što je veliki uspeh i trudićemo se da i ove godine ponovimo taj rezultat“.

Izvor: Magyar Szó

povezane teme

3
Janci Odgovori
Gledao sam večeras na TV da je Dulić rekao da će aplicirati preko ovih projekata za sredstva za završetak gradnje Pozorišta. Dobro bi bilo, pošto ne znam odakle drugo će se pare stvoriti.
Relja Burzan Odgovori
Da ispravim, rok za podnošenje prijava je 30. Maj.
U pitanju je Program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija koji se finansira iz 2. komponente IPA-e. Na žalost iz ovog programa neće moći da se finansira završetak pozorišta, ali postoje drugi programi u ostalim komponentama IPA-e, gde bi moglo da se konkuriše za završetak pozorišta. Sve informacije možete da potražite i na programskom sajtu http://www.hu-srb-ipa.com
Milan Odgovori
Na žalost naša sredina ima negativnog iskustva sa ovim, jer pare koje stižu ne utroše se na adekvatan način i tamo gde su zaista potrebne već se pare troše na plate onih koji vode te projekte i radove naravno obavljaju privilegovane firme. Zato bi EU morao mnogo obazrivije davati taj novac pošto je naše društvo do srži korumpirano i partokratsko, a ako se već daje novac neka to bude u svrhe razvoja i pospešivanja ekonomije a ne za recimo štrikanje i heklanje u Gerontološkom centru!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.