Komentara: 25
Pregleda: 6787

10 miliona evra je potrebno za sanaciju jezera Palić

03.06.2013. u 17:35h
Izvor: RTV Yueco
Za kompletnu sanaciju jezera Palić potrebno je oko milijardu dinara, rekao je član Saveta stručnjaka d.o.o. „Park-Palić”. Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine obezbedio je 60 miliona dinara za sanaciju jezera Palić, što je dovoljno za postavljanje zelenog pojasa oko jezera. Najneophodnije je da se uklone uzroci zagađenja jezera, kao i stvaranja algi.
10 miliona evra je potrebno za sanaciju jezera Palić

Pokrajinski sekreterijat za zaštitu životne je koordinator aktivnosti na sanaciji i remedijaciji jezera Palić. U protekle četiri godine dosta novca je uloženo za izradu raznih dokumeta i studija kako bi se videlo koji je najbolji način za ozdravljenje jezera.

Savet stručnjaka je u dvanaest tačaka u Programu predloženih mera i aktivnosti na sanaciji jezera objasnio šta je neophodno da se uradi kako bi jezero bilo čisto. Svima je cilj da jezerska voda bude čista i za kupanje. Zavod za javno zdravlje je prošle godine u svakom uzorku vode pronašao bakterije fekalnog porekla i to je jasan dokaz da se fekalna voda uliva u Palić.

Trebalo bi da se izgradi kanalizaciona mreža i uklone svi drugi izvori zagađenja jezera. Problem je što još uvek ima puno fosfora u vodi.

Dodatna mera sanacije je biomalipulacija, objašnjavaju stručnjaci. Neophodnih 10 miliona evra može da se obezbedi preko EU fondova, rečeno je na skupu.

Izvor: RTV Yueco
Okrugli sto o sanaciji Palića Okrugli sto o sanaciji Palića Okrugli sto o sanaciji Palića Okrugli sto o sanaciji Palića Okrugli sto o sanaciji Palića Okrugli sto o sanaciji Palića Okrugli sto o sanaciji Palića Okrugli sto o sanaciji Palića
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 6787

Povezane vesti

Povezane teme

palićko jezero

izmuljavanje jezera Palić

sanacija jezera palić

čišćenje jezera

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.