Protest #1od5miliona

Park Ferenca Rajhla

Građanke i građani Subotice,

Pozivamo vas na sedmi protestni skup u našem gradu, u petak, 22. marta u 18 časova na platou ispred Jadrana. Ovog puta, skupu se obraćaju Vedran Horvacki, student i Ivan Olajić, ekonomista.

Nakon toga krećemo u protestnu šetnju trasom: Korzo – ulica Dimitrija Tucovića – Trg Sinagoge – Aleja Maršala Tita (šetamo do ulice Petra Lekovića pa se vraćamo nazad) – Trg Sinagoge –Ištvana Sečenjija (pored gimnazije)- Matka Vukovića - ulica Štrosmajerova – završetak Trg Slobode.

Istrajavamo u protestu i promovišemo proaktivnu političku kulturu, pokrećemo građane i pozivamo da zajedničkim učešćem i borbom demokratskim sredstvima budemo korektiv SVAKOJ vlasti, ne zadržavajući se samo na smeni ovoga režima, nego i promeni dosadašnjih modela političkog delovanja.

Obaveštavamo građane i da su se vozači Suboticatransa izborili za bolje uslove rada te da će javni prevoz funkcionisati po ustaljenom redu vožnje. Sigurni smo da im je u ovoj borbi bila značajna solidarnost i podrška Subotičana.

Osuđujemo neopravdanu agresiju i nasilje policije koja se prošlog vikenda pokazala prema mirnim demonstrantima i selektitvno hapšenje građana koji više od tri meseca zahtevaju od RTS-a da bude javni servis, izveštava o protestima i ustupi prostor i drugačijem mišljenju. Naročito osuđujemo hapšenje, ekspresne presude i određivanje pritvora od 30 dana mladiću, srednjoškolcu od 18 godina, koji se našao među demonstrantima koji su ušli u RTS, dok su ljudi na visokim pozicijama odgovorni za paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću, ugrožavanje života, seksualno uznemiravanje Marije Lukić iz Brusa, razne malverzacije i pretnje - na slobodi, a neki i dalje na svojim pozicijama, uključujući i aktuelnog gradonačelnika Subotice.

Vladajuća koalicija odgovorna je za dovođenje društva na ivicu sukoba, za svakodnevno uvođenje agresije u javni i medijski prostor, privatizovanje javnog servisa i kontrolu gotovo svih privatnih medija, za konstantno zastrašivanje, vređanje i eksploataciju građana.

Povodom 22. marta, Svetskog dana voda, priključujemo se inicijativi Voda za sve!

Voda je zajedničko dobro i osnova života na planeti. Pravo na vodu je osnovno ljudsko pravo i ona ne sme biti roba kojom se trguje niti privatno vlasništvo. Pristup kvalitetnoj pijaćoj vodi mora svakome da bude obezbeđeno i dugoročno planirano i održivo.

0

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.