Komentara: 25
Pregleda: 14181

Premijera filma "Težina lanaca 2" autora Borisa Malagurskog u petak u bioskopu Eurocinema

28.01.2015. u 09:53h
Izvor: Subotica.com
U bioskopu Eurocinema u petak biće održana premijera novog dokumentarnog filma rođenog subotičanina Borisa Malagurskog. U pitanju je nastavak vrlo popularnog dokumentarca "Težina lanaca", a tim povodom popričali smo sa režiserom i autorom filma.
Premijera filma "Težina lanaca 2" autora Borisa Malagurskog u petak u bioskopu Eurocinema

Posle srpske premijere u Subotici film će biti prikazan u Beogradi, Novom Sadu, Kraljevu, Nišu i mnogim drugim gradovima u Srbiji. U susret premijeri novog filma pred subotičkom publikom popričali smo sa režiserom i našim sugrađaninom, 27-godišnjim Borisom Malagurskim.

Gde si najviše trenutno? čime si se bavio poslednjih godinu dana? kakvi su ti planovi za budućnost?

U poslednje vreme sam svuda samo ne u Srbiji - još početkom novembra sam bio na premijeri mog filma "Beograd" u čuvenom Le Grand Reks teatru u Parizu, a nakon toga sam se uputio ka Južnoafričkoj Republici gde je 20. novembra održana svetska premijera novog filma "Težine lanaca 2" u okviru Montekasino filmskog festivala u Johanezburgu. Tamo sam ostao nekoliko dana, te otišao u Stokholm na evropsku premijeru "Težine lanaca 2" u Švedskom filmskom institutu u Stokholmu, a nakon toga sam pošao u Meksiko Siti, gde su se održale dve projekcije filma - jedna na Tehnološkom insitutu Monterej, druga u Nacionalnom muzeju kulture. Posle sam išao da premijere filma u Vankuveru, Torontu, Inzbruku, Štutgartu i Berlinu, prošle nedelje je održana balkanska premijera u kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci i veliko mi je zadovoljstvo što će premijera "Težine lanaca 2" u Srbiji biti baš u mom rodnom gradu, u Subotici. Lepo je putovati, ali drago mi je što sam ponovo kući.

Premijera filma "Težina lanaca 2" autora Borisa Malagurskog u petak u bioskopu Eurocinema

Možeš li da nam kažeš nešto o drugom delu dokumentarca "Težina lanaca"? Koliko dugo si ga radio, tako je teklo finansiranje, sa kakvim izazovima si se suočavao?

Još kad sam završio prvi deo filma, znao sam da ima dovoljno materijala za "Težinu lanaca 2", ali nisam mogao ni da sanjam da ću za drugi deo uspeti da intervjuišem svetski priznate stručnjake poput Noama Čomskog, Oliver Stouna, Karle Del Ponte, Majkl Parentija i mnoge druge koji se pojavljuju u filmu. Iako sam u međuvremenu radio na filmovima "Beograd" i "Pretpostavka pravde", a i vodio sam emisiju "Revolucija" na Hepi televiziji, s vremena na vreme sam radio na "Težini lanaca 2" shodno finansijskim mogućnostima. Budžet se, kao i za gotovo sve filmove na kojima radim, skupljao putem donacija i veoma sam zahvalan svima koji su me podržali. Za postprodukciju sam dobio podršku i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Grada Beograda. Još jednom se zahvaljujem i Radio - televiziji Srbije, odnosno Mileti Kečini iz Programskog arhiva - bez njegove podrške ovaj film ne bi bio moguć.

Šta donosi nastavak i zašto bi ga preporučio?

Za razliku od prvog dela koji analizira zbog čega se raspala Jugoslavija, drugi deo se bavi malo aktuelnijom tematikom - kako su neoliberalne ekonomske reforme razrušile ono što nije srušeno u ratu i bombardovanju, zbog čega i dalje loše živimo i šta treba da se desi da bismo se izvukli iz problema u kojima se nalazimo. Poruka je vrlo konkretna - kroz priče o rasprodatim i opljačkanim preduzećima, korumpiranim lokalnim političarima, fiktivnim tribunalima, destruktivnim stranim investicijama i raznoraznim ekonomsko - vojnim savezima, dekonstruišu se moderni mitovi o svemu što su nam obećali da će nam doneti bolji život. Metode društvene kontrole uz pomoć određenih nevladinih organizacija finansiranih od strane zapadnih vlada i fondova razobličuju se i nudi se drugačiji put, put koji će inspirisati mlade da oblikuju budućnost.

Kakvi su ti planovi za dalje projekcije? Inostranstvo?

Nakon Subotice, film stiže u Beograd i produžava za Novi Sad, Kraljevo, Niš i mnoge druge gradove u Srbiji i svetu. Već su zakazane projekcije i u Beču i Lincu u Austriji, kao i u Moskvi u Rusiji. Nadam se da će, poput prvog dela koji je prikazan pred 644 miliona gledalaca na RT-u, kao i 50 miliona gledalaca na Eurochannel-u, i ovaj film da obiće svet.

Delimo karte za projekciju dokumentarca "Težina lanaca 2"

Premijera filma biće održana u petak, 30. januara, u bioskopu Eurocinema (Otvoreni univerzitet), u dva termina - od 19 i 21,30 časova. Na premijeri će biti prisutan i sam autor Boris Malagurski koji će se obratiti prisutnima. Karte su u prodaji u kafiću "Books&Coffee" koji se nalazi preko puta Otvorenog univerziteta i koštaju 200 dinara. Karata za prvu projekciju (19h) ima još vrlo malo.

Svi koji se jave danas do 16 časova na mejl nagradnaigra@subotica.com biće u mogućnosti da budu izvučeni za jednu od karata u paru (za projekciju u 21,30) koje ćemo podeliti najsrećnijima. U mejlu koji nam pošaljete upište ime, prezime i kontakt telefon kako bismo vas mogli kontaktirati u slučaju osvajanja jednog para ulaznica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 25
Pregleda: 14181

Povezane vesti

Povezana dešavanja

Povezane teme

bioskop Eurocinema

boris malagurski

težina lanaca 2

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.