Mobilna verzija sajta www.subotica.com na twitteru www.subotica.com na facebooku vesti putem RSS-a
Poveži se preko Povezivanje putem Facebook mrežePovezivanje putem Google mrežePovezivanje putem Yahoo mreže | registracija | zaboravljena šifra  zapamti me
Četvrtak, 27. Oktobar 2016. / Temperatura: 4 oC Kurs: 123,20 (RSD/EUR)


Potvde za dečiji dodatak

Postavljeno: 11.09.2012 u 15:40h |  Izvor: Grad Subotica portal Pregleda: 11140 Komentara: 4
Dečiji dodatak je nadoknada koju dobija jedan od roditelja koji neposredno brine o detetu, koji je državljanin Srbije i ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Deca za koju se ostvaruje pravo ne mogu biti starija od 19 godina i moraju se redovno školovati u školama koje su u sistemu škola RS. Izuzetno gore navedenog, svojstvo redovnog učenika smatra se da ima i lice iz osetljivih društvenih grupa i lice sa izuzetnim sposobnostima koje stiče srednje obrazovanje ili obrazovanje za rad u svojstvu vanrednog učenika, ako opravda nemogućnost redovnog pohađanja nastave, uz saglasnost ministra prosvete.

Shodno tome, pošto je počela nova školska 2012/2013 godina, želimo da podsetimo korisnike prava na dečiji dodatak na obavezu blagovremenog dostavljanja potvrda o redovnom ili vanrednom školovanju za decu školskog uzrasta.

Roditelji koji na račun rođenja deteta traže od države roditeljski ili dečji dodatak treba da se naoružaju strpljenjem i prikupe brdo dokumenata, posebno kada podnose zahteve za dečje dodatke. U Ministarstvu rada i socijalne politike objašnjavaju da je veliki broj papira neophodan kako bi oni sa sigurnošću mogli utvrditi da pare idu onima kojima su zaista najpotrebnije.

Kao utehu, navode činjenicu da se mnogo uverenja i potvrda za dečje dodatke prilaže samo prvi put, a kada se zahtev obnavlja (jednom godišnje), traži se samo školska potvrda i potvrda o prihodima domaćinstva.

Cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak od februara 2012. godine iznosi 7.249 dinara, a za samohrane roditelje, roditelje dece ometene u razvoju, hranitelje i staraoce cenzus iznosi 8.699 dinara. Pravo na dečiji dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod po članu porodice, ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev, ne prelazi cenzus.

Dečiji dodatak od juna 2012. godine za prvo, drugo, treće i četvrto dete iznosi 2,280 dinara,odnosno 2.887,68 za dete sa smetnjama u razvoju.

Potrebna dokumenta:

- fotokopije izvoda iz matične knjige rođenih za svako dete u porodici
- fotokopije uverenja o državljanstvu za roditelja koji podnosi zahtev
- fotokopije ličnih karata odraslih članova domaćinstva
- fotokopija prijava prebivališta za decu
- fotokopija overene zdravstvene knjižice roditelja koji podnosi zahtev
- potvrda o prihodima u prethodna tri meseca za sve članove domaćinstva
- potvrda o katastarskim prihodima u prethodnoj godini za sve članove domaćinstva
- poresko uverenje o imovinskom stanju domaćinstva
- školske potvrde za decu
- dokaz o nezaposlenosti (ako je jedan od roditelja nezaposlen)
- dokaz o činjenicama u vezi sa nepokretnostima i stambenim prostorom
- fotokopija kartice tekućeg računa

Sviđa mi se! [6] | Ne sviđa mi se [19]
Postavljeno pre 1507 dana i 6 sati Pregleda: 11140   Komentara: 4
Povezane teme: dečiji dodatak

Štampaj vest | Pošalji prijatelju | Postavi na Twitter

komentarisanje članka
 
Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
Imaš na raspolaganju 800 karaktera i možeš dodati maks. 6 fotografija (JPG/PNG).
Pročitaj pravila za objavljivanje komentara

PRAVILA ZA KOMENTARISANJE

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke će biti obrisani bez obrazloženja. Molimo učesnike u komentarisanju da se prilikom pisanja komentara pridržavaju elementarnih pravopisnih pravila. Komentari većinski pisani velikim slovima neće biti odobravani.

Uredništvo sajta će obrisati komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog Internet portala.

Komentari upućeni direktno nama u kojima sugerišete na neke nepravilosti i nedostatke na sajtu razmotrićemo, ali nećemo objavljivati u okviru vesti.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Portala.

ID) 42397 [4] | [0] andrea (pre 1507 dana i 1 sat)
ja bih podsetila da se cenzus skoro svaki mesec menja. a u februaru je bio 6973.62. a u avgustu je bio 7263.97. a koliki je u septembru to još nisam našla . proverite na sajtu http://www.cekos.rs
ID) 42812 [4] | [0] Stole (pre 1502 dana i 11 minuta)
Zar nisu sva deca u Srbiji ista.Dodatke i Socijalu primaju zdravi i Sposobni za rad a onima kojima je najjpotrebnije socijala je niza od 3400 Dinara ovde izgleda treba mnogo vise nego sto svi mi mislimo.DECIJI DODATAK ZA SVU DECU U SRBIJI UZMITE OD LOPOVA I DAJTE DECI
ID) 53202 [0] | [0] SANELA (pre 1422 dana i 1 sat)
Caoste. Zelim da se raspitam dal se moze ponistiti prijava za deciji dodatak. posto sam predala kao samohrana majka, a danas smo se pomirili sa vanbracnim partnerom, i ako mogu dal cu dobiti nazad papire. UNAPRED HVALA NA ODGOVORU.
ID) 94151 [0] | [0] nata (pre 1120 dana i 10 sati)
koji je iznos decijeg dodatka samohranog roditelja
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.

Vrh stranice

Poslednji komentari na vesti i pištaljke

Vremenska prognoza

SUBOTICA ( trenutno 4 oC - okt. 27, 21:45 )
Najviša dnevna: -
Najniža dnevna: 4  oC
Vlažnost vazduha: 87%
Brzina i smer vetra: SSZ 2 km/h
pet., 28 okt.
Najviša: 11 oC
Najniža: 4 oC
sub., 29 okt.
Najviša: 14 oC
Najniža: 6 oC

Informacija