Komentara: 11
Pregleda: 3170
Foto

Neophodna bolja zaštita dece migranata

27.11.2015. u 19:31h
Izvor: Subotica.com
U hotelu "Galleria" danas je počeo dvodnevni seminar "Jačanje sistema socijalne zaštite u cilju zaštite dece izbeglica-migranata u ekstremnom riziku", koji je okupio brojne domaće i inostrane stručnjake.
Neophodna bolja zaštita dece migranata

Do sada je kroz Srbiju prošlo 96 dece, veliki deo  njih boravio je i u našem gradu. Svi se još sećaju dečaka iz Avganistana koji je boravio u Domu "Kolevka", dok su mu roditelji prešli u Mađarsku. Zahvaljujući zajedničkom radu Unicefa, Komesarijata za izbeglice, Crvenog krsta, republičkih i gradskih vlasti pronađena je dečakova porodica i on je vrlo brzo ponovo bio sa svojim roditeljima. Na dalek i težak put do Evropske unije kreću i trudnice, koje većinom žure da se porode u nekoj od zemalja EU, a do sada je zabeleženo rođenje dve bebe u porodilištu u Sremskoj Mitrovici.

Neophodna bolja zaštita dece migranata

- Ideja saradnje domaćih i stranih institucija je da da nađemo odgovor na ovaj segment migrantske krize, koja se po svemu sudeći neće skooro završiti – objasnio je Nenad Ivanišević, državni sekretar u ministarstvu tza rad, zapošljavaje, boračka i socijalna pitanja. - Rad sa decom migrantima, odnosno decom bez roditeljske pratnje u migrantskoj grupi je veoma osetljivo pitanje. Oni su ranjiva grupa, zbog toga smo pokušali smo da ojačamo institucionalne kapacitete u tri grada koja već imaju iskustva u ovoj oblasti, a to su Subotica, Beograd i Niš.

Cilj ovog skupa je i jačanje kompetencije i znanja naših stručnih radnika, razmena skustva sa kolegama iz Ujedinjenih nacija i stvaranja novog okruženja u radu sa ovom decom. Do sada je  za svaki problem nađeno  adekvatno rešenje, ali svaka iskustva su za nas veoma značajna.

Neophodna bolja zaštita dece migranata

Kako je rečeno, deca izbeglice često na putu ka Evropi budu odvojeni od primarne porodice a tako su laka meta krijumčara ljudi

- Od početka našeg rada 2008. godine iskustva govore da deca jesu najugroženija kategorija, ona su često bez rodtelja, ako samo malo zagrebemo vidimo koliko su ona u teškom položaju, a nije retko ni organizovano krijumčarenje dece - naglasio je Radoš Đurović, direktor Centra za pomoć tražiocima azila.- Velike su dileme da li decu koja prolaze u grupi treba odvojiti od grupe, da li treba utvrđivati ko su roditelji i pratnja i a tu je i niz drugih problema. Prema onome što izbeglice pričaju, uslovi na moru su sada loši  i na proleće se može ponovo očekivati veći priliv migranata.

Izvor: Subotica.com
Seminar na temu jačanja sistema socijalne zaštite u cilju zaštite dece izbeglica - migranata Seminar na temu jačanja sistema socijalne zaštite u cilju zaštite dece izbeglica - migranata Seminar na temu jačanja sistema socijalne zaštite u cilju zaštite dece izbeglica - migranata Seminar na temu jačanja sistema socijalne zaštite u cilju zaštite dece izbeglica - migranata Seminar na temu jačanja sistema socijalne zaštite u cilju zaštite dece izbeglica - migranata Seminar na temu jačanja sistema socijalne zaštite u cilju zaštite dece izbeglica - migranata Seminar na temu jačanja sistema socijalne zaštite u cilju zaštite dece izbeglica - migranata Seminar na temu jačanja sistema socijalne zaštite u cilju zaštite dece izbeglica - migranata
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 3170
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.