Komentara: 53
Pregleda: 18332

(Ne)narušena prava Hrvata

25.11.2016. u 15:29h > 21:45
Izvor: Subotica.com
Posle jučerašnje sednice Skupštine grada na adresu premijera Aleksandra Vučića poslato je otvoreno pismo Tomislava Žigmanova koje govori o narušenim pravima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Međutim, oni koji su juče pratili skupštinsko zasedanje mogli su realno da vide da o tome nije bilo ni govora.
(Ne)narušena prava Hrvata

otvorenom pismu Tomislav Žigmanov, lider DSHV-a, traži od  premijera da zaštiti političke predstavnika Hrvata u Srbiji od pretnji i verbalnih napada članova SNS-a u Skupštini grada Subotice.

- Posle govora o jednoj tački dnevnog reda bio sam izložen neprimerenoj i za demokratska društva nedopustivoj reakciji uglednoga člana SNS-a. Osim što je ton njegovog obraćanja bio povišen, u njemu su iznesene i pretnje koje Hrvati u Vojvodini davno nisu doživeli - tvrdi Tomislav Žigmanov. - Pretnje se nisu odnosile samo na zabranu javnog tematizovanja određenih događaja iz istorije i na upozorenja o čemu kao politički predstavnici Hrvata imaju pravo da govore, već je bilo i pretećeg deljenja lekcija o tome kako Hrvati u Vojvodini svoje delovanje moraju da usmere na to da se položaj Srba u Hrvatskoj poboljša.

Žigmanov, međutim, u pismu nije naveo da je u raspravi o 42. tački dnevnog reda – razrešavanju Zoltana Šifliša sa mesta člana Saveta Festivala evropskog filma na Paliću, sadašnje stanje u državi uporedio sa "periodom Informbiroa".

- Nisu do kraja jasni razlozi zbog čega se promena događa, da li je istekao mandat ili je nešto drugo, niti kakve veze osoba koja je imenovana na njegovo mesto ima sa festivalom i filmskom umetnošću – rekao je Žigmanov na početku i dodao da je odlazak Šifliša veliki gubitak. - Moramo ukazati i na jedan oblik političkog kastratizma, ako se to može reći, kada oni koji nisu deo političkih struktura koje nisu vlast ovde bivaju eliminisani. To je posebno loše kada je u pitanju kultura, gde postoje potpuno drugi kriterijumi za uspešnost, a ako političke snage budu kreirale situaciju u kulturi na osnovu lojalnosti onda ćemo imati situaciju kao što je bilo u vreme Informbiroa...

Na ovo izlaganje, reklamirajući povredu Poslovnika, reagovao je Stevan Bakić i zamolio Žigmanova da ne upoređuje sadašnju vlast sa vremenima Informbiroa.

- Niti su uslovi takvi, niti ste Vi taj koji to treba da izgovara za govornicom. Kada budem čuo da ste podigli glas da zaštitite Srbe u Hrvatskoj onda ću dozvoliti da i ovde dignete glas i tako nas nazivate. Molim Vas da birate reči – doslovce je rekao Stevan Bakić.

Verbalnih napada, vređanja ili pretnji predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji od strane Bakića nije bilo, a o svemu svedoči i zvučni zapis skupštinskog zasedanja. Iz svega ovoga može se zaključiti da pojedinci pokušavaju da dignu tenziju i veštački stvore međunacionalne razmirice. 


Na adresu naše redakcije tokom današnjeg dana stiglo je i Otvoreno pismo Tomislavu Žigmanovu, koje potpisuje predsednik GrO Srpske napredne stranke, Bogdan Laban, a koje prenosimo u nastavku u celosti.

OTVORENO PISMO TOMISLAVU ŽIGMANOVU

Poštovani gospodine Žigmanov,

obzirom na otvoreno pismo kojim ste se obratili predsedniku SNS i premijeru gospodinu Vučiću, primorani smo da Vam u ime odbornika SNS u Skupštini Subotice, svedoka događaja koji ste označili kao povod Vašeg obraćanja, i u ime GO SNS-a u Subotici, javno odgovorimo.

Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada nije se desio „nemio događaj“ u kojem ste, kako ste naveli u pismu, Vi kao odbornik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, bili izloženi napadima odbornika Srpske napredne stranke. O tome nedvosmisleno svedoči tonski zapis jučerašnjeg zasedanja Skupštine, a u to se mogla uveriti javnost Subotice prilikom direktnog prenosa skupštinske sednice.

Na jučerašnjoj skupštinskoj sednici Vi ste, gospodine, na nedopustiv način kao i svaki put do sada, zlupotrebili skupštinsku govornicu i u vašem već prepoznatljivom maniru dozvolili sebi pravo da sve što se ne poklapa sa Vašim stavovima, bude okarakterisano, sa Vaše strane, kao „nacionalističko“ i kao „pokušaj ugrožavanja Hrvata“.

Nije Vas zadovoljilo to što ste u pismu izneli gomilu najobičnijih neistina, već ste ih proglasili pretnjama „kakve Hrvati u Vojvodini davno nisu doživeli“. Nedostojno za poslanika, stranačkog prvaka.

Kada je u pitanju Vaše pominjanje Srba u Hrvatskoj, zašto ne podsetiti, gospodine Žigmanov, da Vaša matica i dalje nije primenila svoju međunarodnu obavezu da obezbedi srpskoj nacionalnoj manjini da slobodno, u službenoj upotrebi, koristi svoje pismo, ćirilicu, kao što to imaju pravo Hrvati na celoj teritoriji AP Vojvodine? Treba li Vas podsetiti da je pre samo 26 godina na teritoriji današnje Hrvatske broj Srba bio toliki da su činili 24% od ukupnog broja stanovnika, a da ih je danas svega 4%?

Treba li Vas podsećati da, sa druge strane, pripadnici vaše nacionalne zajednice na teritoriji republike Srbije sa svega nekoliko đaka mogu da otvore odeljenje na svom maternjem jeziku? Da iz gradskog budžeta izdvajamo milionske svote novca kako bi obezbedili vanlinijske autobuse koji prevoze nekolicinu dece koja se školuju na hrvatskom jeziku od kuće do škole? U čemu je ta “ugroženost kakvu Hrvati odavno nisu doživeli”, kako rekoste na jučerašnjoj sednici? Gde bismo stigli kada bi i Srbija nekome negirala pravo na slobodno nacionalno određivanje kao sto to vi, gospodine Zigmanov, negirate Bunjevcima?

Rešavanje zajedničkih problema i napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima traži političare koji su istinski tome posvećeni, na razini koja ne prepoznaje licemerje i frustracije. Svi znaju da ste, gospodine Žigmanov, vi u svojoj karijeri "sveprisutni državni službenik", kao direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, član Upravnog odbora nedeljnika "Hrvatska reč", potpredsednik Saveta Vlade Hrvatske za Hrvate van Hrvatske, član svih organizacija i tela sa hrvatskim predznakom koje se finansiraju iz javnih budžeta Srbije, itd.

„Povišenog tona, iznesenih pretnji i nasrtaja na slobodu govora“ od strane članova SNS-a na jučerašnjoj skupštinskoj sednici nije bilo, i to i Vi znate, kao i javnost Subotice. Slobodni smo da Vam kažemo da SNS neće dozvoliti da je ni na koji način optužujete za, kako rekoste, „program političkog kastratizma“, a vaša konstatacija da „kadrovska politika koju SNS vodi sliči situaciji za vreme Informbiroa“ izrečena u istom danu kada ste se obratili pismom stranačkom lideru tog istog SNS-a tražeći zaštitu od njega, dovoljno govori o vama i stepenu Vašeg licemerja.

Pogled na stolicu u zdanju Narodne skupštine, gospodine Žigmanov, očigledno Vam je zamaglio pogled na lokalni parlament i vaš postizborni angažman u njemu. Imajte sada to dostojanstvo o kojem ste govorili i nemojte sada vaš izborni neuspeh u vašim medijskim nastupima nazivati „slučajem drastične isključenosti Hrvata iz struktura mjesnih vlasti u Subotici“.

"Treba imati dostojanstvo, ne nuditi se svima na političkoj sceni. Treba imati u vidu da kada su došli predstavnici SNS, došlo je do derogiranja nekih prava, napetosti između Republike Srbije i Hrvatske, to se negativno reflektuje na naša prava i položaj. Videli smo da bi u datom političkom trenutku platforma DS nama osigurala neku vrstu perspektive", govorili ste pre izbora, gospodine Žigmanov, a onda ste na izborima platili ceh za svoje političke odluke u vreme predizbornog koalicionog delovanja. Imajte sada to dostojanstvo da platite cenu svojih pogrešnih političkih poteza, a da pritom ne uvlačite u sukob sve pripadnike hrvatske nacionalnu zajednicu sa kojom na lokalnom nivou SNS teži da gradi dobre odnose.

Izvor: Subotica.com
6. sednica Skupštine grada 6. sednica Skupštine grada 6. sednica Skupštine grada 6. sednica Skupštine grada 6. sednica Skupštine grada 6. sednica Skupštine grada 6. sednica Skupštine grada 6. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 53
Pregleda: 18332

Povezane vesti

Povezane teme

srpska napredna stranka

hrvati

bogdan laban

stevan bakić

hrvatska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.