Komentara: 22
Pregleda: 6162

Maravić: Osnivanje Kulturnog centra samo ideja

02.02.2015. u 17:09h
Izvor: Subotica.com
O osnivanju Kulturnog centra  u Gradskoj kući govori se u proteklih nekoliko meseci, ali je to za sada samo ideja, a da bi se ona realizovala treba da se postigne politički koncenzus, a potom i ispoštuje zakonska procedura, što iziskuje dosta vremena, kaže Ilija Maravić.
Maravić: Osnivanje Kulturnog centra samo ideja

Kulturni centar bi organizovao gradske manifestacije, poput Dana grada, Dočeka nove godine, Zavičajnih dana, Festivala „Omladina“, ali ne i „Dužijancu“, „Interetno“, „Desire central station“, Festival evropskog filma na Paliću i Međunarodni festival pozorišta za decu.

U razgovoru za Subotica.com, Ilija Maravić, predsednik Skupštine grada, objašnjava da je ono što je povod za osnivanje Kulturnog centra to što Fondacija „Danilo Kiš“ ne može da organizuje velike programske aktivnosti i ostvaruje prihode na tržištu, dok bi zadatak nove ustanove između ostalog bio održavanje mnogih manifestacija u gradu, u koje bi se uključio kao suorganizator.

- Ukoliko se osnuje, jer je to sada samo ideja, moraju se doneti statut, odluka o osnivanju, potom i da prođe zakonsku proceduru i da odluka o osnivanju bude usvojena na Skupštini grada, a to sigurno neće biti na sednici najavljenoj za 12. februar.

Maravić: Osnivanje Kulturnog centra samo ideja

Ilija Maravić, predsednik Skupštine grada

Kulturni centar bi pomogao moguće da se smanje izdaci iz budžeta u smislu fiksnih troškova oko organizovanja manifestacija od značaja za grad, kao što su postavljanje bine, ozvučenje, osvetljenje... - ističe Maravić. - Nema govora da bi on preuzeo da organizuje velike manifestacije poput „Dužijance“ ili Palićkog filmskog festivala, čiji je značaj uvelliko prešao granice naše zemlje. Ispao je nesporazum i ja sam lično kontaktirao Bodrogi Belu, Andraša Urbana, Otvoreni univerzitet i objasnio im situaciju. Kako je sve u fazi ideje, još uvek nema govora o imenu koje bi nosio Kulturni centar, a takođe treba da se vidi šta će biti sa Fondacijom „Danilo Kiš“.

- "Tekst objavljen u listu „Politika“ izazvao je neke burne reakcije, ali nije uspeo da poljulja odnose u gradskoj koaliciji, a nesporazum se brzo rešio" - dodaje Maravić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 22
Pregleda: 6162

Povezane vesti

Povezane teme

Grad Subotica

ilija maravić

kultura

Fondacija Danilo Kiš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.