Komentara: 61
Pregleda: 7181

Krovna institucija za kulturu u Subotici, gasi se fondacija "Danilo Kiš"?

31.01.2015. u 19:33h
Izvor: Politika Online
Koalicija na vlasti razmišlja o osnivanju novog kulturnog centra koji bi pod jednim krovom organizovao sve kulturne manifestacije u gradu. Ukoliko se to ostvari, gasi se fondacija „Danilo Kiš”
Krovna institucija za kulturu u Subotici, gasi se fondacija "Danilo Kiš"?

Grad namerava da formira novu krovnu kulturnu instituciju koja bi bila zadužena za organizaciju svih manifestacija koje su od posebnog interesa za čitav grad, i odluka o tome mogla bi da bude donesena već na narednoj sednici Skupštine planiranoj za 12. februar.

- To je ideja o kojoj se dugo razmišlja i još je u početnoj fazi, ali postoji mogućnost da se tokom naredne sedmice pripreme potrebni dokumenti i odluka o tome prvo bi bila doneta na Gradskom veću – kaže za „Politiku” Ilija Maravić, predsednik Skupštine grada.

Maravić objašnjava da bi se osnivanjem ovog kulturnog centra na njega prenelo organizovanje manifestacija poput Dana grada, proslave Nove godine, žetvenih svečanosti „Dužijance”, „Interetno” festivala, festivala Evropskog filma na Paliću, Festivala dečjih pozorišta, Regionalnog pozorišnog festivala „Dezire”, nedavno osnovanih „Zavičajnih dana”, ali i to je samo deo manifestacija koje bi organizovao ovaj kulturni centar.

 – Za organizaciju svih ovih manifestacija mi izdvajamo velike iznose raznim marketinškim i propagandnim firmama za njihove usluge, i ideja je da se formiranjem jednog ovakvog centra uštedi na tome. Osim toga, ovaj kulturni centar mogao bi i sam da ostvaruje zaradu na tržištu umesto da zavisi od budžeta – kaže Maravić. Na primedbu da pojedini festivali, poput recimo „Dezirea” imaju specifičnu i razrađenu organizaciju, Maravić kaže da ni ne očekuju da će prve godine sve manifestacije odmah prihvatiti da se uključe u novi kulturni centar.

Krovna institucija za kulturu u Subotici, gasi se fondacija "Danilo Kiš"?

Sagovornik „Politike” navodi da se razmišlja o mogućnosti da se taj centar nazove po Brani Crnčeviću, ali da je to tek u fazi dogovora. Ono što je izvesno jeste da bi se osnivanjem ovog centra ugasila postojeća Fondacija „Danilo Kiš”, koja je izrasla iz prethodne „Fokus” fondacije koja je Skupština grada osnovala pre 10 godina na inicijativu pre svega Demokratske stranke koja je tada bila u vlasti. Milanka Kostić, kadar SNS-a, koja sada rukovodi Fondacijom, za „Politiku” objašnjava da su krajem prošle godine dali predlog za statusne i organizacione promene pošto kao fondacija ne mogu da opstanu i posluju.

Iz gradskog budžeta Fondacija „Danilo Kiš” je dobila ove godine za svoje projekte 6,6 miliona dinara, dok novi kulturni centar nije planiran kao nova budžetska stavka, te još nije poznato da li će, ukoliko bude osnovan, on „preuzeti” budžet Fondacije. Nezvanično se govori da bi novi kulturni centar trebalo da bude upravo na mestu Fondacije, u prostorijama na prvom spratu zgrade „Jadrana”, tj. nekadašnjeg Sokolskog doma.

Iako se govori o kulturnom centru, njegovo osnivanje se ipak odvija uz učešće i saglasnost političkih aktera u gradu. Ilija Maravić, član najužeg rukovodstva SNS-a, kaže da se o tome razgovaralo sa koalicionim partnerima, SVM-om, SPS-om, kao i predstavnicima manjinskih stranaka, i da za sada postoji načelna saglasnost o ovoj temi te da niko nije imao ništa protiv ostvarivanja ovakog centra.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 61
Pregleda: 7181

Povezane vesti

Povezane teme

Danilo Kiš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.