Komentara: 16
Pregleda: 11280

I supružnicima vojvođanskih Mađara dvojno državljanstvo

27.02.2013. u 14:38h
Izvor: RTV
Dvojno mađarsko državljanstvo moći će da dobiju i supružnici Mađara van matice koji nemaju mađarske pretke, pod uslovom da znaju mađarski jezik i žive najmanje pet godina u braku, objavio je "Mađar so".
I supružnicima vojvođanskih Mađara dvojno državljanstvo

U postupku za dobijanje državljanstva Mađarske po pojednostavljenom postupku od 1. marta na snagu stupaju novine, kojima će se rešiti problem onih porodica u kojima je samo jedan od supružnika mogao da dobije mađarsko državljanstvo, jer drugi nije imao pretke koji su bili mađarski državljani, izjavila je za "Mađar so" konzul Mađarske u Subotici Aniko Tot.

Ona je pojasnila da se zbog objedinjavanja porodica sada proširuje krug onih koji mogu da traže mađarsko državljanstvo po pojednostavljenom postupku i da će od sada to biti omogućeno i onima koji žive u važećoj bračnoj zajednici barem deset godina sa mađarskim državljaninom ili ako žive pet godina u braku i imaju zajedničko dete.

"Tako će i supružnici onih koji su mađarsko državljanstvo stekli po pojednostavljenom postupku, ukoliko ispunjavaju navedene uslove, moći da zatraže mađarsko državljanstvo. Znanje mađarskog jezika je, međutim, uslov i u njihovom slučaju", rekla je Tot.

Mađarska je do danas primila više od 370.000 molbi za dodelu dvojnog državljanstva po pojednostavljenom postupku, a broj obrađenih predmeta je više od 320.000.

"Najviše molbi stiglo je iz Erdelja u Rumuniji i Vojvodine u Srbiji", rekao je za portal "Vojvodina danas" državni sekretar u Ministarstvu za javnu upravu Mađarske Bence Retvari.

Parlament Mađarske 26. maja 2010. godine usvojio je zakon kojim se omogućava posedovanje dvojnog državljanstva i pojednostavljuje procedura za njegovo dobijanje, a njegova primena počela je 1. januara 2011. godine.

Mađarima van matice, da bi stekli dvojno državljanstvo potreban je izvod iz matične knjige rođenih, dokument o bračnom stanju, zahtev, ručno i na mađarskom jeziku napisana biografija, jedna fotografija i dokumenti koji dokazuju nekadašnje mađarsko državljanstvo predaka - izvod iz matične knjige rođenih, ranije izdata dokumenta od strane mađarskih vlasti, crkvena potvrda itd.

U praksi, prema ranijim izjavama, ukoliko podnosilac molbe dokaže mađarsko državljanstvo svojih predaka, na prihvatljivom nivou govori mađarski jezik, odnosno može napisati zahtev, svoju autobiografiju i odgovoriti na nekoliko pitanja, i ukoliko ne postoji rizik javne i nacionalne bezbednosti, dobiće mađarsko državljanstvo.

 

Izvor: RTV
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 16
Pregleda: 11280
Povezane teme

državljanstvo mađarske

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.