Komentara: 64
Pregleda: 13751

Četiri projekta otvaraju Subotici kulturna vrata Evrope

14.02.2015. u 15:16h > 15:16
Izvor: Subotica.com
Udruženje „Sub-media“ iz Subotice uskoro osniva savremeni kulturni centar u našem gradu, koji će se baviti realizacijom projekata odobrenih od strane Evropske unije. U ovom kulturnom centru biće zaposleno 35 Subotičana.
Četiri projekta otvaraju Subotici kulturna vrata Evrope

Udruženje umetnika, radnika u oblasti umetničkih delatnosti Sub-media uz podršku ECC (European Cultural Center) i CEP (Creative Europe Programme) uskoro realizuje postavljanje savremenog kulturnog centra u Subotici koji će se baviti izvršiteljstvom u kulturnim delatnostima i realizacijom projekata odobrenih od strane CEP-a, rekli su za naš sajt iz ovog Udruženja.

Udruženje trenutno ima 35 licenciranih članova sa radnim dozvolama i statusima, a neki  od članova ovog kulturnog centra čak i titulu važnosti od posennog značaja.

Direktor, Vitomir Tešanović, sa ponosom ističe da godišnji fond dobijen od strane ECC-a pokriva plate svih zaposlenih, pokriva finansiranje oko 15 honorarnih saradnika, prezadovoljan je dobijenom kancelarijskom opremom I drugim elementima neophodnim za funkcionisanje.

- "Svi smo svedoci odliva mladih ljudi iz našeg grada te smo se okupili kako bi to pokušali da bar malo sprečimo, tako što ćemo im ponuditi kvalitetan i sadržajan kulturni život" - kaže Nikola Bačić, PR Sub-medie, u izjavi za Subotica.com.

- "Konkurisali smo za projekte kod ECC i odobreni su nam, tako da očekujemo da ćemo do kraja meseca početi sa radom. Ono što moramo da naglasimo je da nemamo veze ni sa jednom političkom opcijom i da okupljamo ljude svih vera i nacija. Za sada nas je zaposleno 35, ali planiramo da angažujemo još ljudi, kada počne realizacija projekata" - konstatovao je Bačić i napomenuo da veliku zahvalnost duguju Ministarstvu kulture i informisanja i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Po njegovim rečima, novi kulturni centar pranira realizaciju četiri velika projekta u Subotici, koji su već odobreni od strane EU kao grinfild investicije.

U nastavku se nalaze projekti koji su odobreni od strane ECC:

Četiri projekta otvaraju Subotici kulturna vrata Evrope

Sub-media Academy - osnivanje akademije za umetnost sa pet odseka

- "U narednih 5 godina realizovaće se velika škola Sub Medie, gde će se  po oštrim pravilima upisa edukovati mladi i završavati ovu prestižnu akademiju iz 5 sektora umetničkog stvaralaštva. Cilj nam je da uz najsavremenije metode rada i komunikacije sa najkvalitetnijim  predavačima stvorimo kadrove koji će favorizovati i očuvati našu baštinu. Činjenica je da imamo svetski vredne talente, ali je i velika istina da su oni uglavnom zaboravljani, prepušteni sami sebi, da im nije posvećivana pažnja. To se mora promeniti. Obzirom da imamo ovakvu komunikaciju sa ECC, plasiraćemo naše umetnike svuda po svetu“, navode iz Sub-Medie.

Četiri projekta otvaraju Subotici kulturna vrata Evrope

Sub-media Info centar - osnivanje mini medija centra sa audio-video radionicama

"Prihvaćena je ideja otvaranja multikulturalnog media-centra, stvorenog od audio-vizuelnih  i pisanih predstavljanja, umetnički slobodnog programa" - kratko je prokomentarisao Bačić

Četiri projekta otvaraju Subotici kulturna vrata Evrope

Sub-media Art scene – izgradnja letnje pozornice u Subotici

- "Sub-Media će gradu Subotici pokloniti veliki letnji prostor, letnju scenu gde će mnogi izvodjači svetskog renomea biti u mogućnosti da predstave svoj rad koncertima, teatar-nastupima, izložbama i raznim prezentacijama" - pojasnio je PR budućeg kulturnog centra

Četiri projekta otvaraju Subotici kulturna vrata Evrope

Sub-Media Collection - projekat koji će se baviti drvenim crkvama na teritoriji naše zemlje

- "Završene su pripreme izdanja vezanog za očuvanje i rekonstrukciju starih drvenih crkvi, zaboravljenih  i ruiniranih dvoraca, prostora koji se moraju otrgnuti od zaborava i zuba vremena, dok će jedna crkva po ovom projektu biti izgrađena i u našem gradu." - objašnjava Bačić. 

Projekti finansirani od strane Evropskog kulturnog centra (ECC)

U Sub-mediji ističu da će gore navedeni projekti biti finansirani iz evropskog fonda za kulturu: - "Sve navedene projekte će finansirati ECC, a njihova realizacija će zavisiti od dinamike finansiranja. Svi projekti će se pararelno raditi, a po planu svi treba da se završe do 2020. godine. Želimo Suboticu da kandidujemo za evropsku prestonicu kulture, a 2020. godine se o tome odlučuje."

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 64
Pregleda: 13751

Povezane vesti

Povezane teme

Grad Subotica

kulturni centar

udruženje sub-media

ministarstvo kulture

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.