Komentara: 8
Pregleda: 10805

Ministarstvo kulture podnelo prijavu protiv UG "Sub-media"

06.06.2016. u 17:55h
Izvor: Subotica.com
Ministarstvo kulture i informisanja krajem prošlog meseca podnelo je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici protiv NN lica zbog sumnje da je Udruženje građana "Sub–media" izvršilo prevaru, lažno se predstavljalo i falsifikovalo pečat i isprave ministarstva.
Ministarstvo kulture podnelo prijavu protiv UG "Sub-media"

Podsetimo, NVO „Sub-media“ je sredinom februara prošle godine na našem sajtu, prilažući dokumentaciju i detaljan plan aktivnosti, najavila da u Subotici, uz podršku ECC (European Culture Centre) treba da se otvori savremeni kulturni centar, koji će realizovati projekte odobrene od strane CEP-a (Creative Europe program). U njemu bi trebalo da radi  35 ljudi, koji imaju licence za rad u kulturi. Kako je tada rečeno, centar je trebao da počne da radi do kraja februara, ali to se do danas nije dogodilo.

Potparol tog udruženja Nikola Bačić krajem februara 2015. godine o planovima udruženja govorio je u okviru kulturnog programu RTS-a.

Po rečima Vitomira Tešanovića, direktora „Sub-medie“, sredstva od čak 100 miliona dinara dobijena iz fonda ECC pokriće godišnje plate 35 zaposlenih i 15 honorarnih saradnika, kao i zakup poslovnog prostora. Podršku aktivnostima „Sub-medie“ navodno su dali Ministarstvo kulture i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kulturni život u Subotici obogatili bi sa četiri velika projekta, koji su već navodno odobreni od strane EU kao grinfild investicije - osnivanje akademije za umetnost sa pet odseka, osnivanje mini medija centra sa audio-video radionicama, izgradnja letnje pozornice u Subotici i obnova crkava brvnara širom naše zemlje.

Za sve to su bili potrebni ljudi i mnogi građani su unjihovim  obećanjima videli šansu za zaposlenje. Među njima je i Aniko Matuzik iz Čantavira koja kaže da joj je poznanik ponudio da se pridruži projektu, ali da su joj za posao neophodne licence, koje mora dodatno da plati - malu licencu 2.000, a veliku 3.000 evra. Pokriće za licence dalo je Ministarstvo kulture.

- Bila sam na porođajnom odsustvu, a pošto sam ranije radila u osnovnoj školi odlučila sam da se ne vratim u školu, već da platim za dobijanje licence. Održano je nekoliko sastanaka i pokazali su nam u zgradi „Vojvođanske banke" treći sprat sa tvrdnjom da će tu biti kancelarije – kaže Aniko Matuzik, dodavši da se na tim sastancima pojavio i navodni saradnik Ministarstva od koga je dobijala mejlove sve do kraja novembra prošle godine.

Međutim, ni ona, ni drugi kojima je obećan posao još uvek ne rade.

- Potpisali smo ugovore o radu i pokazali su nam dokumente kao potvrde. Pisalo je da ću raditi kao samostalni stručni saradnik za informativno – dokumentacione poslove i da će mi plata biti 66.300 dinara plus 8.600 dinara – kaže Aniko.

Ministarstvo kulture demantovalo je navode da imaju ikakve veze sa projektima „Sub-medje“. Ne samo da nisu dali podršku, nego su i podneli krivičnu prijavu zbog falsifikovanja i prevare.  Takođe, u ECC, na koje se "Sub–media" pozivala tvrde da nemaju nikakvu saradnju sa ovim Udruženjem.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 10805

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.