Komentara: 20
Pregleda: 55448

Оbezbeđen novac za Narodno pozorište i „Ipsilon“ krak

12.12.2016. u 16:46h
Izvor: Subotica.com
Skupština Srbije usvojila je minulog vikenda budžet za 2017. godinu, u okviru koga je predviđeno 300 miliona dinara za nastavak radova na “Ipsilon” kraku Koridora 10 i 111 miliona dinara za nastavak radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade Narodnog pozorišta.
Оbezbeđen novac za Narodno pozorište i „Ipsilon“ krak

Ove vesti su itekako obradovale Subotičane, naročito jer sve do ove godine država nije puno marila za ove velike projekte u našem gradu.

Naime, zgrada Narodnog pozorišta srušena je 2007. godine, a prema ugovoru koju je tada potpisan između Republike Srbije, Izvršnog veća Vojvodine i Grada Subotice, ove tri instance su u obavezi da izgradnju objekta finansiraju u odnosu 45-45-10 odsto. Međutim, novac za početak radova, prvu i početak druge faze,  obezbedila je Republika Srbija, putem Nacionalnog investicionog plana, a onda je finansiranje preuzela Pokrajina, čijim sredstvima se, uz velike muke, stiglo do pete faze. Novca iz republičke kase posle druge faze a sve do ove godine, gotovo da nije ni bilo. O tome svedoči podatak da je od ukupnih 830 miliona dinara (zaključno sa petom fazom), koliko je do sada uloženo u obnovu „Talijinog hrama“, 32% sredstava obezbedila Republika, putem NIP-a i Ministarstva kulture, 62% Pokrajina, putem Fonda za kapitalna ulaganja, a 7% Grad Subotica.

Posle dužeg vremena, iz ovogodišnjeg republičkog budžeta  obezbeđeno 35 miliona dinara, a u godinu koja dolazi, Narodno pozorište može ući sa puno optimizma, jer će nastavak radova biti obezbeđeno 111 miliona dinara. Kako se peta faza bliži kraju, na red dolazi šesta, koja podrazumeva uređenje fasade prema ulici Branislava Nušića i postavljanje metalnih vrata.

Оbezbeđen novac za Narodno pozorište i „Ipsilon“ krak

U istoj situaciji je i „Ipsilon“ krak Koridora 10, obilaznice oko Subotice, koja se gradi više od četvrt veka. Od ukupno 22.6 kilometara saobraćajnice koja vodi od Bikovačke petlje, preko Čantavirskog puta i pruge Beograd-Subotica, do graničnog prelaza Kelebija, za svo ovo vreme urađeno je manje od polovine posla. Nedavno su mašine ponovo zabrujale na „Ipsilon“ kraku, a Vlada Srbije je ove godine u nastavak radova uložila 123.5 miliona dinara. U narednoj godini biće obezbeđeno 300 miliona dinara, namenjenih za izgradnju deonice od Kelebije do petlje Jug.

- Ponosan sam što je Vlada Srbije prepoznala značaj ovih kapitalnih projekata u našem gradu. Obezbeđeno je mnogo više novca nego ranijih godina i zahvaljujući tome, ove investicije sigurnim koracima idu ka svojoj realizaciji - kaže za naš sajt gradonačelnik Bogdan Laban. - Ima još dosta posla, ali, isto tako, postoje želja i volja svih nivoa vlasti da se zajedničkim snagama ovi projekti završe.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 55448

Povezane vesti

Povezane teme

Narodno pozorište

izgradnja narodnog pozorišta

izgled narodnog pozorišta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.