Komentara: 26
Pregleda: 8890
Video

Žuta i hlorisana voda u pojedinim naseljima, "Vodovod" ima objašnjenje

30.04.2020. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Poslednjih nekoliko dana, veliki broj stanovnika Novog Grada obratio se našoj redakciji jer im iz slavina teče žuta voda, dok su iz drugih delova grada sugrađani javili da se voda oseća na hlor. Iz JKP "Vodovod i kanalizacija" objašnjavaju da je pojava žute vode posledica prebacivanja pojedinih naselja sa Vodozahvata 1 na Vodozahvat 2, a da je količina hlora u vodi povećana do jednog mikrograma po preporuci "Batuta".
Žuta i hlorisana voda u pojedinim naseljima, "Vodovod" ima objašnjenje

Od prošle nedelje stanovnici Novog Grada muče muku sa žutom vodom, za koju kažu je veoma neprijatnog mirisa i sa raznoraznim primesama. Ističu da je ova situacija utoliko teža jer za vreme policijskog časa, naročito vikendom, nisu u mogućnosti da se opskrbe flaširanom vodom, kao i da su se sa ovim problemom obraćali dispečerskoj službi "Vodovoda", ali da nisu dobili željeno rešenje.

- Nadležni iz "Vodovoda" su za vreme policijskog časa, od juče, kao i danas nedostupni. Uključuje se automat sa porukom "Trenutno su svi operateri zauzeti". Tražim odgovor od nadležnih odakle da se snabdevamo vodom za piće za vreme policijskog časa? Pre smo barem imali mogućnost da kupimo flaširanu vodu, što nije rešenje, a sada ne možemo ni to - napisao je pre nekoliko dana jedan naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

- Mesna zajednica Novi Grad već duži vremenski period ima problema sa gradskom vodom, a drugu ni nemamo, bar većina stanovnika ove mesne zajednice. Prethodni vikend, kada je bio produženi policijski čas, voda je bila žuta i mutna. Novi vikend i produženi policijski čas i opet je voda žuta i mutna! Kada se prokuva još ružnije izgleda! Red bi bio bar da nas upozore da nećemo imati vodu za piće, pa da se opskrbimo dovoljnim količinama. Dispečer "Vodovoda" na poziv i pitanje odgovara: "Ne znam gospođo, ispiraju se cevi. Ispiraće se ceo vikend". Imali smo najbolju vodu u gradu i neko je odlučio da gradi novi bunar. Zašto se kvari sve što valja, još gore zašto se ne pravi bolje od prethodnog? Zašto sada kada smo svakako hendikepirani oduzimanjem slobode kretanja - pita se naša sugrađanka.

Žuta i hlorisana voda u pojedinim naseljima, "Vodovod" ima objašnjenje

Dve godine unazad, naselja Novi Grad, Veliki Radanovac i Palić se u zimskom periodu prebacuju sa Vodozahvata 2 na Vodozahvat 1, jer je u ovim mesecima tradicionalno niska potrošnja vode, te je Vodozahvat 1 u mogućnosti da snabdeva sve potrošače. Međutim, pre nedelju dana ova naselja su ponovo priključena na Vodozahvat 2, zbog preopterećenosti sistema usled trenutno povećane potrošnje vode, objašnjava Petar Pižurica, izvršni direktor za resor proizvodnje u JKP "Vodovod i kanalizacija".

- Prilikom prebacivanja, usled promene smera dolazi do podizanja taloga koji postoji u cevima i zato se pojavljuje žuta i zamućena voda, a to se jedino može rešiti ispiranjem. Kada smo u prošlu sredu pustili u rad Vodozahvat 2, odmah smo javili Mesnoj zajednici da će doći do zamućenja, uz napomenu da prva dva dana ne možemo da radimo ispiranje, jer bi nastao mnogo veći problem. Ispiranje smo počeli tek u petak, prvo na lokacijama za koje od ranije znamo da imaju najveći problem i voda se usled ispiranja ponovo zamutila. Ispiranje je urađeno na ukupno 24 lokacije u Novom Gradu i od nedelje se situacija stabilizovala, ali će se zamućenje javljati još neki period, na mestima gde su slepi krajevi, sve dok voda ne prođe kroz sistem i ispere talog koji je ostao u cevima - objašnjava Pižurica.

POVEĆANA KOLIČINA HLORA U VODI - Osim na pojavu žute i zamućene vode, stanovnici više naselja obratili su nam se sa primedbom da im voda ima ukus i miris hlora. Pižurica objašnjava da je, po preporuci "Batuta", količina hlora u vodi povećana do jednog mikrograma.
- Institut za javno zdravlje Srbije "Batut" je rekao da je u slučaju vanredne situacije, zbog obezbeđivanja mikrobiološke ispravnosti vode, potrebno povećati količinu hlora u vodi do jedan mikrogram i mi smo u našem izlaznom sistemu uspeli to da podesimo. Zbog toga je moguće da se kod krajnjih potrošača voda oseća na hlor, ali je ona ispravna. Kompletan Grad Subotica ima mikrobiološki ispravnu vodu - kaže Pižurica.

Problem sa žutom vodom u Novom Gradu, Velikom Radanovcu i na Paliću nije novost, kao što nije novost ni da će trajno biti rešen nakon izgradnje Fabrike vode 2, čiji je početak probnog rada bio najavljen za mart ove godine. Mart je prošao, april je na izmaku, a voda je i dalje žuta, poručuju stanovnici.

- Proleće je tu i opet isti problemi. "Vodovod" se ne može izvlačiti na situaciju sa covidom-19, jer je trebalo da radovi budu završeni pre vanrednog stanja. Pijaca voda je ozbiljna stvar i svaki problem sa njom se treba rešiti u najkraćem mogućem roku - napisao je, između ostalog, još jedan naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

Žuta i hlorisana voda u pojedinim naseljima, "Vodovod" ima objašnjenje

Upravo je pandemija novog korona virusa izazvala delimičnu pometnju i odložila početak probnog rada Fabrike vode 2. Kako objašnjava Pižurica, postrojenje je trebalo da krene sa probnim radom 26. marta, ali kako je u pitanju oprema italijanske kompanije "Kaligen", proveru je trebalo da urade inženjeri ove kompanije koji su zbog zatvaranja granica i nemogućnosti da napuste zemlju, zatražili produženje roka.

- Sada vidimo da se situacija u Italiji polako stabilizuje, ali moramo da sačekamo da se normalizuje i međunarodni saobraćaj i onda ćemo tek znati tačan datum kada bi mogao da počne probni rad. Važno je reči da probni rad ne znači da voda odmah ide u sistem, već se ona pušta u kanalizaciju. Kada se dokažu svi neophodni parametri, tehnička komisija kaže da je sve u redu i dobije se saglasnost od sanitarne inspekcije, tek tada voda može da ide u sistem - ističe Pižurica, dodajući da dobijanje rezultata ispitivanih parametara i saglasnosti sanitarne inspekcije ne bi trebalo dugo da traje, ali da je tačan datum početka rada Fabrike vode 2 za sada još uvek teško precizirati.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 8890

Povezana vest

Povezane zviždaljke

Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

fabrika vode

mz novi grad

vodozahvat 1

vodozahvat 2

petar pižurica

žuta voda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.