Komentara: 2
Pregleda: 3663

Zlato i srebro za "Mironosice" na "Majskim horskim svečanostima"

19.10.2020. u 16:00h
Izvor: Subotica.com
Na međunarodnom takmičarskom festivalu "Majske horske svečanosti", koji se ove godine održao u Bijeljini, Ženska vokalna grupa "Mironosice Subotica" osvojila je dve medalje, zlatnu u kategoriji "pravoslavna muzika" i srebrnu u kategoriji "ženski horovi".
Zlato i srebro za "Mironosice" na "Majskim horskim svečanostima"

Festival se ove godine održao u specifičnim okolnostima izazvanim pandemijom virusa kovid-19, a učestvovali su solo pevači, horovi i vokalni ansambli iz Slovenije, Poljske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Hrvatske i Srbije. Kako objašnjava Ivana Gospić, horovođa Ženske vokalne grupe "Mironosice Subotica", prijavljujući se za propisane kategorije, svi učesnici su bili u obavezi da pošalju snimke takmičarskih kompozicija koje je ocenjivao petočlani žiri, a kojim je predsedavala dr Dragana Cicović.

- Uslov za učešće bio je da snimci izvođenja ne budu stariji od 11 meseci, a posebno vredno u osvajanju ovih medalja je to što smo odlučile da pošaljemo nemontirane, nefrizirane, "žive" snimke, jer smatramo da su ti snimci autentični doživljaj koji publika ima na našim koncertima - objašnjava Gospić. - Predstavile smo se kompozicijama "Što se bore misli moje", "Ognjište belog orla" i spletom srpskih pesama za koje smo nagrađene srebrom u kategoriji "ženski horovi", dok smo za "Gospodi usliši", "Svjete tihi" i "Slava Bogu za vse" nagrađene zlatnom medaljom u kategoriji "pravoslavna muzika".

Zlato i srebro za "Mironosice" na "Majskim horskim svečanostima"Na ovaj način, grupa je predstavila ne samo svoje horsko izvođenje u kojem je dominirao prelepi sopran glavne solistkinje prof. dr Dušice Vucelje, već i saradnju sa poznatim mladim kompozitorima, Bojanom Stankovićem iz Niša i Dušanom Pokrajčićem iz Banja Luke, čija su dela, pored svetski poznatih, izvedena i na festivalu u Bijeljini. 

- Uvek nam je veliko zadovoljstvo obradovati sugrađane i doneti nove nagrade u Suboticu, te se nadamo da će i ova situacija sa pandemijom kovid-19 što brže proći kako bismo imali što više koncerata - poručila je Gospić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3663
Povezane teme

horsko pevanje

mironosice subotica

horska muzika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.