Komentara: 2
Pregleda: 9751

Zlatni toranj za film "Ovnovi"

24.07.2015. u 17:13h
Izvor: Subotica.com
Nagrada „Zlatni toranj“ za najbolji film 22. Festivala evropskog filma na Paliću pripao je isladskom film „Ovnovi“ u režiji Grimura Hakonarosona, dok je „Palićki toranj“ za najbolju režiju pripao je Magnusu von Hornu za film „Život posle“. Dodelom priznanja večeras će na Letnjoj pozornici biti spuštena zavesa jedne od najprestižnijih filmskih smotri u regionu.
Zlatni toranj za film "Ovnovi"

Odlukom žirija u čijem sastavu su bili Kristijan Žene, Dome Karukoski, Agneš Kočiš, Mira Fornaj, Johanes Kunke i Sergej Trifunović, “Ovnovi“ je film koji govori o univerzalnoj potrebi čoveka za pripadanjem, na jednostavno metaforičan način.

- U filmu „Život posle“ reditelj se igra veoma rizičnim stavovima kada onoga koji je počinio zločin prikazuje kao žrtvu. Režija je precizna i izazovna, i za igrani rediteljski debi je izuzetna - navedeno je u odluci žirija.

Međunarodni žiri kritike takmičarskog programa „Paralele i sudari“, u sastavu Majkl Petison, Đerđ Baron i Vladimir Džudović, za najbolji u ovoj selekciji proglasio je ruski film „Galebovi“, u režiji Ele Manžejeve.

- Film je jednostavna priča o sudbini žene rastrzane između savremenog života i tradicionalne kulture koja nestaje. Ovo nije samo impresivno debitantsko ostvarenje, već takođe najava prvog filma iz Kalmikije koji obećava – obrazložio je žiri svoju odluku.

Specijalno priznanje žiri je, posthumno, dodelio Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću za izuzetno odigranu poslednju ulogu u filmu “Bez stepenika“ Marka Novakovića. Nagradu “Sejfi Teoman“ za najhrabriji prvi ili drugi film, Umetnički savet Festivala evropskog filma Palić 2015. dodelio je Ivanu Ostrohovskom za slovački film “Koza“.

- Stilom filma, na granici između dokumentarnog i igranog, reditelj Ivan Ostrohovski pažnju usmerava na upozorenje da svuda oko nas vreba nemoć za bilo kakvu akciju - navodi se u obrazloženju.

Nagrada Umetničkog saveta Festivala dodeljuje se Marku Novakoviću za srpski film “Bez stepenika“, za dirljivu priču o trećem dobu kojoj je snagu dala gluma Vlastimira Đuze Stojiljkovića.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 9751
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

zlatni toranj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.