• Pregleda: 4695

Životni vek pušača kraći za 10 godina

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima u prostorijama Crvenog krsta održana je akcija kontrole faktora rizika.
Životni vek pušača  kraći za 10 godina

Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlja građanima su merili krvni pritisak,  vrednosti holesterola i šećera u krvi, kao i koncentraciju ugljen monoksida u izdahnutom vazduhu. Akcija je organizovana kako bi se skrenula pažnja na štetnost duvanskog dima po zdravlje.

- Pušači imaju mnogo veći faktor rizika za razvoj karcinoma, pre svega pluća. Dokazano je da je nikotin kancerogen. Pušenje je odgovorno za razvoj kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara, ali i za razvoj opstruktivne bolesti pluća.Većina pušača, koji su se odazvali današnjoj akciji,  imala je povišene vrednosti krvnog pritiska, što potvrđuje povezanost sa kardiovaskularnim bolestima. - kaže načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja, dr Verica Dronjak i dodaje- Pušači u proseku imaju 10 godina kraći životni vek u odnosu na nepušače. Istraživanja pokazuju da prestanak pušenja u 50-tim godinama smanjuje rizik za 50 odsto, a prestanak pušenja u 30-tim godinama potpuno eliminiše rizik za nastanak oboljenja.

Farmaceuti Apoteke Subotica  građanima su delili suplemente i savete za odvikavanje od pušenja.

- Pomogli smo ljudima kroz razgovor, ukazali smo im na potrebnu suplementaciju ako  ostavljaju pušenje, a u fazi su, kao i svi pušači, ugroženog imunog sistema. Delili smo naše čajeve za podizanje imuniteta i za smirenje, ukoliko je prisutna nervoza i stres. Drago nam je ako smo uspeli bar jednoj osobi da pomognemo da shvati koliko bi joj život bio bolji bez cigareta - kaže Jelena Pavlović iz Apoteke Subotica.

 

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Saban Odgovori
Ortak pretrcavao ulicu da kupi cigare i lupila ga kola...pusenje je stetno po zdravlje
Offline Odgovori
Jednom sam prestao da pusim i bio sam kao slon, 120kg, sve me je zivo bolelo, sve sam jeo sto je bilo ponudjeno, nisam mogao da se krecem, prestao sam, spustio se na 80kg i prohodao. Sportisti padaju na terenima a nikada uneli u sebe nesto stetno, navodno su preterali sa treniranjem i zdravim zivotom pa im se to vratilo. Oni sto jedu gumenu hranu (zdrava hrana) dobiju rak, oni koji puse dve kutije cigareta na dan i piju par litara alkohola su ispred prodavnica svaki dan, -20 nema veze, vodu i hleb nisu videli odavno i nista im ne fali. Oni sto jedu masno, puse i uzivaju u ukusima zive dugo ili ne. Kubanci zvacu duvan svaki dan umesto obroka, eno ih, zuta im koza, imaju 90 godina i smeskaju se. Ako je za utehu oni koji se cuvaju umru lepsi od onih koji se ne cuvaju. Sve u svemu nema pravila, sve je od osobe do osobe. Kao i sve u zivotu sreca je presudna, to sto se neko cuva ne vredi nista. Pusenje je naravno stetno za zdravlje ali sudbina, nervoza i stres rade bolje svoj posao.
jole Odgovori
Sebe truješ, mene gušiš, nemoj ovde da mi pušiš.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.