Komentara: 3
Pregleda: 6191

Životni vek pušača kraći za 10 godina

01.02.2017. u 15:15h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima u prostorijama Crvenog krsta održana je akcija kontrole faktora rizika.
Životni vek pušača  kraći za 10 godina

Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlja građanima su merili krvni pritisak,  vrednosti holesterola i šećera u krvi, kao i koncentraciju ugljen monoksida u izdahnutom vazduhu. Akcija je organizovana kako bi se skrenula pažnja na štetnost duvanskog dima po zdravlje.

- Pušači imaju mnogo veći faktor rizika za razvoj karcinoma, pre svega pluća. Dokazano je da je nikotin kancerogen. Pušenje je odgovorno za razvoj kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara, ali i za razvoj opstruktivne bolesti pluća.Većina pušača, koji su se odazvali današnjoj akciji,  imala je povišene vrednosti krvnog pritiska, što potvrđuje povezanost sa kardiovaskularnim bolestima. - kaže načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja, dr Verica Dronjak i dodaje- Pušači u proseku imaju 10 godina kraći životni vek u odnosu na nepušače. Istraživanja pokazuju da prestanak pušenja u 50-tim godinama smanjuje rizik za 50 odsto, a prestanak pušenja u 30-tim godinama potpuno eliminiše rizik za nastanak oboljenja.

Životni vek pušača  kraći za 10 godina

Farmaceuti Apoteke Subotica  građanima su delili suplemente i savete za odvikavanje od pušenja.

- Pomogli smo ljudima kroz razgovor, ukazali smo im na potrebnu suplementaciju ako  ostavljaju pušenje, a u fazi su, kao i svi pušači, ugroženog imunog sistema. Delili smo naše čajeve za podizanje imuniteta i za smirenje, ukoliko je prisutna nervoza i stres. Drago nam je ako smo uspeli bar jednoj osobi da pomognemo da shvati koliko bi joj život bio bolji bez cigareta - kaže Jelena Pavlović iz Apoteke Subotica.

 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 6191

Povezana vest

Povezane teme

crveni krst

kontrola zdravlja

briga o zdravlju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.