Komentara: 6
Pregleda: 7703

"Odrasli puše i mene guše"

31.01.2017. u 23:55h
Izvor: Subotica.com
Pod sloganom "Odrasli puše i mene guše" obeležen je Nacionalni dan bez duvanskog dima. Cilj obeležavanja je ukazivanje na značaj potpune zabrane pušenja.
"Odrasli puše i mene guše"

Prema podacima Svetske zdravstvene organizije, preko 40 odsto dece ima bar jednog roditelja koji puši, a polovina mališana redovno udiše vazduh zagađen duvanskim dimom na javnim mestima. Lekari upozoraju da ne postoje bezbedni duvanski proizvodi, bezbedan nivo korišćenja i izloženost duvanskom dimu.

- Kod novorođenčadi majki koje su u trudnoći pušile, češći su problemi u sazrevanju pluća zbog čega moraju boraviti u inkubatoru. Njihova pluća nisu dovoljno razvijena, a češće imaju i malu telesnu težinu na rođenju. Najnovija istraživanja ukazuju da, ukoliko su deca izložena duvanskom dimu u kući, u kasnijem razvoju su kod njih čeće prisutni agresivni oblici ponašanja I hiperaktivnost. Deca brže dišu nego odrasli i imaju veći broj otkucaja srca u minuti i na taj način u svoj organizam unose više hemikalija iz duvanskog dima. Sa druge strane,  njihova sposobnost “prečišćavanja i izbacivanja” štetnih hemikalija je manja nego kod odraslih. Deca čiji su roditelji pušači imaju češće infekcije disajnih puteva i problem sa plućima, češće dobijaju upalu pluća i srednjeg uha-upozorava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje -Nemojte zaboraviti da se duvanski dim zadržava u prostoriji, tepihu, mebl štofu, zavesama, zidovima i na svim predmetima u prostoriji u kojoj se pušilo. U cilju zaštite stanovništva od štetnih posledica, jasno proizilazi da je neophodna obavezujuća regulativa, a ne ona koja je zasnovana na dobrovoljni. Neophodna je izmena Zakona koja treba da predvidi uvođenje potpune zabrane pušenja na svim javnim mestima bez izuzetaka, uključujući ugostiteljske objekte.

U okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima, sutra će u organizaciji Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje, Apoteke Subotica i Društva za borbu protiv raka u prostorijama Crvenog krsta  u periodu od 8 do 11 časova biti održana akcija kontrole faktora rizika.

- Zaposleni Doma zdravlja će meriti krvni pritisak i vrednosti šećera i masnoća u krvi, a zaposleni ZZJZ vrednosti ugljen- monoksida u izdahnutom vazduhu, dok će farmaceuti Apoteke Subotica deliti promotivne proizvode, kao i savete o zdravlju i odvikavanju od pušenja-poručuju organizatori.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 7703

Povezana vest

Povezane teme

zabrana pušenja

zabranjeno pušenje

pušenje

nacionalni dan bez duvanskog dima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.