Komentara: 3
Pregleda: 3531

Živa biblioteka - najefikasnije sredstvo u borbi protiv diskriminacije

10.05.2013. u 15:44h
Izvor: SuMedija
Juče je u prostorijama Gradske biblioteke u Subotici održana jedinstvena čitaonica -"Živa biblioteka", koja je deo projekta upoznavanja mladih sa konceptom različitosti, promovisanja ljudskih prava, anti-diskriminacije, borbe protiv rasizma i ksenofobije.
Živa biblioteka - najefikasnije sredstvo u borbi protiv diskriminacije

Održava se već duži period u različitim gradovima Srbije uz podršku Saveta Evrope, Ministarstva omladine i sporta i Poverenika za ravnopravnost.

U pitanju je koncept gde predstavnici ugroženih grupa ljudi prema kojima postoji snažan negativni stereotip, izražene jake predrasude, oni o kojima se malo zna ili su izloženi socijalnoj ekskluziji, glume žive knjige i čitaocima koji ih “iznajme” na pola sata, pričaju svoju životnu priču ili odgovaraju na pitanja. Na ovaj način omogućen je vid konstruktivnog dijaloga koji u svakodnevnim okolnostima ne bi bio moguć.

- Čitaoc može da bude svako ko je spreman da se suoči sa svojim predrasudama, zato što ovi ljudi, ustvari knjige predstavljaju manjine koje su često diskriminisane od strane društva. Knjige će da prenesu svoje vrednosti in a taj način pokušavamo da promovišemo ljudsko dostojanstvo i ljudska prava i da se borimo protiv diskriminacije i predrasuda. Danas će nam se predstaviti 19 knjiga, LGBT osobe, Vegan, SOS volonter prevencije suicida, srpkinja sa Kosova, žrtva porodičnog nasilja, terapeut koji radi sa seksualno zlostavljanom decom, konsultantkinja trgovine ljudima, albanac, kineskinja, protestant, katolički sveštenik i dosta drugih, kaže Angela Pato, koordinator projekta.

U ovoj biblioteci, knjige ne samo da govore i odgovaraju na pitanja čitalaca, već mogu i da postavljaju pitanja i da uče. Na taj način se kroz toleranciju i međusobno razumevanje promovišu različitosti i ravnopravnost u demokratskom društvu.

Otvaranju su prisustvovali Nadia Ćuk, zamenica Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara SE u Srbiji, Dragan Rokvić, direktor biblioteke Subotica, Marta Dobo, član Gradskog veća zadužena za regionalnu i međunarodnu saradnju i mnogi drugi.

Izvor: SuMedija
Akcija "Ne ceni knjigu po koricama" Akcija "Ne ceni knjigu po koricama" Akcija "Ne ceni knjigu po koricama" Akcija "Ne ceni knjigu po koricama" Akcija "Ne ceni knjigu po koricama" Akcija "Ne ceni knjigu po koricama" Akcija "Ne ceni knjigu po koricama" Akcija "Ne ceni knjigu po koricama"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3531
Povezane teme

gradska biblioteka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.